Το διαδίκτυο στην υπηρεσία των παιδιών
Φωτογραφία ©UNICEF/NYHQ2010-3011/Giacomo Pirozzi

UNICEF - Το διαδίκτυο στην υπηρεσία των παιδιών

Η πρόσβαση και η χρήση του διαδικτύου συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του παιδιού στην πληροφόρηση που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 17).

Όταν η χρήση του διαδικτύου γίνεται με σωστό τρόπο τότε συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού. Ο ρόλος του γονέα, του κηδεμόνα, του εκπαιδευτικού και όλων όσοι σχετίζονται με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός στο να καθοδηγούν σωστά το παιδί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια.

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα οφέλη του διαδικτύου και των συναφών τεχνολογιών η UNICEF προτείνει ένα πλαίσιο δράσης για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο με τέσσερις βασικούς στόχους:

 • Την ενδυνάμωση των παιδιών και των γονέων μέσα από την πληροφόρηση για τις νέες τεχνολογίες.
 • Την άρση της ατιμωρησίας όσων εκμεταλλεύονται και κακοποιούν παιδιά στο ψηφιακό και μη περιβάλλον.
 • Τη μείωση της διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε επιβλαβές για τα παιδιά υλικό και
 • Την προώθηση της αποκατάστασης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα από κακή χρήση του διαδικτύου.

Δείτε τη σχετική έκθεση του Κέντρου Ερευνών της UNICEF Innocenti: Η Ασφάλεια των Παιδιών στον Κυβερνοχώρο(Αρχείο pdf, 794Kb, στα ελληνικά.)

Στο παρακάτω βίντεο, ο Γεν. Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, κ. Ηλίας Λυμπέρης, μιλά για τη συμμετοχή της οργάνωσης στο "Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας" της Google, τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου και δίνει συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

 

Η UNICEF με τη βοήθεια του διαδικτύου αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες
για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού:

 • Δίνει φωνή στα παιδιά και τους νέους μέσα από την προβολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από τα σχολεία, όπως είναι το πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς υλοποιούν στο χώρο του σχολείου τους δράσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, οι οποίες και προβάλλονται μέσα από την ιστοσελίδα της UNICEF, αποτελώντας έτσι και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους. «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» είναι επίσης ένα πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF που προάγει ενεργά τη συμμετοχή των παιδιών με στόχο την δημιουργική τους έκφραση και την εξοικείωση με τα δικαιώματά τους.
 • Προβάλλει πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών όπως η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη.
 • Προωθεί με φιλικό τρόπο τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ενημερώνει για τις προόδους και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους σε όλον τον κόσμο - δείτε τη Σύμβαση σε φιλική προς τα παιδιά έκδοση.
 • Παρουσιάζει εκθέσεις και έρευνες για τα παιδιά και την προστασία τους.
 • Προάγει υποστηρικτικές δράσεις για τη συμμετοχή των παιδιών μέσω του διαδικτύου, διαδικτυακά ραδιόφωνα, τοπικές διαδικτυακές πρωτοβουλίες νέων, κ.α.
 • Αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter στα οποία παρουσιάζει παραδείγματα της δράσης της σε όλο τον κόσμο προς όφελος των παιδιών.
 • Η UNICEF συμμετέχει στη Πρωτοβουλία "Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας Google"

Επιπλέον πληροφορίες: