Ιστορικό

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά του 1990
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά του 1990 - Φωτογραφία ©UNICEF/HQ90-0117/Mera

Η UNICEF διεθνώς

H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1953, γίνεται μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με κεντρικά γραφεία στη Ν. Υόρκη και αποστολή της την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το 1954, ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύσσεται πρώτος "πρεσβευτής" της UNICEF με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως "Πρεσβευτές Καλής Θέλησης" ή "Ειδικοί Εκπρόσωποι" για τις τέχνες, τα σπορ κ.α.

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο εκλιπών συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι επίσης η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Στη δεκαετία του ΄50, η UNICEF συμμετείχε στις διεθνείς εκστρατείες εξάλειψης των επιδημικών ασθενειών, το ΄60 ήταν η δεκαετία της ανάπτυξης, το ΄70 η εποχή των εναλλακτικών λύσεων, το ΄80 η εκστρατεία για την επιβίωση των παιδιών, ενώ το ΄90 υπήρξε η δεκαετία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Σύντομο ιστορικό: Μέσα στις έξι δεκαετίες από την ίδρυσή της, η UNICEF εξελίχθηκε από μια οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό αφοσιωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών, οπουδήποτε και να βρίσκονται, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής τους. Ακολουθεί ένα σύντομο φωτογραφικό αφιέρωμα ανά περίοδο δράσης:

Χάρη στους υποστηρικτές της UNICEF ο 21ος αιώνας θα ανήκει στα παιδιά.

Ελλάδα 1946, παιδιά στην Πάτρα παίρνουν το πρώτο γεύμα από την UNRA
Ελλάδα 1946, παιδιά στην Πάτρα παίρνουν το πρώτο γεύμα από την UNRA - Φωτογραφία ©UNICEF/UNRRA-1522

Η UNICEF στην Ελλάδα

Η UNICEF παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα από το 1947 έως το 1969 και εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης και άλλα συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, που σκοπό της έχει την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, δώρα, παιχνίδια, είδη γραφείου κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της UNICEF για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό αφιέρωμα για τη βοήθεια της UNICEF στην Ελλάδα από το περιοδικό της UNICEF (αρχείο pdf).

11 Δεκεμβρίου - Ημέρα του Παιδιού
Στην Ελλάδα, η γενέθλια ημέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού.

Στα πλαίσια του εορτασμού, διοργανώνεται ο Ετήσιος Τηλεμαραθώνιος της UNICEF και πλήθος εκδηλώσεων από εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

UNICEF και ΟλυμπιακόςΟυκρανίαεπείγουσες ανάγκεςτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΑϊτήσχολεία υπερασπιστέςΦιλιππίνεςεκδηλώσειςμητέραανάπτυξη για τα παιδιάΥεμένηΝεπάλγυναίκες-κορίτσιαπαιδική εκμετάλλευσηεμβολιασμοίπεριβάλλονπολιομυελίτιδαδιεθνείς πρωτοβουλίεςΙράκδίκτυα προστασίας των παιδιώνβίαιός Ζίκαμητρικός θηλασμόςτηλεμαραθώνιος UNICEFΒοσνία-Ερζεγοβίνηπνευμονίαπαιδιά πρόσφυγεςελονοσίαΤσαντΝιγηρίαΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαιλαράραδιομαραθώνιος UNICEFπαιδιά με αναπηρίεςΟλυμπιακή ΕκεχειρίαΒραζιλίαΣυρίαρατσισμόςεκπαίδευση κοριτσιώνΣομαλίαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣδιατροφήέκθεση UNICEFαληθινές ιστορίεςAIDSκάρτες και δώρα UNICEFΕυρωπαϊκή Ένωσηπαιδιά στην Ελλάδαυποστηρικτές UNICEFισότητα των φύλωνφτώχειαχολέραδιάρροιααντιμετώπιση του AIDSληξιαρχική καταγραφήεταιρική κοινωνική ευθύνηπρεσβευτές UNICEFΓάζαέμπολακλιματική αλλαγήπαιδική επιβίωσηΣουδάνΣερβίααθλητισμός και σπορστρατολόγηση παιδιώνυποσιτισμόςπαιδιά πολέμουεκπαίδευσηΝονός της UNICEFδικαιώματα του παιδιούΝίγηραςνερό και υγιεινήΕλλάδαπαιδική προστασίαμέλος της UNICEFεθελοντές UNICEF