Το έργο της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα

Το έργο της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα
Φωτογραφία ©UNICEF/ICEF-318

Η UNICEF έως και το 1967 πραγματοποίησε πάρα πολλά προγράμματα και στη χώρα μας: Εκπαίδευση μαιών και νοσηλευτικού προσωπικού, εμβολιασμούς, παστερίωση του γάλακτος (μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στη Β. Ελλάδα διατηρεί ακόμα την πρώτη εγκατάσταση παστερίωσης του γάλακτος που είχε εγκαταστήσει η UNICEF) και πολλά άλλα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Βοηθάει επίσης σε έκτακτες ανάγκες: Σεισμοί Αθήνας, Κοζάνης, Αιγίου, Καλαμάτας κα.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό αφιέρωμα για τη βοήθεια της UNICEF στην Ελλάδα από το περιοδικό της UNICEF (αρχείο pdf).

Σήμερα βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών που έχουν ανάγκη στη χώρα μας, με δράσεις όπως:

 • Εισήγαγε και ψηφίστηκε από τη Βουλή η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γεγονός με τεράστιες θετικές επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών στη χώρα μας.
 • Διεξήγαγε έρευνες με θέμα «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα». Η έκθεση αυτή – που δημοσιεύεται για πέμπτη συνεχή χρονιά – αναδεικνύει το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας και χαρτογραφεί την κατάσταση των παιδιών στη χώρα μας, στην υγεία, την εκπαίδευση, την προστασία τους. Επιπλέον η έκθεση έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτεία.
 • Ασκεί πίεση στην πολιτεία για την ισχυροποίηση της νομοθεσίας προς όφελος των παιδιών.
 • Η UNICEF Ελλάδος σε συνεργασία με τη UNICEF άλλων Ευρωπαϊκών Επιτροπών πέτυχαν να περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα που σηματοδοτεί την 25η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοε. 2014) απευθύνοντας κάλεσμα ώστε να τεθούν τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Υποστηρίζει ιδρύματα, φορείς και ορφανοτροφεία.
 • Κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές και συνεργάζεται με Δήμους για τον εμβολιασμό φτωχών παιδιών, όπως έκανε πρόσφατα σε Δήμους της χώρας.
 • Εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς και μαθητές υλοποιώντας σχετικά προγράμματα στα σχολεία με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.
 • Προωθεί τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την προστασία των παιδιών.
 • Προωθεί το Μητρικό Θηλασμό στην Ελλάδα. Αναγνώρισε τα 3 πρώτα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, το «Αττικόν», το «Έλενα» και το «Μητέρα» που ακολουθούν τα 10 Βήματα που προβλέπει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF.
 • Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Δίκτυο 50 και πλέον ελληνικών οργανώσεων για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το Δίκτυο δημιούργησε σχετική εναλλακτική έκθεση που συμβουλεύει αλλά και πιέζει την κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών στη χώρα μας.
 • Συμμετέχει σε Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών, το οποίο πέτυχε την ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή, που απαγορεύει τη σωματική τιμωρία στο σπίτι. (Στο σχολείο απαγορευόταν ήδη με νόμο).
 • Συμμετέχει στο Συμβουλευτικό Όργανο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
 • Υλοποιεί εκστρατείες για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης παιδιών (trafficking), την καταπολέμηση της φτώχειας, του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

εταιρική κοινωνική ευθύνηελονοσίαέκθεση UNICEFΝονός της UNICEFεπείγουσες ανάγκεςεκδηλώσειςδιάρροιαΙράκραδιομαραθώνιος UNICEFπαιδιά με αναπηρίεςΣομαλίαυποστηρικτές UNICEFστρατολόγηση παιδιώναντιμετώπιση του AIDSβίαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣδίκτυα προστασίας των παιδιώνρατσισμόςΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΕυρωπαϊκή Ένωσηπεριβάλλονσχολεία υπερασπιστέςχολέραAIDSμητρικός θηλασμόςτηλεμαραθώνιος UNICEFπαιδική επιβίωσηπνευμονίαπαιδιά πρόσφυγεςαληθινές ιστορίεςισότητα των φύλωνΑϊτήδικαιώματα του παιδιούιός Ζίκαπαιδιά πολέμουυποσιτισμόςδιεθνείς πρωτοβουλίεςπαιδική εκμετάλλευσημέλος της UNICEFέμπολαμητέραΝεπάλφτώχειαανάπτυξη για τα παιδιάΕλλάδαΟυκρανίαΒραζιλίαΝίγηραςιλαράεμβολιασμοίαθλητισμός και σπορΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΟλυμπιακή Εκεχειρίαπαιδική προστασίαΣυρίακλιματική αλλαγήδιατροφήΣουδάνπρεσβευτές UNICEFΝιγηρίανερό και υγιεινήληξιαρχική καταγραφήεθελοντές UNICEFγυναίκες-κορίτσιαΦιλιππίνεςΣερβίαεκπαίδευση κοριτσιώνπαιδιά στην Ελλάδατα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνUNICEF και ΟλυμπιακόςΓάζαπολιομυελίτιδακάρτες και δώρα UNICEFεκπαίδευσηΥεμένη