Το έργο της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα

Το έργο της UNICEF για τα παιδιά στην Ελλάδα
Φωτογραφία ©UNICEF/ICEF-318

Η UNICEF έως και το 1967 πραγματοποίησε πάρα πολλά προγράμματα και στη χώρα μας: Εκπαίδευση μαιών και νοσηλευτικού προσωπικού, εμβολιασμούς, παστερίωση του γάλακτος (μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στη Β. Ελλάδα διατηρεί ακόμα την πρώτη εγκατάσταση παστερίωσης του γάλακτος που είχε εγκαταστήσει η UNICEF) και πολλά άλλα, συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
Βοηθάει επίσης σε έκτακτες ανάγκες: Σεισμοί Αθήνας, Κοζάνης, Αιγίου, Καλαμάτας κα.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό αφιέρωμα για τη βοήθεια της UNICEF στην Ελλάδα από το περιοδικό της UNICEF (αρχείο pdf).

Σήμερα βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών που έχουν ανάγκη στη χώρα μας είτε αυτά είναι Ελληνόπουλα είτε προέρχονται από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα:

 • Εισήγαγε  και ψηφίστηκε από τη Βουλή η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γεγονός με τεράστιες θετικές επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών στη χώρα μας.
 • Διεξάγει κάθε χρόνο έρευνες για την Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα. Οι εκθέσεις αυτές αναδεικνύουν το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας και χαρτογραφούν την κατάσταση των παιδιών στη χώρα μας, στην υγεία, την εκπαίδευση, την προστασία τους. Επιπλέον με τις εκθέσεις αυτές κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτεία για τη βελτίωση της θέσης των παιδιών στην Ελλάδα.
 • Προωθεί το Μητρικό Θηλασμό στην Ελλάδα. Αναγνώρισε τα 4 πρώτα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, το «Αττικόν», το «Έλενα», το «Μητέρα» και το «Αρεταίειο», ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα. Συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού.
 • Ασκεί πίεση στην πολιτεία για την ισχυροποίηση της νομοθεσίας προς όφελος των παιδιών.
 • Η UNICEF Ελλάδος σε συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές Εθνικές Επιτροπές, πέτυχαν να περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα που σηματοδοτεί την 25η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού απευθύνοντας έκκληση ώστε να τεθούν τα δικαιώματα των παιδιών στο επίκεντρο των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς και μαθητές υλοποιώντας σχετικά προγράμματα στα σχολεία με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Προωθεί στα σχολεία αλλά και σε συλλογικούς φορείς τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την προστασία όλων των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Δίκτυο 50 και πλέον ελληνικών οργανώσεων για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Το Δίκτυο δημιούργησε σχετική εναλλακτική έκθεση που συμβουλεύει αλλά και πιέζει την κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών στη χώρα μας.
 • Υποστηρίζει ιδρύματα, φορείς και ορφανοτροφεία.
 • Στηρίζει με την υποστήριξη χορηγών, με σχολικά είδη, χιλιάδες παιδιά που έχουν ανάγκη σε φτωχές περιοχές.
 • Κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές και συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση για τον εμβολιασμό φτωχών παιδιών, όπως έχει ήδη κάνει σε πολλούς Δήμους της χώρας.
 • Συμμετέχει σε Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών, το οποίο πέτυχε την ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή, που απαγορεύει τη σωματική τιμωρία στο σπίτι. (Στο σχολείο απαγορευόταν ήδη με νόμο). Συμμετέχει στο Συμβουλευτικό Όργανο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
 • Υλοποιεί εκστρατείες για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης παιδιών (trafficking), την καταπολέμηση της φτώχειας, του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Δράσεις και προτεραιότητες της UNICEF
Συνοπτικά η βοήθεια της UNICEF για τα προσφυγόπουλα:

 • Βοηθά την πολιτεία για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής, την ισχυροποίηση των δομών φιλοξενίας.
 • Συνεργάζεταιμε άλλες ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία, ο Ερυθρός Σταυρός κ.α.
 • Σε συνεργασία με την πολιτεία συμβάλλει στην ισχυροποίηση του συστήματος παιδικής προστασίας της χώρας μας με τεχνική βοήθεια ειδικών στα θέματα αυτά που θα ωφελήσουν όχι μόνο τα προσφυγόπουλα αλλά όλα τα παιδιά στην Ελλάδα. Επίσης προωθεί την εκπαίδευση του προσωπικού πρώτης γραμμής.
 • Υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών για τα παιδιά πρόσφυγες σε καταυλισμούς και την υποστήριξη παρεμβάσεων για την ένταξη των παιδιών προσφύγων / μεταναστών, μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αναψυχής και παιχνιδιού, εκμάθηση γλώσσας, ανάπτυξη δεξιοτήτων κ.α.
 • Συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας σε μια εκστρατεία εμβολιασμού, με την παροχή εμβολίων, ενώ επίσης προωθεί κατευθυντήριες γραμμές για το μητρικό θηλασμό και την διατροφή για τα παιδιά και τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.
 • Μέσω εθνικών & διεθνών συνεργατών, παρέχει άμεση υποστήριξη σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειές τους σε πολλές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Η υποστήριξη περιλαμβάνει υπηρεσίες παιδικής προστασίας για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την παροχή φροντίδας και ενημέρωσης σε ευάλωτα παιδιά και τις οικογένειές τους, καθώς και ειδικό χώρο, όπου γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες λαμβάνουν πληροφορίες, φροντίδα, υποστήριξη.
 • Η UNICEF συμμετέχει ενεργά στο συντονισμό μεταξύ κρατών και ΟΗΕ σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, και κινητοποιεί τους ευρωπαϊκούς ενδιαφερόμενους φορείς για τη βελτίωση της βοήθειας και της προστασίας των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών και των οικογενειών τους, τόσο στο πλαίσιο της άμεσης ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, όσο και μέσω μακροπρόθεσμης υποστήριξης στα εθνικά συστήματα προστασίας των παιδιών.
 • Η UNICEFΕλλάδος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης σχολικής κοινότητας σχετικά με τα δικαιώματα όλων των παιδιών απ’ όπου κι αν προέρχονται, διευκολύνοντας την ομαλή υποδοχή και ένταξη των παιδιών των προσφύγων.
 • Διανέμει δώρα και παιχνίδια στους καταυλισμούς των προσφύγων.


Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

επείγουσες ανάγκεςΝιγηρίαγυναίκες-κορίτσιαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣΓάζαεκπαίδευσηΣυρίαΦιλιππίνεςραδιομαραθώνιος UNICEFπνευμονίαπρεσβευτές UNICEFΝεπάλμητέραUNICEF και Ολυμπιακόςπεριβάλλοντα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνδιατροφήAIDSΝονός της UNICEFΙράκιός ΖίκαΒοσνία-Ερζεγοβίνηκλιματική αλλαγήπαιδική επιβίωσηΒραζιλίαμέλος της UNICEFπαιδιά πρόσφυγεςληξιαρχική καταγραφήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣερβίααληθινές ιστορίεςέκθεση UNICEFΑϊτήιλαράισότητα των φύλωνΤσαντΣουδάνυποστηρικτές UNICEFπαιδιά με αναπηρίεςπαιδιά στην Ελλάδααντιμετώπιση του AIDSπαιδική εκμετάλλευσηελονοσίαβίασχολεία υπερασπιστέςΟυκρανίαΟλυμπιακή Εκεχειρίαπαιδιά πολέμουχολέραεκπαίδευση κοριτσιώνεκδηλώσειςανάπτυξη για τα παιδιάπαιδική προστασίααθλητισμός και σπορεθελοντές UNICEFρατσισμόςκάρτες και δώρα UNICEFΥεμένηΣομαλίαΕλλάδαεταιρική κοινωνική ευθύνηδίκτυα προστασίας των παιδιώνΝίγηραςεμβολιασμοίτηλεμαραθώνιος UNICEFΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαδικαιώματα του παιδιούδιάρροιαφτώχειαέμπολαστρατολόγηση παιδιώνυποσιτισμόςπολιομυελίτιδανερό και υγιεινήδιεθνείς πρωτοβουλίεςμητρικός θηλασμός