Τουλάχιστον 400.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν στην πολυτάραχη περιοχή Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό

Τουλάχιστον 400.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν στην πολυτάραχη περιοχή Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό

Οι ανάγκες των εκτοπισμένων και των επαναπατριζόμενων οικογενειών στο Κασάι παραμένουν τεράστιες μετά από σχεδόν δύο χρόνια συγκρούσεων και κρίσεων.

Τουλάχιστον 400.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στην περιοχή Κασάι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό και θα μπορούσαν να πεθάνουν το 2018 εάν δεν προσεγγιστούν άμεσα με σωτήριες υγειονομικές και διατροφικές παρεμβάσεις, προειδοποιεί η UNICEF. Η άσχημη αυτή κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βία, στις μαζικές μετακινήσεις και στη μείωση της γεωργικής παραγωγής τους τελευταίους 18 μήνες.

Ενώ το επίπεδο ασφαλείας έχει σταθεροποιηθεί σε πολλά μέρη της περιοχής και ορισμένοι εκτοπισμένοι πληθυσμοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια και στις κοινότητες τους, οι ανθρωπιστικές συνθήκες παραμένουν κρίσιμες. Περισσότερα από 750.000 παιδιά στην περιοχή είναι σοβαρά υποσιτισμένα, ενώ 25 υγειονομικές ζώνες στο Κασάι βρίσκονται τώρα σε κατάσταση διατροφικής κρίσης με υπέρβαση των ορίων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της διατροφής.

«Η διατροφική κρίση και η επισιτιστική ανασφάλεια στην περιοχή Κασάι έρχεται μετά από τον εκτοπισμό χιλιάδων οικογενειών που ζουν για μήνες κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες», δήλωσε ο Δρ. TajudeenOyewale, Εκπρόσωπος της UNICEF στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος γίνεται ορατό, καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους σε ορισμένες περιοχές όπου η κατάσταση της ασφάλειας έχει βελτιωθεί και οι υπηρεσίες υγείας άρχισαν να λειτουργούν και πάλι».

Η βία και ο εκτοπισμός 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή Κασάι οδήγησαν σε έλλειψη τροφίμων, με τα δύο τρίτα των νοικοκυριών να μη μπορούν να δουλέψουν τη γη τους για να καλλιεργήσουν. Η έντονη επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει πλέον μεγάλα τμήματα της περιοχής και οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν πριν από τον Ιούνιο του 2018, καθώς οι εποχές σποράς του 2017 χάθηκαν. Οι οικογένειες έχουν ελάχιστη συγκομιδή από τη δική τους γη και τίποτα για να πουλήσουν στις αγορές.

Εγκαταστάσεις υγείας έχουν επίσης καταστραφεί, καθιστώντας πιο δύσκολη την παροχή θεραπείας και φροντίδας στα σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά. Περίπου 220 κέντρα υγείας καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα την εξασθένιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, τη μειωμένη πρόσβαση σε αυτό και την αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ιλαρά.

«Η εξασφάλιση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και διατροφής στον πληθυσμό που επιστρέφει είναι απαραίτητη για να βοηθήσει ώστε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν τα υποσιτισμένα παιδιά», δήλωσε ο Δρ. Oyewale.

Από τον Ιανουάριο του 2017, η UNICEF και οι συνεργάτες της παρείχαν θεραπευτική διατροφική φροντίδα σε 50.700 παιδιά κάτω των 5 ετών με σοβαρό υποσιτισμό, στην περιοχή Κασάι. Ωστόσο η UNICEF, το 2017 έχει λάβει μόνο το 15% της χρηματοδότησης που απαιτείται ώστε να ανταποκριθεί στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών.


Όσοι επιθυμούν μπορούν να ενισχύσουν τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

επείγουσες ανάγκεςεκπαίδευσησχολεία υπερασπιστέςελονοσίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΒραζιλίατα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνκλιματική αλλαγήγυναίκες-κορίτσιαεκπαίδευση κοριτσιώνπαιδική προστασίαUNICEF και Ολυμπιακόςεθελοντές UNICEFΣομαλίαυποσιτισμόςπεριβάλλονΤσαντισότητα των φύλωνΕλλάδαυποστηρικτές UNICEFΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαδιεθνείς πρωτοβουλίεςΥεμένηαντιμετώπιση του AIDSδιάρροιαραδιομαραθώνιος UNICEFπαιδική εκμετάλλευσηαληθινές ιστορίεςδικαιώματα του παιδιούΦιλιππίνεςέμπολαιός Ζίκαμέλος της UNICEFπαιδιά στην ΕλλάδαβίαεμβολιασμοίΟλυμπιακή ΕκεχειρίαδιατροφήΙράκρατσισμόςΓάζαπαιδική επιβίωσηπαιδιά πολέμουΝονός της UNICEFΣυρίανερό και υγιεινήχολέραAIDSπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣμητρικός θηλασμόςΝιγηρίαφτώχειατηλεμαραθώνιος UNICEFαθλητισμός και σπορΑϊτήέκθεση UNICEFΣουδάνπαιδιά πρόσφυγεςεκδηλώσειςκάρτες και δώρα UNICEFπολιομυελίτιδαληξιαρχική καταγραφήπαιδιά με αναπηρίεςΟυκρανίαστρατολόγηση παιδιώνπνευμονίαπρεσβευτές UNICEFδίκτυα προστασίας των παιδιώνΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΝίγηραςμητέραιλαράεταιρική κοινωνική ευθύνηΝεπάλανάπτυξη για τα παιδιάΣερβία

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Π122

Αρχείο Νέων