Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017 - Δευτέρα 5 Ιουνίου

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017 - Δευτέρα 5 Ιουνίου

Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια του νερού παγκοσμίως, η έλλειψη καθαρού νερού, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι διαρροϊκές ασθένειες απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών, επισημαίνει η UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

  • Πρόσφατη έκθεση της UNICEF προειδοποιεί πως σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά - ή το 1 στα 4 παιδιά σε όλο τον κόσμο - θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους έως το 2040.
  • Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλή συχνότητα πλημμυρών και 160 εκατομμύρια σε ζώνες μεγάλης ξηρασίας, αφήνοντάς τα ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  • Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης - έξι ή περισσότερες φορές υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.

Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές όπου η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα ελάχιστα προβλεπόμενα όρια των κατευθυντηρίων γραμμών για την ποιότητα του αέρα. Επίσης, η ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, η οποία συνήθως προκαλείται από τη χρήση καυσίμων, όπως ο άνθρακας και τα καυσόξυλα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση, σε συνδυασμό με την εξωτερική ρύπανση του αέρα, συνδέονται άμεσα με την πνευμονία και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού που ευθύνονται σχεδόν για τον ένα στους δέκα θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών, καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση ως ένα από τους κορυφαίους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Επίσης, η καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη και ανθρώπινο δικαίωμα. Παρόλο που ο στόχος για το πόσιμο νερό των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ-7) έχει επιτευχθεί, σημαντικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται. Η εξασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρό νερό για όλους θα συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των ασθενειών και των θανάτων, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Το 2015, το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούσε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, υπερβαίνοντας το στόχο του 88% (ΑΣΧ-7) του 2015. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των ΑΣΧ, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, από τα οποία τα 1,9 δισεκατομμύρια απέκτησαν πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης στα σπίτια τους. Παρά το τεράστιο αυτό επίτευγμα, εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες ανισότητες:

  • 663 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φτωχοί και ζουν σε αγροτικές περιοχές.
  • Πάνω από 800 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που οφείλεται σε ανεπαρκείς πηγές πόσιμου νερού, αποχέτευσης και υγιεινής.

Για την εξασφάλιση ασφαλούς πόσιμου νερού, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF προωθούν ένα πλαίσιο για το πόσιμο νερό που περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: - τη θέσπιση εθνικών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών, - τη συστηματική εκτίμηση και πρόληψη των κινδύνων σε όλα τα στάδια στα δίκτυα ύδρευσης και - την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων σε κρίσιμα σημεία του συστήματος για τη σωστή ενημέρωση των σχετικών πολιτικών.

Η UNICEF έχει απευθύνει επίσης έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να λάβουν επείγοντα μέτρα για την παρακολούθηση και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και για την αύξηση της πρόσβασης των παιδιών σε υγειονομική περίθαλψη.

 

Δείτε σχετικά

Διψασμένοι για ένα Μέλλον. Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα - Έκθεση UNICEF: Thirsting for a Future
Πρόκειται για την τρίτη σε μια σειρά εκθέσεων που εκδίδει η UNICEF σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες στη ζωή των παιδιών. Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν συστάσεις για τον τρόπο ελαχιστοποίησης αυτών των επιπτώσεων και για τη συμβολή στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Οι άλλες δύο εκθέσεις είναι:

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα παιδιά / Έκθεση UNICEF: Clear the air for children

Τα παιδιά θα σηκώσουν το κύριο βάρος της κλιματικής αλλαγής / Έκθεση UNICEF: Unless We Act Now


και επίσης την: Έκθεση UNICEF-WHO για το πόσιμο νερό: Safely managed drinking water

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

παιδική προστασίαυποσιτισμόςΟλυμπιακή Εκεχειρίααθλητισμός και σπορπαιδική επιβίωσηιός Ζίκαεπείγουσες ανάγκεςπαιδιά στην ΕλλάδαπνευμονίαΝίγηραςΝεπάλΕυρωπαϊκή ΈνωσηΦιλιππίνεςμέλος της UNICEFεμβολιασμοίβίαισότητα των φύλωνΒοσνία-Ερζεγοβίνηπρεσβευτές UNICEFανάπτυξη για τα παιδιάκάρτες και δώρα UNICEFελονοσίανερό και υγιεινήπαιδιά πρόσφυγεςμητρικός θηλασμόςεταιρική κοινωνική ευθύνηΑϊτήέκθεση UNICEFρατσισμόςμητέραδιατροφήστρατολόγηση παιδιώνΝιγηρίαπολιομυελίτιδατηλεμαραθώνιος UNICEFδιεθνείς πρωτοβουλίεςεκπαίδευση κοριτσιώνχολέρασχολεία υπερασπιστέςπεριβάλλονΝονός της UNICEFΙράκΣομαλίααληθινές ιστορίεςΣερβίααντιμετώπιση του AIDSιλαράπαιδιά πολέμουAIDSυποστηρικτές UNICEFέμπολαπαιδιά με αναπηρίεςληξιαρχική καταγραφήτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΕλλάδαΓάζαεκπαίδευσηΣουδάνδικαιώματα του παιδιούπαιδική εκμετάλλευσηγυναίκες-κορίτσιαφτώχειαΣυρίαΟυκρανίαεθελοντές UNICEFδίκτυα προστασίας των παιδιώνΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαUNICEF και ΟλυμπιακόςΤσαντΒραζιλίαδιάρροιαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣΥεμένηεκδηλώσειςκλιματική αλλαγήραδιομαραθώνιος UNICEF

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Y7210

Αρχείο Νέων