Ο κόσμος πρέπει να επιταχύνει την πρόοδο για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή του UNFPA Δρα Babatunde Osotimehin και του Εκτελεστικού Διευθυντή της UNICEF Anthony Lake, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μηδενικής Ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων 2017.

Ο κόσμος πρέπει να επιταχύνει την πρόοδο για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής μέχρι το 2030Νέα Υόρκη - 6 Φεβρουαρίου 2017 – «Βλάπτει ανεπανόρθωτα τα κορμιά των κοριτσιών, προκαλώντας βασανιστικό πόνο. Προκαλεί ακραίο συναισθηματικό τραύμα που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

Αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Αποστερεί τα κορίτσια από την αυτονομία τους και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Αντανακλά τη χαμηλή θέση των κοριτσιών και των γυναικών και ενισχύει την ανισότητα των φύλων, τροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο των διακρίσεων και της κακοποίησης από γενιά σε γενιά.

Είναι η αποκοπή και ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Και παρά όλη την πρόοδο που έχουμε σημειώσει ως προς την κατάργηση αυτής της βίαιης πρακτικής, εκατομμύρια κορίτσια – πολλά εξ αυτών κάτω των 15 ετών – θα αναγκαστούν να την υποστούν αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς, θα ενταχθούν στα περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που ήδη ζουν με τις βλάβες που προκαλεί η κλειτοριδεκτομή - και των οποίων οι κοινότητες έχουν ήδη πληγεί από τις επιπτώσεις της.

Το 2015, οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναγνώρισαν τη στενή σχέση μεταξύ της κλειτοριδεκτομής, της ανισότητας των φύλων, και της ανάπτυξης – και αναζωπύρωσαν τις παγκόσμιες δράσεις για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής μέχρι το 2030.

Το 2016, πάνω από 2.900 κοινότητες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε χώρες όπου το UNFPA (Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό) και η UNICEF εργάζονται από κοινού για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής, διακήρυξαν ότι είχαν εγκαταλείψει την πρακτική.

Το 2017, πρέπει να απαιτήσουμε ταχύτερη δράση για την αξιοποίηση αυτής της προόδου. Αυτό σημαίνει να καλέσουμε τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν νόμους και πολιτικές που προστατεύουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών και την πρόληψη της κλειτοριδεκτομής.

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ευρύτερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης για τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν κλειτοριδεκτομή και για εκείνες που την έχουν υποστεί. Σημαίνει επίσης, την ενθάρρυνση μεγαλύτερης ζήτησης για τέτοιες υπηρεσίες, παρέχοντας στις οικογένειες και τις κοινότητες πληροφορίες σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί η κλειτοριδεκτομή και τα οφέλη που θα προκύψουν από τον τερματισμό της.

Και σε τελική ανάλυση, αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες οι οικογένειες και οι κοινότητες αναλαμβάνουν δράσεις και αρνούνται να επιτρέψουν τα κορίτσια τους να υποστούν τη βία της κλειτοριδεκτομής.

Ας κάνουμε αυτή τη γενιά, εκείνη που θα καταργήσει την κλειτοριδεκτομή μια για πάντα – και με αυτόν τον τρόπο, να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού, καλύτερου κόσμου για όλους».

 

# # #

 

 - Αν και επικεντρώνεται στην Αφρική, η κλειτοριδεκτομή επίσης ασκείται σε ορισμένες κοινότητες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, και των αραβικών κρατών. Με την παγκοσμιοποίηση, τα κορίτσια στις κοινότητες της διασποράς σε όλο τον κόσμο βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο. Οι μισές από τις γυναίκες που έχουν υποστεί την πρακτική ζουν σε τρεις χώρες - την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία. Στις περισσότερες από τις χώρες, η πλειοψηφία των κοριτσιών την έχουν υποστεί πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια. Από τότε που ξεκίνησε το κοινό πρόγραμμα UNFPA-UNICEF για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής το 2008, έχει υποστηρίξει 17 χώρες στην ανάληψη ολιστικού και ολοκληρωμένου έργου για τον τερματισμό της πρακτικής.

#endFGM

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή (FGM) - 6 Φεβρουαρίου - η UNICEF έστειλε μια ομάδα στην περιοχή Kajiado, στην Κένυα, όπου η κλειτοριδεκτομή είναι δυστυχώς, κοινή πρακτική. Ο στόχος ήταν να καταγραφεί ένας αυθεντικός διάλογος σχετικά με την πρακτική στις κοινότητες που επηρεάζονται από αυτήν. Δουλεύοντας με τους τοπικούς αρχηγούς, φέραμε μαζί τα μέλη της κοινότητας και από τις δύο πλευρές των επιχειρημάτων, χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους. Μια έντονη συζήτηση εκτυλίχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων μπροστά στην κάμερα, η οποία ήταν εντελώς αυθόρμητη και αυθεντική.Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

πολιομυελίτιδαφτώχειαAIDSΝίγηραςεκπαίδευσηιός Ζίκααντιμετώπιση του AIDSΣομαλίαδικαιώματα του παιδιούεκπαίδευση κοριτσιώνελονοσίαεταιρική κοινωνική ευθύνηΑϊτήΓάζααληθινές ιστορίεςπαιδιά πρόσφυγεςπαιδιά πολέμουπαιδική εκμετάλλευσηπαιδική προστασίαΒραζιλίαανάπτυξη για τα παιδιάχολέραπρεσβευτές UNICEFπαιδική επιβίωσηΝονός της UNICEFΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΟυκρανίαπαιδιά στην Ελλάδακάρτες και δώρα UNICEFτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνυποσιτισμόςΟλυμπιακή Εκεχειρίαπεριβάλλονεθελοντές UNICEFμέλος της UNICEFαθλητισμός και σπορεκδηλώσειςΦιλιππίνεςμητρικός θηλασμόςΣουδάνΣερβίαρατσισμόςΝιγηρίατηλεμαραθώνιος UNICEFγυναίκες-κορίτσιαβίαραδιομαραθώνιος UNICEFστρατολόγηση παιδιώνπνευμονίαέκθεση UNICEFεμβολιασμοίληξιαρχική καταγραφήδιεθνείς πρωτοβουλίεςκλιματική αλλαγήνερό και υγιεινήισότητα των φύλωνΝεπάλΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣΕλλάδαεπείγουσες ανάγκεςΥεμένηδιάρροιαπαιδιά με αναπηρίεςσχολεία υπερασπιστέςΣυρίαUNICEF και ΟλυμπιακόςΙράκιλαράυποστηρικτές UNICEFέμπολαΤσαντΕυρωπαϊκή Ένωσημητέραδιατροφήδίκτυα προστασίας των παιδιών

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Π122

Αρχείο Νέων