Ωφέλεια ή καταστροφή: Νέα έκθεση της UNICEF για την αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική

Νέα έκθεση της UNICEF για την αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική

Γιοχάνεσμπουργκ / Ντακάρ, 26 Οκτωβρίου 2017 - Η προβλεπόμενη αύξηση του παιδικού πληθυσμού της Αφρικής θα απαιτήσει μια αύξηση 10 εκατομμυρίων ατόμων σε ειδικευμένο εκπαιδευτικό και υγειονομικό προσωπικό κατά την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να συμβαδίσει με την άνευ προηγουμένου δημογραφική μετάβαση της ηπείρου, δήλωσε σήμερα η UNICEF.

Ο παιδικός πληθυσμός της Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 170 εκατομμύρια μέχρι το 2030, φέρνοντας τον αριθμό των ατόμων κάτω των 18 ετών στα 750 εκατομμύρια. Αυτό προκύπτει από την Έκθεση «Γενιά του 2030 Αφρική 2.0: Προτεραιότητα στις επενδύσεις για τα παιδιά για την εκμετάλλευση του δημογραφικού μερίσματος», που δημοσιεύθηκε από τη UNICEF και αφορά τα δημογραφικά στοιχεία των παιδιών στην Αφρική και τις επιπτώσεις τους για την ήπειρο και τον κόσμο.

Η έκθεση εντοπίζει τρεις βασικούς τομείς για επενδύσεις: την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την προστασία και χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών. Συγκεκριμένα, η Αφρική θα πρέπει να εκπαιδεύσει 4,2 εκατομμύρια νέους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και 5,8 εκατομμύρια νέους δασκάλους τα επόμενα 13 χρόνια για να ανταποκριθεί στα ελάχιστα διεθνή πρότυπα στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση λόγω του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού.

«Η επένδυση στην υγεία, την προστασία και την εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα για την Αφρική μέχρι το 2030», δήλωσε η Leila Pakkala, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική. «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τα παιδιά της Αφρικής. Πράττοντας σωστά, θέτουμε τα θεμέλια για ένα δημογραφικό μέρισμα που θα μπορούσε να βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια και να συμβάλει στην ενίσχυση της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης».

Η έκθεση της UNICEF αναφέρει ότι σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της ηπείρου είναι κάτω των 18 ετών και τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού περίπου στο ένα τρίτο των 55 κρατών μελών της Αφρικανικής Ένωσης. Με τις τρέχουσες προβλέψεις, ο αριθμός των παιδιών της Αφρικής θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2055.

«Φανταστείτε τις δυνατότητες ενός δισεκατομμυρίου παιδιών», δήλωσε η Marie-Pierre Poirier, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική. «Εάν η Αφρική ενισχύσει τώρα τις επενδύσεις της στα παιδιά και τη νεολαία, μεταμορφώσει τα εκπαιδευτικά της συστήματα και χειραφετήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια ώστε να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία, στο χώρο εργασίας και στην πολιτική ζωή, θα μπορέσει να αποκομίσει ταχύτερα, ουσιαστικότερα και πιο μακρόχρονα μερίσματα από τη δημογραφική της αλλαγή.»

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Αφρική μπορεί να αποκομίσει ένα δημογραφικό μέρισμα που θα αυξήσει μέχρι και κατά τέσσερις φορές το κατά κεφαλήν εισόδημα έως το 2050, εάν αναπτυχθούν πολιτικές που προωθούν την αύξηση της απασχόλησης παράλληλα με τις διεθνείς και εγχώριες επενδύσεις στην οικονομία της Αφρικής.

Αντίθετα, αν δεν πραγματοποιηθούν επενδύσεις στη νεολαία και τα παιδιά της Αφρικής, η μοναδική ευκαιρία αυτής της γενιάς για ένα δημογραφικό μέρισμα μπορεί να αντικατασταθεί από μια δημογραφική καταστροφή που χαρακτηρίζεται από ανεργία και αστάθεια.

Η UNICEF συνιστά τρεις ενέργειες πολιτικής για τη δημιουργία των κατάλληλων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών για τις επόμενες γενιές της Αφρικής:

  • Βελτίωση της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και των υπηρεσιών προστασίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ή και πέραν αυτών, σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην επίτευξή τους.
  • Προσαρμογή του συστήματος εκπαίδευσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης της Αφρικής μέσω της μεταρρύθμισης των προγραμμάτων σπουδών και της πρόσβασης στην τεχνολογία, προκειμένου να βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, ώστε τα παιδιά και οι νέοι της Αφρικής να έχουν την ειδίκευση για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας του 21ου αιώνα.
  • Εξασφάλιση και διασφάλιση του δικαιώματος προστασίας από τη βία, την εκμετάλλευση, το γάμο σε νεαρή ηλικία και την κακοποίηση - και εξάλειψη των φραγμών που εμποδίζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή, στο χώρο εργασίας και στην πολιτική ζωή, με βελτιωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες σχετικές με την αναπαραγωγική υγεία.

 ###

 Πρόσθετα Βασικά Στοιχεία από την έκθεση:

  • Η εκθετική αύξηση των δημογραφικών στοιχείων οδηγείται από τρεις παράγοντες: περισσότερα παιδιά που ζουν πέρα από τα πέμπτα γενέθλιά τους, υψηλά ποσοστά γονιμότητας και αύξηση του αριθμού των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
  • Οι κάτοικοι της Αφρικής θα διπλασιαστούν από 1,2 δισεκατομμύρια το 2016 σε 2,5 δισεκατομμύρια το 2050.
  • Η Νιγηρία παρουσιάζει σήμερα το 20% του συνόλου των γεννήσεων της Αφρικής και το 5% του παγκοσμίου συνόλου. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, μέχρι το 2050, 1 στις 13 γεννήσεις παγκοσμίως θα είναι στη Νιγηρία.
  • Από το 2015 έως το 2030, η Αφρική θα σημειώσει αύξηση κατά 33% στον πληθυσμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από 189 σε 251 εκατομμύρια. Οι υψηλότερες αυξήσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Αφρική (22 εκατ.) και στην Ανατολική Αφρική (18 εκατ.).
  • Σήμερα το 40% του πληθυσμού της Αφρικής ζει σε πόλεις, σε σύγκριση με μόλις 14% το 1950. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030 η πλειοψηφία του πληθυσμού της θα ζει σε αστικές περιοχές. Με τις τρέχουσες τάσεις, το 2050 σχεδόν το 60% του πληθυσμού της Αφρικής θα ζει στις πόλεις.
  • Με βάση τα αξιοσημείωτα οφέλη για τα παιδιά στην Αφρική τα τελευταία 25 χρόνια, οι δυνατότητες ενός δισεκατομμυρίου παιδιών είναι τεράστιες. Αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία πρέπει να επεκταθούν και στις μελλοντικές γενιές, περιλαμβάνουν τη μείωση κατά το ήμισυ της παιδικής θνησιμότητας, τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, ιδιαίτερα τα κορίτσια, και την ταχεία μείωση των γάμων σε παιδική ηλικία.
  • Η εκπαίδευση των γυναικών είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους μείωσης της φτώχειας και της τεκνοποίησης, σύμφωνα με την UNESCO. Στην υποσαχάρια Αφρική, οι γυναίκες χωρίς εκπαίδευση έχουν κατά μέσο όρο 6,7 γεννήσεις. Αυτό μειώνεται στις 5,8 για όσες έχουν πρωτοβάθμια εκπαίδευση και περισσότερο από το μισό, στις 3,9, για όσες έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε την πλήρη έκθεση της UNICEF Generation 2030 Africa 2.0: Prioritizing investments in children to reap the demographic dividend

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

βίαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣεμβολιασμοίΟλυμπιακή ΕκεχειρίαελονοσίαΤσαντΒραζιλίαεπείγουσες ανάγκεςχολέρασχολεία υπερασπιστέςΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΣομαλίαπαιδική επιβίωσηAIDSΥεμένηπαιδική προστασίαρατσισμόςΝιγηρίαέμπολαΣερβίαΣυρίαπολιομυελίτιδαπεριβάλλονληξιαρχική καταγραφήφτώχειαεκδηλώσειςΦιλιππίνεςδίκτυα προστασίας των παιδιώνΝεπάλκάρτες και δώρα UNICEFμητέραραδιομαραθώνιος UNICEFτηλεμαραθώνιος UNICEFπρεσβευτές UNICEFεκπαίδευσηπαιδιά πρόσφυγεςπαιδική εκμετάλλευσηαντιμετώπιση του AIDSαθλητισμός και σπορκλιματική αλλαγήτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΙράκεταιρική κοινωνική ευθύνηνερό και υγιεινήδιεθνείς πρωτοβουλίεςπαιδιά με αναπηρίεςΑϊτήανάπτυξη για τα παιδιάΝίγηραςέκθεση UNICEFΝονός της UNICEFυποστηρικτές UNICEFεκπαίδευση κοριτσιώνUNICEF και Ολυμπιακόςπαιδιά πολέμουΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαγυναίκες-κορίτσιαδιατροφήυποσιτισμόςΓάζαμητρικός θηλασμόςδιάρροιαΟυκρανίαπαιδιά στην Ελλάδααληθινές ιστορίεςΕυρωπαϊκή Ένωσηισότητα των φύλωνΣουδάνπνευμονίαΕλλάδαεθελοντές UNICEFιλαράιός Ζίκαμέλος της UNICEFστρατολόγηση παιδιώνδικαιώματα του παιδιού

Δείτε επίσης

Αρχείο Νέων