2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Μια πολυπολιτισμική χροιά δόθηκε από το 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου ΑττικήςΣτο 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου φοιτούν νήπια από διάφορες πολιτισμικές ομάδες, όπως Ρομά, Έλληνες ομογενείς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και παιδιά μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.

Λόγω λοιπόν της ιδιαιτερότητας αυτής του Νηπιαγωγείου τους, οι νηπιαγωγοί κ.κ. Χαλκιώτου Μαρία, Τσαντή Παρασκευή και Γαβριήλ Μαρία δούλεψαν με κέφι και φαντασία μαζί με τους μικρούς μαθητές στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» και τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους ήταν απλά εντυπωσιακά.

Το πρόγραμμά τους περιελάμβανε δυο ενότητες: Α) «Είμαστε ίδιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί», και Β) «Οι φίλοι μου, όλα τα παιδιά της γης».

Δουλεύοντας την πρώτη ενότητα τα νήπια παρατήρησαν το σώμα τους και διαπίστωσαν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους (σωματικές, διαφορά φύλου, χρώματος μαλλιών, χαρακτηριστικών, διαφορά γλώσσας, προτιμήσεων κ.ά.). Διάβασαν παραμύθια, ζωγράφισαν, τραγούδησαν, συζήτησαν για τα δικαιώματα των παιδιών, έφτιαξαν και εικονογράφησαν το δικό τους βιβλίο με τα δικαιώματα , έκαναν εικονόλεξο με την ιστορία της UNICEF και ένα σωρό άλλες πρωτότυπες δράσεις που κινητοποίησαν τη φαντασία και την ανυπομονησία των παιδιών για ακόμα περισσότερες δραστηριότητες.

Στα πλαίσια της δεύτερης ενότητας, μίλησαν για τη φιλία και την εμπιστοσύνη, διάβασαν διάφορα βιβλία, διασκέδασαν παίζοντας κουκλοθέατρο και θεατρικό παιχνίδι, ενώ η υδρόγειος σφαίρα υπήρξε ένα χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση των χωρών που ήθελαν να ταξιδέψουν νοητά.

Οι δράσεις δεν τελειώνουν εδώ... Οι νηπιαγωγοί έχοντας μια άριστη συνεργασία με τους γονείς των παιδιών ζήτησαν τη βοήθειά τους, ώστε να μεταφέρουν την καθημερινότητα των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο. Έτσι μια μητέρα Ρομά τους επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο και τους μίλησε για τη γλώσσα της. Μια Σύρια μητέρα έφερε μια συριακή στολή και την συνέκριναν με μια νησιώτικη ελληνική στολή. Οι μητέρες από τη Ρωσία και τη Συρία μίλησαν για τα τοπικά τους φαγητά, ενώ η Ρουμάνα μητέρα των διδύμων έφερε στα γενέθλιά τους ένα παραδοσιακό γλυκό και τόσα άλλα που οι ακούραστες εκπαιδευτικοί προσέφεραν στα παιδιά γεμίζοντας την καθημερινότητά τους συνθήματα και γνώσεις.

2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου ΑττικήςΤο θέμα που όλη τη σχολική χρονιά επεξεργάστηκαν ανταποκρινόταν στα ενδιαφέροντα αλλά και στις προϋπάρχουσες εμπειρίες των νηπίων. Όλα τα νήπια συμμετείχαν στις δράσεις ευχάριστα και αναπτύχθηκε η δημιουργικότητά τους, οι γλωσσικές, μαθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες τους, ενώ το κλίμα αγάπης, αποδοχής και σεβασμού που υπήρχε για όλα τα νήπια συντέλεσε στην άρτια συνεργασία τους και στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και αγάπης. Στη συζήτηση που έγινε στο τέλος του προγράμματος όλα τα νήπια εξέφρασαν την χαρά τους για αυτά που είχαν όλη τη χρονιά αποκομίσει.

To πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και οι μικροί μαθητές θέλησαν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα βιώματά τους σε όσους περισσότερους μπορούσαν. Έτσι παρουσίασαν μια έκθεση με τα έργα τους και μια θεατρική παράσταση με τίτλο «Ταξίδι στον Κόσμο», ένα έργο που τα ίδια «έγραψαν». Και επειδή γιορτή χωρίς φαγητό και νοστιμιές δε γίνεται ένα νόστιμο «μπουφέ» με φαγητά από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Συρία που μαγείρεψαν οι μητέρες προσφέρθηκε σε όλους τους προσκεκλημένους. Στη γιορτή παρευρέθηκαν και οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, εκπαιδευτικοί και οι πρόεδροι τοπικών συλλόγων γονέων για να επιβραβεύσουν την προσπάθεια όλων!

 

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

κλιματική αλλαγήρατσισμόςγυναίκες-κορίτσιαδικαιώματα του παιδιούεμβολιασμοίπεριβάλλονεθελοντές UNICEFπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣιός ΖίκαUNICEF και Ολυμπιακόςχολέραβίαπαιδιά στην Ελλάδατα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΤσαντδιατροφήΦιλιππίνεςΝίγηραςΣερβίαπαιδιά πολέμουπνευμονίαεκπαίδευση κοριτσιώνεκδηλώσειςιλαράΝιγηρίααθλητισμός και σπορτηλεμαραθώνιος UNICEFπολιομυελίτιδαΒοσνία-ΕρζεγοβίνηελονοσίαΟυκρανίαστρατολόγηση παιδιώνμητέραΣουδάνΓάζαέμπολαανάπτυξη για τα παιδιάφτώχειααντιμετώπιση του AIDSκάρτες και δώρα UNICEFπαιδική εκμετάλλευσηδιάρροιαΥεμένηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΟλυμπιακή Εκεχειρίααληθινές ιστορίεςεπείγουσες ανάγκεςΒραζιλίαπαιδική προστασίαπαιδική επιβίωσηεταιρική κοινωνική ευθύνηπρεσβευτές UNICEFΣυρίαπαιδιά με αναπηρίεςμέλος της UNICEFΝονός της UNICEFέκθεση UNICEFισότητα των φύλωνεκπαίδευσησχολεία υπερασπιστέςδιεθνείς πρωτοβουλίεςνερό και υγιεινήΙράκπαιδιά πρόσφυγεςυποστηρικτές UNICEFληξιαρχική καταγραφήΕλλάδαΑϊτήραδιομαραθώνιος UNICEFΣομαλίαAIDSμητρικός θηλασμόςυποσιτισμόςΝεπάλδίκτυα προστασίας των παιδιών

Δείτε επίσης

Αρχείο Νέων