50 χρόνια από την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στη UNICEF

50 χρόνια από την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στη UNICEF

Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της UNICEF, Άντονι Λέικ, για τη συμπλήρωση 50 ετών από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη UNICEF.

Νέα Υόρκη, 6 Οκτωβρίου 2015 - Όταν ο πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Henry Labouisse παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη UNICEF το 1965, είχε δηλώσει: «Η ευημερία των παιδιών σήμερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ειρήνη του κόσμου του αύριο».

Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου η αναταραχή αυξάνεται, τα λόγια του εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Και μιλούν σε όλους μας.

«Αν και ένα παιδί που θα γεννηθεί το 2015 έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει και να αναπτύξει όλες του τις ικανότητες, από ό, τι ένα παιδί που γεννήθηκε το 1965, η ευημερία πάρα πολλών παιδιών σήμερα κινδυνεύει από τις συγκρούσεις, τις κρίσεις, τις στερήσεις και την περιθωριοποίηση. Πολλά παιδιά βλέπουν και αντιμετωπίζουν καταστάσεις που κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίσει. Και σε κάθε κοινωνία, πάρα πολλά παιδιά μεγαλώνουν στερούμενα όλα όσα χρειάζονται για να μεγαλώσουν υγιή και δυνατά.

Όταν εργαζόμαστε από κοινού για να προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά - για να απαλύνουμε τον πόνο τους, να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να μάθουν - δεν τους δίνουμε μόνο την ευκαιρία να έχουν ένα μέλλον. Τους δίνουμε την ευκαιρία να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους. Μια γενιά παιδιών που δε θα είναι μόνο ικανά, αλλά και πρόθυμα να δημιουργήσουν πιο ισχυρές, πιο σταθερές και ειρηνικές κοινωνίες. Μια γενιά που μπορεί να επουλώσει τις πληγές της και όχι να γίνει πιο σκληρή εξαιτίας τους.

Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει την ευλογία μιας ήσυχης και φυσιολογικής παιδικής ηλικίας. Η UNICEF έχει εργαστεί κάθε μέρα από τότε που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κάθε μέρα, για να προωθήσουμε αυτό το δικαίωμα για κάθε παιδί, παντού. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για ένα μέλλον όπου η ειρήνη είναι εφικτή».

Παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη UNICEF το 1965
Ο πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF,
Henry Labouisse, παραλαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης
που απονεμήθηκε στη UNICEF το 1965
Φωτογραφία ©UNICEF/HQ65-0002

 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

Υεμένητηλεμαραθώνιος UNICEFυποσιτισμόςΝεπάλπρεσβευτές UNICEFληξιαρχική καταγραφήΕλλάδαπαιδιά πρόσφυγεςπολιομυελίτιδαισότητα των φύλωνπνευμονίαΓάζαΣερβίαΣουδάνσχολεία υπερασπιστέςέκθεση UNICEFαθλητισμός και σπορΝονός της UNICEFελονοσίαιός Ζίκαέμπολαμέλος της UNICEFεταιρική κοινωνική ευθύνηΝιγηρίαΟλυμπιακή Εκεχειρίαεκπαίδευσηδίκτυα προστασίας των παιδιώνμητρικός θηλασμόςρατσισμόςαληθινές ιστορίεςμητέραιλαράΒραζιλίαδικαιώματα του παιδιούπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣβίαεμβολιασμοίγυναίκες-κορίτσιαΒοσνία-Ερζεγοβίνηπαιδική εκμετάλλευσηΕυρωπαϊκή ΈνωσηAIDSεθελοντές UNICEFκάρτες και δώρα UNICEFδιάρροιαΣομαλίαπαιδιά με αναπηρίεςφτώχειαΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαπαιδική επιβίωσηΙράκεκδηλώσειςυποστηρικτές UNICEFΦιλιππίνεςχολέρακλιματική αλλαγήΝίγηραςεπείγουσες ανάγκεςεκπαίδευση κοριτσιώναντιμετώπιση του AIDSστρατολόγηση παιδιώνπαιδιά στην ΕλλάδαΟυκρανίαανάπτυξη για τα παιδιάπαιδική προστασίαραδιομαραθώνιος UNICEFΣυρίαδιατροφήνερό και υγιεινήδιεθνείς πρωτοβουλίεςΑϊτήτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνπεριβάλλονπαιδιά πολέμουUNICEF και Ολυμπιακός

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Τ104

Αρχείο Νέων