Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

28 Ιουνίου 2014

Η αγάπη, η αλληλοβοήθεια, η προσφορά έδωσαν το δικό τους ραντεβού στο 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου. Έγιναν ένα με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στις ομαδικές τους εργασίες.

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Ν. Σερρών

27 Ιουνίου 2014

Τα παιδιά της ΣΤ2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας Ν. Σερρών είχαν τη δυνατότητα να αφήσουν τη φαντασία τους να «ταξιδέψει» στον ανθρωπιστικό περίπλου της Γης, ώστε να γνωρίσουν τις ανάγκες των άλλων παιδιών, υποστηρίζοντας τα δικαιώματά τους, συμβάλλοντας έτσι το καθένα με τον δικό του τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών όλου του κόσμου.

16ο Νηπιαγωγείο Σερρών (Κλασσικό Τμήμα)

26 Ιουνίου 2014

Τα παιδιά του 16ου Νηπιαγωγείου Σερρών, μεγάλωσαν φέτος την παρεούλα τους, ανοίγοντας μια μεγάλη αγκαλιά για όλου του κόσμου τα παιδιά και γέμισαν το καθημερινό τους πρόγραμμα με διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις.

Γυμνάσιο Γέρας Μυτιλήνης

26 Ιουνίου 2014

Αν και διανύουμε δύσκολους καιρούς, η ανθρωπιά δεν απουσιάζει. Στο Γυμνάσιο Γέρας Μυτιλήνης, έλαβε χώρα μια τέτοια πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης

25 Ιουνίου 2014

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης υλοποίησε για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» με εξαιρετική επιτυχία. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε τα Δικαιώματα των Παιδιών να πρωταγωνιστούν φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου.

29ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών - Νίκος Γκάτσος

24 Ιουνίου 2014

οι μαθητές της ΣΤ' τάξης του 29ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Νίκος Γκάτσος» αφού γνώρισαν τη UNICEF και το έργο της στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενημερώθηκαν και πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα στα δικαιώματα του παιδιού.

6ο Νηπιαγωγείο Σερρών

16 Ιουνίου 2014

Πρωτότυπη και ευρηματική ήταν η συμμετοχή των μικρών μας φίλων από το 6ο Νηπιαγωγείο Σερρών, που ευαισθητοποιήθηκαν και σκέφτηκαν τρόπους για να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης για τα παιδιά του κόσμου.

Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο «ΒΑΜΒΙΝΟ»

14 Ιουνίου 2014

Χάρη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» της UNICEF, οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου «ΒΑΜΒΙΝΟ», είχαν την ευκαιρία μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες να γνωρίσουν για τη δράση της UNICEF και τα δικαιώματα των παιδιών.

3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Κρήτης - Τμήμα Γ1

12 Ιουνίου 2014

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 τμήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου Κρήτης, ενημερώθηκαν για τα παιδιά που στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα και για τις ανισότητες που υπάρχουν στον πλανήτη μας και αποφάσισαν να συνεισφέρουν στο έργο της UNICEF.

6ο Γυμνάσιο Λαμίας

11 Ιουνίου 2014

Το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας, πιστός σύμμαχος της UNICEF και των παιδιών, στάθηκε και φέτος συνεπές στο ραντεβού του! Αυτή τη φορά, επέλεξαν να βοηθήσουν το έργο της UNICEF με τη διοργάνωση ενός bazaar.

3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης

06 Ιουνίου 2014

Οι φίλοι μας από το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιημένοι από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και με άλλα θέματα που σχετίζονται με το έργο της UNICEF, θέλησαν να κινητοποιήσουν τόσο τους συμμαθητές τους, όσο και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης - Τμήμα ΣΤ2

05 Ιουνίου 2014

Νέους δρόμους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών άνοιξαν οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης!

Αρχείο Νέων