Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των ΠαιδιώνΝηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας Ν. Ευβοίας

04 Αυγούστου 2016

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου & της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας Ν. Ευβοίας συμμετέχοντας φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν «άγνωστες» πλευρές της προσωπικότητας και των χαρισμάτων τους.

Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτηρίων "Παλλάδιο" Βάρη Αττικής

04 Αυγούστου 2016

Στα όνειρα των μικρών μας φίλων του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων "Παλλάδιο", στη Βάρη Αττικής λάμπει ένας καλύτερος κόσμος. Ένας κόσμος που όλα τα παιδιά απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Το γέλιο, η περιπέτεια, η φαντασία κυριάρχησαν στις δράσεις τους και το σχολείο άνοιξε για ακόμη μια χρονιά την «αγκαλιά» του σε όλα τα παιδιά.

Δημοτικό Σχολείο Ασωπού-Φοινικίου Ν. Λακωνίας

03 Αυγούστου 2016

Πρωταθλητές των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναδείχθηκαν οι μαθητές της Γˊ και Δˊ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ασωπού-Φοινικίου Ν. Λακωνίας. Ένας όμορφος "αγώνας" εξερεύνησης των Δικαιωμάτων του Παιδιού ξεκίνησε όταν οι μικροί μαθητές θέλησαν να μάθουν για τα δικαιώματά τους και τη UNICEF που είναι ο θεματοφύλακας της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Λαγκαδά

03 Αυγούστου 2016

Ένας αέρας δημιουργίας, αλληλεγγύης και προσφοράς πνέει από τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό του Δήμου Λαγκαδά, και φτάνει σε όλους εμάς και τα παιδιά του κόσμου και μας δροσίζει με την αγάπη του.

Νηπιαγωγείο Ξηρολίμνης Κοζάνης

02 Αυγούστου 2016

Ένας υποδειγματικός τρόπος εργασίας μέσω της διαθεματικής προσέγγισης. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Ξηρολίμνης Κοζάνης έδωσαν το δικό τους ραντεβού με τη UNICEF. Οι μικροί μαθητές θέλοντας να μάθουν περισσότερα για τη UNICEF και τα Δικαιώματά τους, συναντήθηκαν όλοι μαζί, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, σχεδίασαν και οργάνωσαν με τη βοήθεια της νηπιαγωγού τις δράσεις που θα επακολουθούσαν.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Τσιτσιμπίκου - Μπαρούτα» Καρδίτσας

01 Αυγούστου 2016

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) «Τσιτσιμπίκου - Μπαρούτα» Καρδίτσας συμμετείχε φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» με μια σειρά πρωτότυπων δράσεων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία, μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, να γνωρίσουν το έργο της UNICEF και να συμβάλλουν έμπρακτα σε αυτό με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Αρχείο Νέων