Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών2/Θ Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας

27 Μαρτίου 2015

Οι δέκα μικροί καλλιτέχνες από το 2/Θ Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας με «όχημα» τη UNICEF και «καύσιμα» τα Δικαιώματα του Παιδιού εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν μια αφίσα γεμάτη δικαιώματα, χρώματα και ελπίδα για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας Αιτωλοακαρνανίας

26 Μαρτίου 2015

Οι μαθητές από τις Α΄, Γ΄ & Δ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Κανδήλας Αιτωλοακαρνανίας έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για τα δικαιώματά τους για μια ζωή χωρίς βία, γεμάτη ανεμελιά και αθωότητα.

1/Θ Νηπιαγωγείο Λυγιάς Δήμου Πηνειού Ν. Ηλείας

23 Μαρτίου 2015

Τα παιδιά ένωσαν τα χέρια τους και τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας μια μεγάλη προστατευτική αλυσίδα που στο κέντρο αυτής και της καρδιάς τους τοποθέτησαν τους φίλους τους τα παιδιά του κόσμου.

2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κρύας Βρύσης

22 Μαρτίου 2015

Ένα μεγάλο πανό για τη UNICEF και τα Δικαιώματα των Παιδιών έφτιαξαν οι μαθητές του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Κρύας Βρύσης μετατρέποντας την τάξη τους σε ένα μικρό εργαστήρι έμπνευσης, φαντασίας και δημιουργίας.

Εκπαιδευτήρια «Κωστέα - Γείτονα» Παλλήνης

12 Μαρτίου 2015

«Μήνυμα σε βιβλίο» έστειλαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Κωστέα – Γείτονα» Παλλήνης με σκοπό την προώθηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού σε όλον τον κόσμο. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και οι δράσεις τους στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών

11 Μαρτίου 2015

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σερρών άνοιξε τις πόρτες του στη UNICEF και τα παιδιά του κόσμου υλοποιώντας μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην δράση της Οργάνωσης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έγιναν παιδιά, αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και απέδειξαν πως η αγάπη δεν έχει όρια.

3ο Δημοτικό Σχολείο Κω

05 Μαρτίου 2015

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κω έδωσαν τη δική τους «μάχη» στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο. Ένα μεγάλο παζάρι με προϊόντα της UNICEF διοργανώθηκε στο χώρο του σχολείου τους και οι μαθητές κέρδισαν το «στοίχημα της ζωής».

2ο Νηπιαγωγείο Λεχαινών Ηλείας

04 Μαρτίου 2015

Τα Δικαιώματα του Παιδιού και το έργο της UNICEF πρωταγωνίστησε στις καθημερινές δραστηριότητες του 2ου Νηπιαγωγείου Λεχαινών Ηλείας κάνοντας τη διαφορά. Αποκορύφωμα των δράσεών τους «ο κουμπαράς των ευχών» που έστειλε ευχές γεμάτες αγάπη από τα παιδιά για τα παιδιά.

1ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου Λέσβου

03 Μαρτίου 2015

Στο 1ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου Λέσβου «μύρισε» αγάπη. Οι μαθητές αφού γνώρισαν τα δικαιώματά τους και έμαθαν πως πολλά παιδιά στον κόσμο τα στερούνται, πιάστηκαν χέρι – χέρι φτιάχνοντας μια γερή αλυσίδα αγάπης έχοντας υπό την προστασία τους τους φίλους τους, τα παιδιά του κόσμου.

2ο Κλασσικό Νηπιαγωγείο Κρύας Βρύσης και Τμήμα Ένταξης

02 Μαρτίου 2015

Χρώμα και μορφή έδωσαν οι μικροί μαθητές από το 2ο Κλασικό Νηπιαγωγείο Κρύας Βρύσης και του Τμήματος Ένταξης στα Δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Εργάστηκαν σε ομαδούλες δημιουργώντας όμορφες εικαστικές δημιουργίες αφιερωμένες στη UNICEF και τα παιδιά του κόσμου που προστατεύει.

Αρχείο Νέων