Μια γιορτή-μάθημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

Μια γιορτή-μάθημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

Μια γιορτή-μάθημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ, 23 Μαρτίου 2017 - Με ζωγραφιές, παιχνίδια και τραγούδια, μαθητές όλων των εθνικοτήτων γιόρτασαν χθες στο κέντρο της Αθήνας τη διαφορετικότητα, τη συμμετοχικότητα και το σεβασμό στον Άλλο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου). Η γιορτή έλαβε χώρα στο 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, φέρνοντας κοντά παιδιά που φοιτούν στο σχολείο το πρωί, με τα παιδιά που παρακολουθούν το άτυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες το απόγευμα, το οποίο υλοποιείται από τις ΜΚΟ Finn Church Aid και ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, με την υποστήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάνω από 250 παιδιά, ηλικίας από 6 μέχρι 17 ετών, συμμετέχουν σε αυτές τάξεις άτυπης εκπαίδευσης, που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα από ζωηρές συζητήσεις, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας. Με τη βοήθεια δασκάλων από την κοινότητα, αντάλλαξαν εμπειρίες από την κοινή ζωή τους στην πόλη. «Μέσα απ’ το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία, ο Δήμος στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών πόλων έλξης που θα ενώνουν τους κατοίκους της Αθήνας σε ένα ευχάριστο και οικείο περιβάλλον. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η εικόνα παιδιών κάθε εθνικότητας να μοιράζονται μαζί το δικαίωμα στη δημιουργία, που ανήκει σε όλους», δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση η Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος για το Παιδί στο δήμο Αθηναίων.

«Η μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών συνδέεται στενά με την υποδοχή που λαμβάνουν», πρόσθεσε ο Laurent Chapuis, Συντονιστής της UNICEFγια την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα. «Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε άνιση μεταχείριση, ρητορική του μίσους ή ακόμα και σε ρατσιστική βία, επηρεάζουν πολύ αρνητικά τις ελπίδες των παιδιών για το μέλλον, την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία, τις εκπαιδευτικές επιδόσεις και την κοινωνική συμπεριφορά τους, τη σωματική και ψυχολογική ασφάλεια και ευημερία τους. Η σημερινή γιορτή, μεταξύ άλλων, στηρίζεται στο έργο που επιτελεί η Εθνική Επιτροπή της UNICEFστην Ελλάδα για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων».

Οι μαθητές που παρακολουθούν το άτυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο 51ο Δημοτικό Σχολείο κατάγονται στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για πολλούς, η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει διακοπεί από τότε που εκτοπίστηκαν από τις χώρες καταγωγής τους, κατά μέσο όρο για σχεδόν τρία χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο άτυπης εκπαίδευσης στην Αθήνα, στο οποίο μεταβαίνουν παιδιά ακόμη κι από τον Πειραιά ή το Ελληνικό, για να παρακολουθήσουν μαθήματα αραβικών, φαρσί και αγγλικών, μεταξύ άλλων. «Το κέντρο παρέχει μια πολύτιμη υπηρεσία για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε πόλεις, τα οποία εξακολουθούν να έχουν περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης», δήλωσε η Judith Wunderlich-Αντωνίου, Γενική Διευθύντρια του άτυπου εκπαιδευτικού προγράμματος στη ΜΚΟ ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας. «Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, η οποία είναι απαραίτητη για τα παιδιά, ώστε να δημιουργηθεί η βάση για τη γνωστική τους ανάπτυξη, να επικοινωνήσουν καλύτερα με τις οικογένειες και τους συνομηλίκους τους, να διατηρήσουν την ταυτότητά τους και να ξαναχτίσουν μελλοντικά τις χώρες καταγωγής τους. Στο κέντρο, τα παιδιά επίσης λαμβάνουν σημαντικές γνώσεις για την εξέλιξή τους, όπως για την πολυπολιτισμικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, όπου εντάσσεται το κέντρο, 25 σχολικά κτίρια στο δήμο Αθηναίων και οι αυλές τους, παραμένουν ανοικτά με φύλαξη, μετά το τέλος της πρωινής βάρδιας και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να φιλοξενούνται δωρεάν δραστηριότητες για τους κατοίκους της πόλης.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

Finn Church Aid./ELIX Conservation Volunteers Greece, Judith Wunderlich-Αντωνίου, Τηλ. 2103825506, elix@elix.org.gr 

Ομάδα της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα, Κατερίνα Κιτίδη, Τηλ. 6937115656, akitidi@unicef.org 

Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, Λήδα Ασλανίδου, Τηλ. 2132082921, aslanidou@athensopenschools.gr 

 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

ΣερβίαΕλλάδαΝίγηραςΙράκπολιομυελίτιδαχολέραδίκτυα προστασίας των παιδιώνπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣΒραζιλίαΦιλιππίνεςληξιαρχική καταγραφήεπείγουσες ανάγκεςβίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣομαλίαδιεθνείς πρωτοβουλίεςδικαιώματα του παιδιούεκπαίδευσηπαιδιά στην ΕλλάδαΟλυμπιακή Εκεχειρίαπρεσβευτές UNICEFαθλητισμός και σπορέκθεση UNICEFισότητα των φύλωνπεριβάλλονεμβολιασμοίAIDSπαιδική εκμετάλλευσηυποσιτισμόςΓάζαφτώχειαπαιδιά πρόσφυγεςεκδηλώσειςστρατολόγηση παιδιώνμέλος της UNICEFνερό και υγιεινήΝονός της UNICEFιλαράγυναίκες-κορίτσιαέμπολαραδιομαραθώνιος UNICEFδιατροφήΒοσνία-Ερζεγοβίνηπαιδιά με αναπηρίεςμητέραανάπτυξη για τα παιδιάΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΥεμένηΑϊτήUNICEF και Ολυμπιακόςεκπαίδευση κοριτσιώντα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνπαιδική επιβίωσηρατσισμόςΝεπάλΝιγηρίαπνευμονίαμητρικός θηλασμόςκλιματική αλλαγήπαιδική προστασίαΤσαντΣυρίαΣουδάνδιάρροιαελονοσίασχολεία υπερασπιστέςαληθινές ιστορίεςΟυκρανίαπαιδιά πολέμουτηλεμαραθώνιος UNICEFιός Ζίκαεταιρική κοινωνική ευθύνηκάρτες και δώρα UNICEFαντιμετώπιση του AIDSυποστηρικτές UNICEFεθελοντές UNICEF

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Π120

Αρχείο Νέων