Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

Στο Μάλι,  μητέρες δίνουν το παράδειγμα και προσπαθούν να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα και να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών.

Στην περιοχή Σέγκου του Μάλι, ένα στα 20 νεογέννητα μωρά πεθαίνουν μέσα στον πρώτο μήνα ζωής τους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν. Μέσα από την πρωτοβουλία “Mama Yeleen”, η UNICEF και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν και προωθούν υποδειγματικές μητέρες, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στο να παρέχεται σε κάθε παιδί το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

 

Όταν οι γυναίκες γεννούν με την υποστήριξη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού ή σε ένα κέντρο υγείας, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται δραματικά. Σε ένα κέντρο υγείας στο χωριό Μπαραουέλι στην περιοχή Σέγκου, μια μαία πηγαίνει να εξετάσει ένα νεογέννητο βρέφος.

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

 

Η Φατουμάτα Ουατάρα ζει στο χωριό Μπαραουέλι και είναι μια “Mama Yeleen”. Εκπαιδεύει μέλλουσες μητέρες και νέους γονείς σχετικά με τη σημασία της παρακολούθησης των τακτικών προγεννητικών ελέγχων, του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους έξι μήνες, της καλής υγιεινής και των εμβολιασμών και άλλων τρόπων για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών.

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

Η οικογένεια Ντούμπια είναι μια από πολλές στο χωριό που έχουν επωφεληθεί από τη γνώση και την υποστήριξη της Φατουμάτα (δεύτερη αριστερά). Η Τζενέμπα, 35 ετών, και ο σύζυγός της Μαμαντού, ακολούθησαν τις συμβουλές της, προσφέροντας στις δύο κόρες τους Ασιτάν 3 μηνών (αριστερά) και Σιτάν  5 ετών (δεξιά), το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.

 

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

«Άρχισα να επωφελούμαι από τις συμβουλές της Φατουμάτα κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα της εγκυμοσύνης μου», λέει η Τζενέμπα, κρατώντας στην αγκαλιά της την Ασιτάν. «Με τις συμβουλές της, ολοκλήρωσα τις τέσσερις προγεννητικές συνεδρίες, γέννησα στο κέντρο υγείας και είμαι πλήρως ενημερωμένη για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς των δύο τελευταίων μου παιδιών.»

 

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, η Φατουμάτα τονίζει τη σημασία των μετα-γεννητικών επισκέψεων υγείας και του τοκετού μέσα σε ένα κέντρο υγείας. Το εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί να κρατήσει ένα νεογέννητο στη ζωή - οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι μαίες παρέχουν ένα τεράστιο φάσμα υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και μετά από αυτόν.

 

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

Εκτός από την εργασία της ως “Mama Yeleen”, η Φατουμάτα είναι σύμβουλος στο νηπιαγωγείο της τοπικής κοινότητας. Ο διπλός αυτός ρόλος της σημαίνει ότι υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών τόσο στο σπίτι όσο και στο νηπιαγωγείο, βοηθώντας τα παιδιά να έχουν ένα σωστό ξεκίνημα στη ζωή.

 

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

Τα παιδιά ζωγραφίζουν και χρωματίζουν εικόνες στο νηπιαγωγείο, υπό την επίβλεψη της Φατουμάτα. Η πρωτοβουλία “Mama Yeelen” βοήθησε τους γονείς στο Μπαραουέλι να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του παιχνιδιού και της συμμετοχής και αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.

 

Το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή

Η προσέλευση στο τοπικό κέντρο υγείας έχει αυξηθεί θεαματικά από την έναρξη της πρωτοβουλίας “Mama Yeelen”, προσφέροντας την ελπίδα ότι κάθε παιδί θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί σωστά.

«Μου αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις μου με τις γυναίκες στην κοινότητά μου και να βοηθάω τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή», λέει η Φατουμάτα.

 

Η UNICEF ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα “Every Child ALIVE” (ΖΩΗ για κάθε παιδί), για να απαιτήσει και να προσφέρει ποιοτικές και οικονομικά προσιτές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τα νεογέννητα σε όλο τον κόσμο. 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

παιδική επιβίωσηεθελοντές UNICEFκάρτες και δώρα UNICEFτηλεμαραθώνιος UNICEFπαιδιά πολέμουεμβολιασμοίιλαράαντιμετώπιση του AIDSραδιομαραθώνιος UNICEFΟυκρανίαΣομαλίαπαιδιά με αναπηρίεςΝεπάλχολέραδιεθνείς πρωτοβουλίεςπαιδιά πρόσφυγεςκλιματική αλλαγήΣουδάνπαιδική εκμετάλλευσηδίκτυα προστασίας των παιδιώνAIDSελονοσίαΒραζιλίαγυναίκες-κορίτσιαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣπνευμονίαδιάρροιαΣερβίαισότητα των φύλωνΝονός της UNICEFέμπολαανάπτυξη για τα παιδιάαληθινές ιστορίεςΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΟλυμπιακή ΕκεχειρίαΦιλιππίνεςαθλητισμός και σπορΑϊτήυποστηρικτές UNICEFεκπαίδευση κοριτσιώνέκθεση UNICEFσχολεία υπερασπιστέςΣυρίαδικαιώματα του παιδιούΕλλάδαδιατροφήτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνρατσισμόςΙράκΥεμένηστρατολόγηση παιδιώνεπείγουσες ανάγκεςπολιομυελίτιδαιός ΖίκαUNICEF και ΟλυμπιακόςΝίγηραςμητρικός θηλασμόςνερό και υγιεινήΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΤσαντμητέραεταιρική κοινωνική ευθύνηπαιδιά στην Ελλάδαπαιδική προστασίαεκπαίδευσηεκδηλώσειςμέλος της UNICEFληξιαρχική καταγραφήφτώχειαπρεσβευτές UNICEFυποσιτισμόςβίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΓάζαΝιγηρίαπεριβάλλον

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Π121

Αρχείο Νέων