Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου Ρόδου

30 Απριλίου 2015

Τα παιδιά από το 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου Ρόδου κράτησαν σφιχτά στα χέρια τους μια «ομπρέλα προστασίας» για πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη. Τι και αν χρειάστηκε να «ταξιδέψουν» πολύ μακριά; Τι και αν οι συνθήκες του ταξιδιού ήταν πολύ δύσκολες; Τι και αν όλα όσα έμαθαν στενοχώρησαν και προβλημάτισαν τους μικρούς μας φίλους; Ούτε για μια στιγμή δε σκέφτηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους και μέσα από τον αγώνα τους βγήκαν νικητές!

4ο Νηπιαγωγείο Διδυμοτείχου

29 Απριλίου 2015

Οι μικροί μας φίλοι από το 4ο Νηπιαγωγείο Διδυμοτείχου εκδήλωσαν την καλλιτεχνική τους φύση και κυρίως το εικαστικό τους ταλέντο δημιουργώντας διάφορες κατασκευές με πηγή έμπνευσης τα Δικαιώματα και τα παιδιά του κόσμου. Αποκορύφωμα των δράσεών τους, ο χρωματιστός κουμπαράς τους που γέμισε με όνειρα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά.

4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος"

23 Απριλίου 2015

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης “Γιάννης Ρίτσος” συνεργάζονται, ερευνούν τα δικαιώματα των παιδιών στην τάξη και την πράξη, ενημερώνονται, προτείνουν, ενεργούν. Μαθαίνουν την αξία της συνδιαλλαγής και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Οι μαθητές και η εκπαιδευτικός τους δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και καλούν όλους μας να είμαστε ενεργοί πολίτες της χώρας μας. Μπορούμε!

1/Θ Νηπιαγωγείο Άσπρου Κιλκίς

22 Απριλίου 2015

Σταθερός σύμμαχος της UNICEF και των παιδιών του κόσμου τα τελευταία χρόνια είναι το 1/Θ Νηπιαγωγείο Άσπρου Κιλκίς. Τα Δικαιώματα των Παιδιών πρωταγωνίστησαν στην καθημερινότητά τους και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Όλοι μαζί άνοιξαν την αγκαλιά τους και πρόσφεραν απλόχερα την αγάπη τους σε όλα τα παιδιά που τους χρειάζονται.

46ο Νηπιαγωγείο Πειραιά

16 Απριλίου 2015

Η δημιουργική σκέψη και η φαντασία έβαλαν τη δική τους πινελιά και χρώμα σε όλες τις δράσεις του Ολοήμερου Τμήματος του 46ου Νηπιαγωγείου Πειραιά. Με ξεχωριστές δραστηριότητες προσέγγισαν διαθεματικά το έργο της UNICEF και τα Δικαιώματα των Παιδιών και πλέον δικαιωματικά αποτελεί ένα «Σχολείο Υπερασπιστή των Παιδιών».

1/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σαγιάδας Θεσπρωτίας

15 Απριλίου 2015

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε στα πιο μακρινά μέρη του κόσμου, να γνωρίσετε νέους φίλους και το σημαντικότερο χωρίς να ξοδέψετε χρήματα τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τους μαθητές του 1/Θ Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Σαγιάδας Θεσπρωτίας. Κλείστε τα μάτια σας και οι μικροί μας φίλοι θα σας περιγράψουν όλα όσα είχαν τη δυνατότητα τα ίδια να ζήσουν και να γνωρίσουν μέσα από τη δική τους εμπειρία.

Βρεφονηπιακός Παιδικός Σταθμός Μεσσήνης "Το Πρώτο Μας Σχολείο"

08 Απριλίου 2015

Οι μαθητές από το Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό «Το Πρώτο μας Σχολείο» στη Μεσσήνη γνώρισαν τη UNICEF και τα παιδιά του κόσμου μέσα από την ιστορία του Μπλουμ. Ο μικρός Μπλουμ, ο ήρωας του φετινού παραμυθιού της UNICEF έγινε ο καλύτερος φίλος των παιδιών, ταυτίστηκαν μαζί του και μέσω αυτού γνώρισαν «από κοντά» όλα όσα βιώνουν κάποια παιδιά που βρίσκονται μακριά τους. Ήταν η αφορμή να εκφραστούν και δημιουργικά.

Νηπιαγωγείο Κοπανακίου Μεσσηνίας

03 Απριλίου 2015

Μια αξέχαστη εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Κοπανακίου Μεσσηνίας, οι οποίοι με τη βοήθεια της νηπιαγωγού και των γονιών τους πραγματοποίησαν ένα bazaar αφιερωμένο στη UNICEF και τα παιδιά του κόσμου. Τι πιο όμορφο από το να δημιουργείς και να προσφέρεις; Μας το απέδειξαν!

Νηπιαγωγείο Ψωφίδας Καλαβρύτων

02 Απριλίου 2015

Με ένα γράμμα από καρδιάς θέλησαν οι μαθητές από το Νηπιαγωγείο Ψωφίδας Καλαβρύτων να μοιραστούν μαζί μας και μαζί σας όλα όσα αποκόμισαν από τη γνωριμία τους με τη UNICEF και το έργο της με την ευχή όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους.

Αρχείο Νέων