Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

Περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ - Καλοκαίρι 2016Περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ
Το περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF

Τεύχος: Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος 2016

 

Το περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ εκδίδεται κάθε τρίμηνο από την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF και αποστέλεται στα χιλιάδες μέλη της σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Αν θέλετε και εσείς να παίρνετε το περιοδικό μας πρέπει να γραφτείτε Μέλος της UNICEF, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση ή τηλεφωνώντας στα γραφεία μας.

Ως Μέλος της UNICEF ενημερώνεσθε για τις σημαντικότερες δράσεις μας και ταυτόχρονα συνεισφέρετε σημαντικά στα προγράμματά της UNICEF προς όφελος των παιδιών.

 

 

 


Καινούργιο ξεκίνημα!

Σημείωμα Προέδρου

Σοφία Τζιτζίκου

Καλώς ήρθατε στο σχολείο, Νικόλα, Κατερινάκι, Χασάν, Σοφούλα, Σιρίν, Κωστή, Ρεσγκάρ...

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί, στα σχολεία όλης της χώρας, υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες, κάποιους από αυτούς για πρώτη φορά, για να τους οδηγήσουν στον μαγικό κόσμο της Γνώσης.

Τις περισσότερες φορές, αυτή η «διαδρομή» διαρκεί σε όλη τη ζωή τους, σμιλεύοντας την προσωπικότητα και προσφέροντας στα παιδιά τα «εργαλεία», για να χτίσουν, σε «γερά θεμέλια», το δικό τους μέλλον!

Εφέτος η σχολική χρονιά είναι ξεχωριστή.
Τα προσφυγόπουλα που ζουν στην χώρα μας πλέον, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στα «θρανία» και να ξαναβρούν την παιδικότητά τους μέσα στις σχολικές τάξεις, μετά από μακροχρόνιο «εκτοπισμό» από τα βομβαρδισμένα σχολεία, τις κατεστραμμένες εστίες και τις λογής απώλειές τους στις εμπόλεμες ζώνες που άφησαν πίσω τους.

Η UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς, θα έχει την ευθύνη και χρηματοδότηση της εκπαίδευσης τουλάχιστον 5000 παιδιών-προσφύγων, για τον επόμενο χρόνο.

Η UNICEF πιστεύει ότι η Εκπαίδευση των παιδιών και των νέων αποτελεί το πιο ισχυρό, ίσως, «όπλο», στον αγώνα μας για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, που οδηγούν στην φτώχεια, στην παιδική θνησιμότητα και κάθε είδους παραβίαση των Δικαιωμάτων Κάθε Παιδιού, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Οι άοκνες προσπάθειες όλων μας, μαζί με την πολύτιμη στήριξη του κάθε εθελοντή και εθελόντριας, ενισχύουν την ελπίδα, ότι όλοι μαζί, θα επιτύχουμε τους στόχους μας και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ασφάλεια, προστασία και πρόσβαση στην Ανάπτυξη, σε κάθε παιδί.

Μια «καινούργια χρονιά», ξεκινά και για την Εθνική μας Επιτροπή!
Το πρόσφατα εκλεγμένο ΔΣ, αποτελείται από μέλη με πλούσια εμπειρία και γνώση, με ενθουσιασμό κι αισιοδοξία, με πίστη και αποφασιστικότητα, αλλά, κυρίως, με αφοσίωση στην επίτευξη του κοινού μας οράματος για ένα «Αύριο» στο οποίο δεν θα καταγράφονται «χαμένες γενιές παιδιών»...

Αυτός ο αγώνας, είναι η Επιλογή μας!
Η επιτυχία, αποτελεί μονόδρομο για όλους μας!
Καλή δύναμη σε όλες και όλους μας!
Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά μας!

Σοφία Τζιτζίκου
Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF

Περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ - Καλοκαίρι 2016
Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα: Κάθε κορίτσι και αγόρι σε κάθε χώρα έχει το δικαίωμα σε αυτό.
Φωτογραφία ©UNICEF/Cambodia/2015/Martina Tomassini


 

Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 

Σημείωμα Εκτελεστικού Διευθυντή

Ηλίας Λυμπέρης

Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα: Κάθε κορίτσι και αγόρι σε κάθε χώρα έχει το δικαίωμα σε αυτό. Η ποιοτική εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνιών και των ατόμων και βοηθά για να ανοίξει ο δρόμος για ένα επιτυχημένο και παραγωγικό μέλλον. Όταν όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, τότε πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες που μπορούν να επηρεάσουν τις επόμενες γενιές.

Η εκπαίδευση κλείνει τον κύκλο της φτώχειας και των ασθενειών και παρέχει τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη. Μια ποιοτική βασική εκπαίδευση εξοπλίζει τα κορίτσια και τα αγόρια με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να υιοθετήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής, να προστατεύουν τον εαυτό τους από τον ιό του HIV/AIDS και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι μορφωμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν υγιέστερες οικογένειες, να ενημερώνονται σχετικά με τις κατάλληλες πρακτικές ανατροφής των παιδιών και για να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους αρχίζουν το σχολείο την κατάλληη χρονική στιγμή.

Η εκπαίδευση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα βοηθά επίσης να σταματήσουμε μερικές από τις συνεχιζόμενες κοινωνικές ανισότητες. Αυτές που στερούν για παράδειγμα από εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια, την ποιοτική εκπαίδευση - και ως εκ τούτου τα φέρνουν αντιμέτωπα με μια ζωή γεμάτη από χαμένες ευκαιρίες. Η διασφάλιση της ισότητας στην εκπαίδευση χτίζει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγικότητα.

Η UNICEF υποστηρίζει την ανάπτυξη των εθνικών προγραμμάτων για τη μείωση των ανισοτήτων και των διακρίσεων εις βάρος των παιδιών, που είναι εκτός σχολείου. Αυτό περιλαμβάνει τα κορίτσια, τα παιδιά από φτωχές οικογένειες ή εκείνα που ζουν σε αγροτικές περιοχές, τα παιδιά που ανήκουν σε εθνοτικές και γλωσσικές μειονότητες και τα παιδιά που πλήττονται από τον ιό του HIV/AIDS, ή από αναπηρίες.

Για τη UNICEF, η ισότητα σημαίνει πως όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, χωρίς διακρίσεις. Η ερμηνεία αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Θα συνεχίσουμε, πάντα με τη δική σας βοήθεια, την προσπάθεια για να έχουν όλα τα παιδιά, πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

Ηλίας Λυμπέρης
Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF

Περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ - Καλοκαίρι 2016Περιοδικό ΚΟΣΜΟΣ - Καλοκαίρι 2016
Η εκπαίδευση κλείνει τον κύκλο της φτώχειας και των ασθενειών και παρέχει τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη.
Μια ποιοτική βασική εκπαίδευση εξοπλίζει τα κορίτσια και τα αγόρια με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται.

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

ΣουδάνπνευμονίαAIDSΦιλιππίνεςΟλυμπιακή ΕκεχειρίαΟυκρανίαεμβολιασμοίεθελοντές UNICEFέμπολαπαιδιά στην Ελλάδααθλητισμός και σπορΤσαντπαιδιά πρόσφυγεςδιάρροιαΒραζιλίαανάπτυξη για τα παιδιάσχολεία υπερασπιστέςΣομαλίαπολιομυελίτιδαδιεθνείς πρωτοβουλίεςπαιδική επιβίωσημητρικός θηλασμόςραδιομαραθώνιος UNICEFΝεπάλπαιδιά πολέμουστρατολόγηση παιδιώντα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΝιγηρίαδικαιώματα του παιδιούισότητα των φύλωνπαιδιά με αναπηρίεςέκθεση UNICEFπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣιλαράφτώχειαυποστηρικτές UNICEFΣερβίαελονοσίαεκπαίδευση κοριτσιώνεκπαίδευσηπεριβάλλονδιατροφήΝονός της UNICEFχολέραπρεσβευτές UNICEFκλιματική αλλαγήεπείγουσες ανάγκεςΝίγηραςεκδηλώσειςνερό και υγιεινήκάρτες και δώρα UNICEFρατσισμόςΓάζατηλεμαραθώνιος UNICEFΣυρίαΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΙράκγυναίκες-κορίτσιαπαιδική προστασίαUNICEF και Ολυμπιακόςιός Ζίκαεταιρική κοινωνική ευθύνηβίαΑϊτήληξιαρχική καταγραφήμητέραΕλλάδαπαιδική εκμετάλλευσηΥεμένηυποσιτισμόςδίκτυα προστασίας των παιδιώναληθινές ιστορίεςμέλος της UNICEFαντιμετώπιση του AIDSΕυρωπαϊκή Ένωση

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Υ7084

Αρχείο Νέων