Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης

Τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης με οδηγό την αγάπη τους για το συνάνθρωπο συστράτευσαν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα, θέλοντας να βοηθήσουν τα παιδιά του κόσμου ακόμα και αν αυτό γίνεται από το υστέρημά τους.

Εκπαιδευτήρια «Καραχάλιου» Κερατσινίου

Για μια ακόμη φορά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων «Καραχάλιου» Κερατσινίου σταθεροί υποστηρικτές και συμπαραστάτες της UNICEF βρίσκονται κοντά μας.

Δημοτικό Σχολείο Βαθυλάκκου Κοζάνης

«Κάνε μια ευχή σ’ όλο τον κόσμο ν' ακουστεί!» Οι μαθητές της Α΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περιοχής Βαθυλάκκου Κοζάνης έστειλαν το δικό τους μήνυμα σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου

Οι μικροί μας φίλοι από το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου έβαλαν τα δυνατά τους και αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα σχολείο λίγο διαφορετικό από αυτά που ήδη ξέρουμε και έχουμε δει.

Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Η Χώρα της Μαίρη Πόππινς» Αγίας Παρασκευής

Με χαρά και πολλή διάθεση τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Η Χώρα της Μαίρη Πόππινς» Αγίας Παρασκευής «επένδυσαν» κόπο και χρόνο θέλοντας η θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιούσαν, με θέμα «Ταξιδεύοντας με τα παιδιά στη χώρα των δικαιωμάτων» να είναι ένα ταξίδι παιχνιδιού και εμπειριών που θα χαρίσει απλόχερα σε μικρούς και μεγάλους «παραστάσεις» από διάφορες χώρες του κόσμου.

ΚΔΑΠ Ωραιοκάστρου, Λητής, Πενταλόφου

Τα παιδιά των τριών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π) Ωραιοκάστρου, Λητής, Πενταλόφου της ΔΗ.Κ.Ε.Ω. (Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ωραιοκάστρου) σε μια εκδήλωση που αφιέρωσαν στα παιδιά του κόσμου και τη UNICEF ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο.

Νηπιαγωγείο Αγγελοχωρίου Ν. Ημαθίας

Το Νηπιαγωγείο Αγγελοχωρίου Ν. Ημαθίας (κλασσικό & ολοήμερο τμήμα) συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις και την αγάπη του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».

Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου Βόλου

Χαμόγελα, αγκαλιές, συγκίνηση, αναμνήσεις, ευτυχία, όμορφες εμπειρίες μοιράστηκαν τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου Βόλου (Κλασικό Τμήμα) μαζί με τη νηπιαγωγό τους.

Αρχείο Νέων