Νέοι και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε κίνδυνο καθώς οι εξαιρετικά ψυχρές καιρικές συνθήκες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης

Καθυστερήσεις και βαρυχειμωνιά έρχονται να προστεθούν στις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα αποκλεισμένα παιδιά.

Η βαρυχειμωνιά έρχεται να προστεθεί στις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν τα αποκλεισμένα παιδιά πρόσφυγες
Φωτογραφία: UNICEF/UN07720/Kljajo – Στις 7 Ιανουαρίου 2016, εργαζόμενη της UNICEF διανέμει χειμερινά ρούχα σε παιδιά πρόσφυγες στο σημείο διανομής της UNICEF στο Χειμερινό Διαμετακομιστικό Κέντρο Υποδοχής στο Slavonski Brod στην Κροατία. Σχεδόν 3000 πρόσφυγες περνούν από το Κέντρο καθημερινά. Μετά από την καταγραφή τους και τη λήψη βασικών υπηρεσιών και προμηθειών, οι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται ξανά σε τρένα που θα τους πάνε στη Σλοβενία. 


Νέα Υόρκη, 20 Ιανουαρίου 2017
– Χωρίς κανένα σημάδι υποχώρησης του ψύχους και των καταιγίδων που σαρώνουν την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών απειλούνται από αναπνευστικές και άλλες σοβαρές ασθένειες - ακόμη και από θάνατο από υποθερμία, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

Στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, εκτιμάται ότι 23.700 παιδιά προσφύγων και μεταναστών - συμπεριλαμβανομένων βρεφών και νεογέννητων ως επί το πλείστον από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν - παραμένουν αποκλεισμένα. Πολλά στεγάζονται σε καταφύγια που δεν είναι κατάλληλα για το χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Μερικά μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα τα νησιά όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε λεπτές σκηνές, γνώρισαν έντονες χιονοπτώσεις, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η UNICEF συνεχίζει να απευθύνει έκκληση ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε υπερπλήρεις και ελλιπώς εξυπηρετούμενες δομές φιλοξενίας στα νησιά να μετακινηθούν σε πιο κατάλληλα και ασφαλή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα.

«Χωρίς κατάλληλη στέγη και ζεστά ρούχα, τα μικρά παιδιά βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο Basil Rodriques, Περιφερειακός Σύμβουλος της UNICEF για Θέματα Υγείας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά γενικά έχουν λιγότερο σωματικό λίπος για να τα απομονώνουν από το κρύο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε αναπνευστικά προβλήματα και δυνητικά θανατηφόρες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η γρίπη.»

Ο συνωστισμός και η ανεπαρκής μόνωση κάνουν τα καταφύγια ιδιαίτερα ανθυγιεινά, και επιτρέπουν σε αναπνευστικά νοσήματα να εξαπλωθούν γρήγορα, όταν ο καιρός είναι κρύος. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η περίοδος της γρίπης στην Ευρώπη είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Εκτός από τον κρύο καιρό, οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών είναι συνέπεια των δεινών που αντιμετωπίζουν ως πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα της αβεβαιότητας και των καθυστερήσεων στην επεξεργασία των αιτημάτων τους για άσυλο», δήλωσε ο Rodriques. «Αυτή η κατάσταση στασιμότητας έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, επιδεινώνοντας τις κακουχίες τους».

Η χειμερινή εκστρατεία της UNICEF που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Κροατία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, βοηθά ώστε οι γυναίκες και τα παιδιά να παραμείνουν ζεστά.

Στη Βουλγαρία, η UNICEF έχει υποστηρίξει 1.100 παιδιά σε κέντρα υποδοχής με χειμωνιάτικα ρούχα και μπότες. Από τα τέλη του 2015-2016 στα Βαλκάνια, τα κέντρα υποστήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειες, οι χώροι φιλικοί προς τα παιδιά και γωνιές για τις μητέρες και τα μωρά, μεταμορφώθηκαν από την αρχική τους μορφή σε χειμερινού τύπου θερμαινόμενες και προκατασκευασμένες δομές ή έχουν ήδη μεταφερθεί σε μόνιμα οικήματα και κτίρια. Σε ορισμένα σημεία, η UNICEF επίσης διανέμει χειμερινά ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες και τα παιδιά, χρησιμοποιώντας κινητές μονάδες.

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

ληξιαρχική καταγραφήΝονός της UNICEFεπείγουσες ανάγκεςΣομαλίαAIDSυποσιτισμόςέμπολαΓάζαδικαιώματα του παιδιούδιάρροιανερό και υγιεινήπαιδιά πρόσφυγεςφτώχειαΤσαντστρατολόγηση παιδιώνΝιγηρίαπρεσβευτές UNICEFΝίγηραςβίαΣυρίαΝεπάλρατσισμόςιλαράτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνιός Ζίκααντιμετώπιση του AIDSπαιδική προστασίαδίκτυα προστασίας των παιδιώνπνευμονίαισότητα των φύλωνανάπτυξη για τα παιδιάΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣουδάνέκθεση UNICEFκλιματική αλλαγήπαιδική επιβίωσησχολεία υπερασπιστέςχολέραραδιομαραθώνιος UNICEFεκπαίδευσηαληθινές ιστορίεςΦιλιππίνεςεκπαίδευση κοριτσιώνπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣπολιομυελίτιδαδιατροφήπεριβάλλονεκδηλώσειςπαιδιά με αναπηρίεςγυναίκες-κορίτσιαΒραζιλίαυποστηρικτές UNICEFπαιδιά στην Ελλάδατηλεμαραθώνιος UNICEFΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΚεντροαφρικανική Δημοκρατίακάρτες και δώρα UNICEFΥεμένηεμβολιασμοίΟυκρανίαΑϊτήμητρικός θηλασμόςμητέραεθελοντές UNICEFΙράκπαιδική εκμετάλλευσηαθλητισμός και σπορμέλος της UNICEFεταιρική κοινωνική ευθύνηΣερβίαUNICEF και ΟλυμπιακόςΕλλάδαελονοσίαδιεθνείς πρωτοβουλίεςΟλυμπιακή Εκεχειρίαπαιδιά πολέμου

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Δ206

Αρχείο Νέων