Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Φωτογραφία ©UNICEF/UNI182998/Quintos

Μητρικός Θηλασμός - Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή
1 - 7 Νοεμβρίου, Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμόΠώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η UNICEF συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διατροφή και στην υγεία
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.

Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

 

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2017
Μητρικός Θηλασμός - Στηρίζουμε τον Θηλασμό ΜΑΖΙ

25η επέτειος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

Στηρίζουμε τον Θηλασμό ΜΑΖΙ

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1-7 Νοεμβρίου, η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία, να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν τη σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής πριν γίνουν γονείς.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WHO, την WABA και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι' αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για συλλογική και συντονισμένη δράση για την προώθηση του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο και έχει θέμα: «Στηρίζουμε τον Θηλασμό Μαζί».

Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή
Ο μητρικός θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή σε κάθε παιδί της καλύτερης δυνατής αρχής για τη ζωή του. Είναι το πρώτο εμβόλιο του μωρού και η καλύτερη πηγή διατροφής. Μπορεί να σώσει 520.000 ζωές παιδιών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και τα οφέλη για τα παιδιά και τις μητέρες τους μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία μιας χώρας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF συνιστούν:
- Έναρξη του μητρικού θηλασμού μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό και για μία ώρα.
- Διατροφή του παιδιού αποκλειστικά μέσω μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες.
- Συνέχιση του θηλασμού για 2 χρόνια ή και περισσότερο σε συνδυασμό με επαρκή συμπληρωματική τροφή από τους 6 μήνες.

Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι δουλειά μιας μόνο γυναίκας
Απαιτεί ενθάρρυνση και υποστήριξη από εξειδικευμένους συμβούλους, μέλη της οικογένειας, φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, εργοδότες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους. Για το σκοπό αυτό η UNICEF Ελλάδος έχει θέσει ως κεντρικούς στόχους της ενημερωτικής εκστρατείας της για τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού:

  • Να αναδείξει τη σημασία του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα στη ζωή ενός παιδιού.
  • Να ενθαρρύνει τους νέους και των δύο φύλων ώστε να ενημερωθούν για τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού στη σημερινή εποχή.
  • Να παροτρύνει μαιευτικό, ιατρικό προσωπικό και φορείς υγείας να υποστηρίξουν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.
Ενημερωτικό φυλλάδιο UNICEF για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και τα δέκα βήματα για το μητρικό θηλασμό
Ενημερωτικό φυλλάδιο για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και τα 10 Βήματα για τον Μητρικό Θηλασμό (αρχείο pdf 1,2Mb)
Αφίσα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Σχετικό ενημερωτικό υλικό
για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2017:

- Δελτίο Τύπου: 1-7 Νοεμβρίου - Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2017 - Στηρίζουμε τον Θηλασμό ΜΑΖΙ
- Ενημερωτικός φάκελος με θέμα: Στηρίζουμε τον Θηλασμό ΜΑΖΙ (αρχείο pdf, 4σελ.)

- Η UNICEF Ελλάδος με την ευγενική στήριξη καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας*, δημοσιεύει ένα πολύ σημαντικό οδηγό στον οποίο μπορούν να βασίζονται τα νοσοκομεία και οι φορείς για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πώς να εφαρμόσουν τα 10 βήματα και τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος για να γίνουν Φιλικά προς τα Βρέφη: το έγγραφο της UNICEF/WHO «Πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» αναθεωρημένο, ενημερωμένο και διευρυμένο για ολοκληρωμένη περίθαλψη, Κεφάλαιο 4 Αυτό-αξιολόγηση και Παρακολούθηση του Νοσοκομείου (έγγραφο MSWord 1,1Mb).

*Την αρχική μετάφραση (2006) επεξεργάστηκαν οι παρακάτω γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλη και φίλοι του συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας ο «Γαλαξίας»: Δόξα Κοτζιά, Έφη Άλπου, Βαρβάρα Μπουτοπούλου και Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά. Επιμέλεια της μετάφρασης έγινε από την Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά και τον Νίκο Μπουρνά. Η κα Παναγιούλα Μέξη Μπουρνά είναι Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική Π.Γ. Νοσοκομείο Αττικόν και Πρόεδρος του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας «Γαλαξίας».

Η μετάφραση της αναθεωρημένης έκδοσης του section-4 (2009) που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ ΑΛΚΥΟΝΗ "Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού", από την κ. Σοφιανού Αικατερίνη, Παιδίατρο, Aναπτυξιολόγο, MRCPCH, MSc, IBCLC.

Μητρικός Θηλασμός και εργασία - Μια ημέρα με την εργαζόμενη στον τομέα της υγείας Elsebeth Aklilu

- Δώστε 10τμ για Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού: Ένα διδακτικό βίντεο της UNICEF Hong Kong & του Εθνικού Κέντρου Υγείας Γυναικών και Παιδιών της Κίνας:


- Επίσης το βίντεο "Breastfeeding. It's Natural":


Επιπλέον ενημερωτικό υλικό:

Σχετικές τελευταίες πληροφορίες:

Η πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη

Η πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη

Τα «Δέκα Βήματα» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1989, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη UNICEF, που στη συνέχεια καθιέρωσαν την πρωτοβουλία Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI) που βασίζεται στην εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» (βλ. σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τα 10 Βήματα για το Μητρικό Θηλασμό).

Μέσα σε 20 χρόνια, πάνω από 20.000 μαιευτικές μονάδες σε περισσότερες από 152 χώρες διαθέτουν νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη (ποσοστό 28% παγκοσμίως) και εφαρμόζουν πλήρως τα «Δέκα Βήματα».

Η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο» αναγνωρίσθηκε ως «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο» το Μάιο του 2016.

Το 2014 είχε γίνει η αντίστοιχη πιστοποίηση του ΜΗΤΕΡΑ ως «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο» από τη UNICEF ενώ από το 2011 έχουν αναγνωρισθεί τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

Η αναγνώριση των δύο πρώτων ελληνικών νοσοκομείων ως "Φιλικά προς τα Βρέφη" (4 Νοε. 2011).


Βίντεο: Ο Μητρικός Θηλασμός και τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη
Περισσότερη πληροφόρηση για τον Μητρικό Θηλασμό

 

Οι μητέρες καθώς και οι επαγγελματίες υγείας που χρειάζονται άμεση βοήθεια και πληροφορίες για τον μητρικό θηλασμό, μπορούν να απευθυνθούν στα BABY FRIENDLY HOSPITALS - ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΦΒΝ):

ΦΒΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»: Λειτουργεί Γραμμή Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μαθήματα Προετοιμασίας, τηλ.: 210 - 64 62 782

ΦΒΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»: Λειτουργεί Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού τις εργάσιμες ημέρες 11:00-13:00, καθώς και δωρεάν μαθήματα μητρικού θηλασμού και προετοιμασίας γονεϊκότητας. Για ραντεβού τηλ. 1535

ΦΒΝ «ΜΗΤΕΡΑ» Λειτουργεί Ανοιχτή Γραμμή Μητρικού Θηλασμού καθημερινά 09:00-17:00, προσφέρονται επίσης δωρεάν μαθήματα μητρικού θηλασμού τηλ. 210 - 68 69 000

ΦΒΝ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΝ» Λειτουργεί 24ωρη Γραμμή Στήριξης Μητρικού Θηλασμού, τηλ.: 210 - 72 86 225


Οι οδηγίες UNICEF/WHO για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (section-4 2009)

Περισσότερα για το Μητρικό Θηλασμό στο Διαδίκτυο:

WABA και BFHI www.waba.org.my/news/bfhi.htm 

UNICEFwww.unicef.org/breastfeeding - www.unicef.org/nutrition/index_breastfeeding.html - www.unicef.org/ffl/04/

WHOwww.who.int/nutrition/topics/bfhi - www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding - www.who.int/topics/breastfeeding 

World Alliance for Breastfeeding Action www.waba.org.my
Η επίσημη ιστοσελίδα της WABA με πληροφόρηση για τις
εκστρατείες προώθησης του μητρικού θηλασμού.

International Baby Food Action Network www.ibfan.org - & IBFAN Greece
Σταθερός σύμμαχος στις προσπάθειες για τη σωστή διατροφή των βρεφών διεθνώς.

La Leche League International www.lalecheleague.org
Χρήσιμες πληροφορίες σε πολλές πρακτικές απόψεις του μητρικού θηλασμού.

International Lactation Consultant Association www.ilca.org
Παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών του μητρικού θηλασμού.

Academy of Breastfeeding Medicine www.bfmed.org
Παγκόσμιος συνασπισμός ιατρών αφιερωμένος στην προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτών και οργανισμών που ενδιαφέρονται για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται στη Διακήρυξη Innocenti, στους Δέκα Κρίκους για την Ανατροφή του Μέλλοντος (Ten Links for Nurturing the Future) και στη Στρατηγική για τη Βρεφική και την Παιδική Διατροφή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της UNICEF. Κυριότεροι συνεργάτες της είναι το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Παιδική Σίτιση (International Baby Food Action Network - IBFAN), ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche Leaque International - LLLI), ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμβούλων Θηλασμού (International Lactation Consultant Association - ILCA), η Διεθνής Οργάνωση «Καλή Αρχή» (Wellstart International), η Ιατρική Ακαδημία για το Θηλασμό (Academy Of Breastfeeding Medicine - ΑΒΜ) και η οργάνωση Διασυνδέσεις (LINKAGES). Η WABA παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη UNICEF και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (Economic and Social Council of the United Nations - ECOSOC).