Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των ΠαιδιώνΝηπιαγωγείο Νέου Γυναικοκάστρου Ν. Κιλκίς

21 Μαΐου 2015

Μια εμπειρία διαφορετική με κινητήρια δύναμη την επιβίωση κάποιων παιδιών έζησαν οι μαθητές και οι γονείς στο νηπιαγωγείο Νέου Γυναικοκάστρου Ν. Κιλκίς. Η νηπιαγωγός έδωσε ως έναυσμα στους μικρούς μας φίλους την αναζήτηση λύσης για να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά το δικαίωμά τους στη ζωή. Δημιούργησαν αφίσα με ευχές για ένα καλύτερο αύριο για όλους και διοργάνωσαν ένα παζάρι μέσα από το οποίο εξοικονόμησαν πολλές προμήθειες για τους φίλους τους, που τόσο πολύ τους χρειάζονται.

33ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά

14 Μαΐου 2015

Μπορεί ένα κομμάτι χαρτί στα χέρια των παιδιών να μετατραπεί στο καλύτερο μέσο πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων; Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 33ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας έδειξαν ότι μπορεί! Επέλεξαν έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας για να γνωρίσουν τα Δικαιώματά τους και κατά πόσον όλα τα παιδιά τα απολαμβάνουν, αλλά ταυτόχρονα για να ενημερώσουν γνωστούς και φίλους σχετικά.

1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου

13 Μαΐου 2015

Όλα τα παιδιά του κόσμου δικαιούνται να ζουν στη «Γηχαρούπα», στη Γη που ζουν μόνο Χαρούμενα Παιδιά. Η πείνα, η φτώχεια, οι αρρώστιες, οι διακρίσεις, οι κοινωνικές αποκλίσεις είναι άγνωστες λέξεις γι’ αυτά τα παιδιά. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου μας παρουσιάζει με ένα ευχάριστο τρόπο, όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη Γη και μας καλεί όλους να τους ακολουθήσουμε! Ελάτε λοιπόν μη χάνουμε χρόνο...

1ο Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου - Κλασσικό Τμήμα

07 Μαΐου 2015

Μια έκθεση με θέμα «Το παιδί και τα Δικαιώματά του» παρουσιάστηκε από τους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Το ταλέντο της φαντασίας τους αναδείχθηκε μέσα από μια πρωτότυπη εικαστική δημιουργία που ευαισθητοποίησε μικρούς και μεγάλους.

Νηπιαγωγείο Ρουπακίου Ν. Ηλείας

06 Μαΐου 2015

Στιγμές μοναδικές που άφησαν το δικό τους «χρώμα» έζησαν οι μικροί μας φίλοι στο Νηπιαγωγείο Ρουπακίου Ν. Ηλείας. Με οδηγό τη φαντασία και την αγάπη οι μαθητές «μίλησαν» με πράξεις για τα δικαιώματα και ανέδειξαν το πόσο σημαντικό είναι όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

Αρχείο Νέων