Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018
Φωτογραφία © UNICEF/Giacomo Pirozzi

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. 

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας
Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών
2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών για τα προβλήματα των συνομήλικών τους στον κόσμο, η προώθηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και η ενίσχυση του έργου της UNICEF.

Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση).

Επίσης, μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, θα ενημερωθούν για το έργο της UNICEF και το πώς ζουν κάποια άλλα παιδιά στον κόσμο και το κυριότερο, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενεργά βοηθώντας κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί αξίες και θέτει τις βάσεις για ένα κοινωνικό σχολείο, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, καταπολεμά φαινόμενα όπως του σχολικού εκφοβισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Αυτή τη χρονιά δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διάλογο για τους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, που είναι οι στόχοι που θα καθοδηγούν τις δράσεις της ανθρωπότητας για την προστασία του ανθρώπου τα επόμενα 15 χρόνια (2016-2030).

 

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιασθούν σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του όπου οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν στους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα το βραβείο που θα πάρουν από τη UNICEF.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» έχει αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που γίνεται στη χώρα μας για την προώθηση και ευρεία διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το πρόγραμμα διεξάγεται στα πλαίσια της Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη.

Πώς μπορώ να επεξεργαστώ το πρόγραμμα;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μπορείτε είτε να ασχοληθείτε ευκαιριακά, είτε σε ετήσια βάση, είτε να το εντάξετε στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, της ευέλικτης ζώνης ή των πολιτιστικών σας δραστηριοτήτων.

Ας γίνει και το δικό σας σχολείο "Υπερασπιστής των Παιδιών"

Συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση για να λάβετε το επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

ΝΑΙ! αναλαμβάνω να υλοποιήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών" στο χώρο του σχολείου και παρακαλώ να μου αποστείλετε το σχετικό υλικό.
(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα:

 

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων
2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής
 2ο Νηπιαγωγείο Ζεφυρίου Αττικής

Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά
Νηπιαγωγείο Ασκύφου Χώρας Σφακίων, Χανιά

Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας Λακωνίας
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D' Arc
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
ΤΕΕ Κωφών & Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας
Γενικό Λύκειο Δεμένικων Αχαΐας

 

Η άποψη των εκπαιδευτικών

Η άποψη των εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Υπερασπιστές των ΠαιδιώνΠαιδικός Σταθμός & Νηπιαγωγείο «ΒΑΜΒΙΝΟ» Καλαμαριάς

Αρωγοί στο έργο της UNICEF για ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά οι μικροί μας φίλοι από τον Παιδικό Σταθμό & Νηπιαγωγείο «ΒΑΜΒΙΝΟ» Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ Θεσσαλονίκης

Πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας αποτέλεσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF στη Β΄ Γυμνασίου του Κολεγίου Δελασάλ, όπου οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα διατροφής, νερού, φτώχειας, πολέμου και ειρήνης.

Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

«Όταν η Ειρήνη συνάντησε τον Πόλεμο»

Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας

Οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας προσέγγισαν το θέμα των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσω της τέχνης.

7ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας

Το 7ο Νηπιαγωγείο Πρεβέζης βρίσκεται συστηματικά κοντά στη UNICEF και στηρίζει έμπρακτα την προσπάθειά της να βοηθήσει όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας

Οι μικροί μας φίλοι από το Νηπιαγωγείο Εφύρας Ν. Ηλείας μέσα από ποικίλες δράσεις που σχεδιάστηκαν με προσοχή και αγάπη από τη νηπιαγωγό τους μπόρεσαν να γνωρίσουν, να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα Δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.

2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών

Με σύνθημα «Τα Παιδιά στηρίζουν τα Παιδιά» το 2ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών συμμετείχε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».

3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα

Το 3ο Νηπιαγωγείο Γέρακα υπερασπιστής των Δικαιωμάτων των παιδιών όλου του κόσμου.

Νηπιαγωγείο Αρσενίου Έδεσσας

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Αρσενίου Έδεσσας συμμετείχαν με προθυμία και χαρά στις ποικίλες δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο τους για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το έργο της UNICEF.

Δημοτικό Σχολείο Τέμενης Αιγίου

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης Αιγίου μέσα από ένα ταξίδι γνώσης που διήρκεσε όλη τη σχολική χρονιά έμαθαν για το έργο της UNICEF και τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Γυμνάσιο Μακρυγιάλου Πιερίας

Οι μαθητές του σχολείου, μια μικρή αλλά πολύ δεμένη ομάδα με τον έναν να συμπληρώνει τον άλλον, δούλεψαν ομαδικά και το αποτέλεσμα των δράσεών τους είναι αξιοζήλευτο.

1 Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

Με πολλή αγάπη και αμείωτο ενδιαφέρον επεξεργάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».

1ο Γυμνάσιο Τούμπας

Για 7η συνεχή χρονιά οι μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Τούμπας υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών».

Αρχείο Νέων