Προστασία στο Διαδίκτυο, στο δρόμο και αλλού

UNICEF - Προστασία στο Διαδίκτυο, στο δρόμο και αλλού
  Φωτογραφίες ©UNICEF

 

Η UNICEF δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ενδεχόμενης δόλιας χρήσης του ονόματος και του λογότυπού της από άτομα χωρίς ήθος που σκόπιμα καταχρώνται την εμπιστοσύνη των υποστηρικτών της UNICEF σε όλο τον κόσμο.

Παραθέτουμε λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες απάτες και πως μπορείτε να βοηθήσετε να προστατευθεί τόσο η UNICEF όσο και εσείς οι ίδιοι από τις ενδεχομένως σοβαρές συνέπειές τους.

Παριστάνουν τους κωφάλαλους, ή ανάπηρους
Έχουν υπάρξει αναφορές ότι άτομα συνήθως νεαρής ηλικίας παριστάνουν τους ανήμπορους, ανάπηρους (κωφάλαλους κ.α.) στο δρόμο και ζητούν χρήματα δήθεν για τη UNICEF.
Πρόκειται για απάτη.
Δεν δίνουμε ποτέ χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις και καλούμε αμέσως την αστυνομία.

Δόλιες προσφορές
Έχουν υπάρξει αναφορές για την ενδεχόμενη ύπαρξη απατεώνων που μπορεί να χρησιμοποιούν το κύρος της UNICEF και την με πολύ κόπο αποκτηθείσα αξιοπιστία της - για να εξαπατήσουν πολίτες μέσα από ιστοσελίδες, ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mails) και με τηλεφωνικές κλήσεις.

Αυτές οι παραβιάσεις έχουν τεθεί υπόψη του νομικού τμήματος της διεθνούς UNICEF. Εφιστούμε όμως επίσης την προσοχή στο κοινό, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε πως δεν θα παρασυρθούν αθώα θύματα στο να παραχωρήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

Παρακαλούμε, έχετε υπόψη σας πως ιστοσελίδες, e-mails και τηλεφωνήματα που προσφέρουν εργασία ή βραβεία εκ μέρους της UNICEF είναι πλαστά και δόλια. Μόνο η UNICEF και οι 36 Εθνικές της Επιτροπές (για την Ελλάδα η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF) εξουσιοδοτούνται να αποστέλλουν ενημέρωση ή εκκλήσεις προς το κοινό εκ μέρους της UNICEF.

Προσοχή στο "phishing"
Με αυξημένη την προσοχή των ΜΜΕ σχετικά με την κλοπή των προσωπικών δεδομένων, πολλοί καταναλωτές - καθώς επίσης και υποστηρικτές ανθρωπιστικών οργανισμών όπως η UNICEF - ανησυχούν για την ιδιωτικότητα και την ακεραιότητα των προσωπικών τους δεδομένων.

Να γιατί είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τη Δόλια Διαδικτυακή Αλληλογραφία, που είναι ευρύτερα γνωστή ως "phishing".

Το "phishing" είναι ένας τύπος απάτης στην οποία μηνυματα e-mail, άμεσα μηνύματα (instant messages) και ιστοσελίδες χρησιμοποιούνται για να εξαπατήσουν άτομα ώστε να παραχωρήσουν εμπιστευτικά προσωπικά στοιχεία. Ο όρος "phishing" (fishing=ψάρεμα) σχετίζεται με την ιδέα πως ο κόσμος θα "τσιμπήσει" και θα αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απάτες με πιστωτικές κάρτες και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του ιδιωτικού δικαίου.

Τα "phishing" e-mails γενικά φαίνεται να έχουν αποσταλλεί από έγκυρους οργανισμούς, ζητώντας από τους χρήστες είτε να απαντήσουν ή παραπέμπουν σε ένα δικτυακό τόπο για να ενημερώσουν δήθεν τα προσωπικά τους στοιχεία. Μερικές φορές περιλαμβάνουν ένα λογότυπο οργανισμού, ακόμα και ταχυδρομική διεύθυνση, όμως η δικτυακή τους διεύθυνση, ή URL, δεν είναι ταυτόσημη με αυτή του νόμιμου οργανισμού.

Μην "τσιμπάτε"
Μεταξύ των στοιχείων που τυπικά ζητάνε οι απατεώνες είναι το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση, το ΑΦΜ, αριθμοί λογαριασμών, κωδικοί και πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες - μερικές φορές ακόμα και το γένος της μητέρας του κατόχου του λογαριασμού ή άλλες ιδιωτικές πληροφορίες που χρησιμοποιούντια για λόγους ασφαλείας.

Να κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε ώστε να αποφύγετε να "τσιμπήσετε" σε μια απάτη "phishing":

  • Προσοχή σε κάθε αναπάντεχο e-mail, άμεσο μήνυμα, ηχητικό mail ή φαξ που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από τράπεζα ή εταιρία πιστωτικών καρτών, υπηρεσία online ή ανθρωπιστικό οργανισμό στον οποίο έχετε λογαριασμό ή είστε μέλος.
  • Εάν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, καλέστε το τηλέφωνο εξυπηρέτησης κοινού-δωρητών της ανάλογης υπηρεσίας-οργανισμού (όμως όχι σε κάποιο από τα τηλέφωνα που δίνονται στο μήνυμα) και επιβεβαιώστε τη γνησιότητά του.
  • Μην απαντάτε σε οποιοδήποτε e-mail, τηλέφωνο ή φαξ που σας παρακινεί να αποκαλύψετε τα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Μην κάνετε κλικ σε οποιεσδήποτε υπερσυνδέσεις (links) που περιλαμβάνοται σε ύποπτα e-mail. Κάνοντας κλικ σε τέτοιες συνδέσεις μπορεί να προκαλέσει το κατέβασμα προγραμμάτων καταγραφής πληκτρολόγησης ή "spyware" στον υπολογιστή σας.
  • Συνδεθείτε τακτικά με τον online τραπεζικό σας λογαριασμό, πιστωτικών καρτών ή άλλων λογαριασμών και εξετάστε το ισοζύγιό σας για να βεβαιωθείτε πως όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες.
  • Χρησιμοποιείτε ενημερωμένα προγράμματα anti-virus, συμπεριλαμβανόμενων φίλτρων ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (spam) ακόμα και προγραμμάτων "anti-phishing", που είναι διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε δυνητικούς "phishers" σε ιστοσελίδες και e-mails.


Παραδείγματα

Δείγμα, πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όνομα της UNICEF για δόλιους σκοπούς στο διαδίκτυο
(κλικ για μεγέθυνση)

Στη διπλανή φωτογραφία φαίνεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το όνομα της UNICEF για δόλιους σκοπούς στο διαδίκτυο. Η συνδιάσκεψη η οποία διαφημίζεται δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της UNICEF. Στην πραγματικότητα, αυτή η έκκληση είναι ένα παράδειγμα από μια πλαστή διεθνή συνδιάσκεψη - παραλλαγή αντίστοιχων απατών με τυχερά παιχνίδια - στην οποία το κοινό εξαπατάται για να μεταβιβάσει ποσά για δωρεές μέσω του διαδικτύου.

Σε άλλο παράδειγμα, ένα πλαστό e-mail ισχυρίζεται πως ο παραλήπτης έχει επιλεγεί από τη UNICEF για να λάβει μια μεγάλη χορηγία σε χρήμα για την προσωπική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική του ανάπτυξη. Το μήνυμα συνεχίζει και ζητά από τον παραλήπτη να επικοινωνήσει σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δεν είναι της UNICEF για να λάβει πληροφορίες πως να παραλάβει το ποσό. Η UNICEF δεν παρέχει τέτοιου είδους χορηγίες σε άτομα. Ο αποστολέας του μηνύματος προσπαθεί να υφαρπάξει εμπιστευτικά οικονομικά στοιχεία από τα θύματά του.

Ακόμα ένα μήνυμα ανεπιθύμημητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας - spam - με θέμα "Global Opportunity from UNICEF" (Παγκόσμια ευκαιρία από τη UNICEF), βρίσκεται σε κυκλοφορία ως έκκληση για τη συλλογή πόρων. Το μήνυμα συλλέγει εμπιστευτικά δεδομένα προσφέροντας ποσοστό προμήθειας σε ανθρώπους που θα δεχθούν δωρεές για λογαριασμό της UNICEF. Το μήνυμα "Global Opportunity" είναι δόλιο, η UNICEF δεν λειτουργεί ούτε συνδέεται καθ' οποιονδήποτε τρόπο με οποιαδήποτε τέτοια μέθοδο συλλογής πόρων. Η απαντητική διεύθυνση στο πλαστό δήθεν UNICEF e-mail, είναι λογαριασμός του Gmail.

Ακόμα ένα e-mail εξαπάτησης που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο διαφημίζει πως η UNICEF αποδέχεται δωρεές για να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ. Ακολούθως παρακινεί τους παραλήπτες να απαντήσουν σε διεύθυνση του Gmail.

Παρακαλούμε μην απαντάτε σε οποιεσδήποτε τέτοιες επικοινωνίες που σας παρακινούν να απαντήσετε σε διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δεν περιέχουν το κατοχυρωμένο όνομα του δικτυακού τόπου (domain) της UNICEF.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεθνή ιστοσελίδα της UNICEF

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

πρεσβευτές UNICEFΝίγηραςΒοσνία-Ερζεγοβίνηδιεθνείς πρωτοβουλίεςβίαΣομαλίαανάπτυξη για τα παιδιάέκθεση UNICEFαθλητισμός και σπορπαιδική επιβίωσηέμπολαεμβολιασμοίληξιαρχική καταγραφήιός ΖίκαΣυρίαδιατροφήAIDSπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣπαιδιά πολέμουΒραζιλίαεκπαίδευσηαληθινές ιστορίεςΣερβίαπαιδική προστασίαΝονός της UNICEFΝεπάλπνευμονίαεκδηλώσειςελονοσίαιλαράΑϊτήμητρικός θηλασμόςΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΕλλάδατα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΝιγηρίακλιματική αλλαγήΟλυμπιακή Εκεχειρίαισότητα των φύλωνΥεμένηΦιλιππίνεςεταιρική κοινωνική ευθύνηγυναίκες-κορίτσιαραδιομαραθώνιος UNICEFΤσανταντιμετώπιση του AIDSνερό και υγιεινήεπείγουσες ανάγκεςτηλεμαραθώνιος UNICEFπολιομυελίτιδαμητέραδικαιώματα του παιδιούμέλος της UNICEFδίκτυα προστασίας των παιδιώνστρατολόγηση παιδιώνπαιδιά με αναπηρίεςκάρτες και δώρα UNICEFπαιδιά στην Ελλάδαρατσισμόςεκπαίδευση κοριτσιώνΙράκυποστηρικτές UNICEFUNICEF και Ολυμπιακόςυποσιτισμόςφτώχειαεθελοντές UNICEFπαιδική εκμετάλλευσησχολεία υπερασπιστέςΣουδάνδιάρροιαπαιδιά πρόσφυγεςχολέραΕυρωπαϊκή ΈνωσηΓάζαΟυκρανίαπεριβάλλον