Παιδιά από τη Νότιο Αφρική χαμογελούν έξω από το σχολείο τους
Φωτογραφία ©UNICEF/ HQ98-1084/Giacomo Pirozzi

UNICEF και Εθελοντισμός

Παγκόσμια Πρωτοπορία
Η UNICEF πρωτοπορεί παγκοσμίως στους εθελοντές και μεγάλο μέρος των επιτυχιών της στηρίζεται στην προσφορά τους. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα εκατομμύρια εθελοντές όλων των ηλικιών και από κάθε κοινωνική τάξη είτε αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και προσπάθειες είτε απλά με την οικονομική τους ενίσχυση, έχουν συμβάλει και συμβάλουν σε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Στην Ελλάδα:

  • ΕνημερώσουΓίνε και συ Μέλος της UNICEF. Τα Μέλη μας λαμβάνουν το περιοδικό "ΚΟΣΜΟΣ" με πλήθος άρθρα και υλικό για τις δραστηριότητες της UNICEF στην Ελλάδα και τον Κόσμο. Η συνδρομή είναι μόνο 15 ευρώ το χρόνο.
  • Διοργάνωσε μια Εκδήλωση για τη UNICEF! Είσθε φορέας ή σωματείο, σχολείο κλπ και θέλετε να διοργανώσετε μια εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για το έργο μας; Στείλτε μας ένα φαξ με τα στοιχεία σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο 210-72 52 555, προς το Τμήμα Πληροφόρησης.
  • Βοήθησε στην προώθηση των προϊόντων της UNICEF! Είσθε σχολείο, σύλλογος, όμιλος κλπ και επιθυμείτε να προωθήσετε προϊόντα της UNICEF σε κάποια εκδήλωσή σας ή στα μέλη σας; Στείλτε μας ένα φαξ με τα στοιχεία σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στο 210-72 52 555, προς το Τμήμα Πωλήσεων. (Προσοχή: δεν επιτρέπεται η αποκόμιση εμπορικού κέρδους από την πώληση προϊόντων της UNICEF.)
  • Κάνε μια Δωρεά στη UNICEF! Με οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ποσό μπορείτε άμεσα να στηρίξετε τα προγράμματα που κάνει η UNICEF σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα στη σελίδα Δωρεών προς τη UNICEF
  • Γίνε Νονός ή Νονά της UNICEF! Συμμετέχετε σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα και αγαπητά στον κόσμο προγράμματά μας και βοηθήστε ουσιαστικά τα παιδιά. Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα και δηλώστε τη συμμετοχή σας
  • Πάρε μέρος στα εκπαιδευτικά προγράμματα της UNICEF! Είσθε εκπαιδευτικός; Συμμετέχετε στα επιτυχημένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της UNICEF. Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών ή Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους. Ενημερωθείτε και μιλήστε στους μαθητές σας για το έργο της UNICEF.
  • Γράψε για τη UNICEF! Είσθε δημοσιογράφος; Εργάζεσθε σε κάποια τοπική εφημερίδα ή άλλο έντυπο μέσο; Μπορείτε γράψετε ένα άρθρο για να αναδείξετε το έργο της UNICEF. Στείλτε μας τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση από τη UNICEF. Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις και από τη Διεθνή ιστοσελίδα της UNICEF με αναφορές και πλούσιο υλικό από όλα τα μέρη του κόσμου.
  • Πάρε ενεργά μέρος στις εκστρατείες της UNICEF! Είστε ιδιοκτήτης ή διευθυντής προγράμματος στο Ραδιόφωνο ή την Τηλεόραση; Στείλτε μας τα στοιχεία σας ώστε να σας στέλνουμε τα ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά μας μηνύματα. Συμμετέχετε στους Μαραθωνίους Αγάπης που διεξάγουμε σε συνεργασία με τα Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Επικοινωνήστε με τα γραφεία μας για μια ζωντανή συνέντευξη.
  • Δημιούργησε μια ομάδα υποστήριξης! Είσαι νέος ή νέα; Μπορείς να διοργανώσεις μαζί με άλλους συμμαθητές-συμφοιτητές στον εκπαιδευτικό σου χώρο μια ομάδα υποστήριξης-ενημέρωσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Μην μένεις απαθής και αδρανής, η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των παιδιών και των νέων είναι θεμελιώδους σημασίας για την έμπρακτη εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Παιδιών, στον εκπαιδευτικό χώρο, στην κοινότητα, στον τόπο μας. Τέτοιες ομάδες δεν χρειάζεται να έρχονται σε επαφή μαζί μας και μπορούν να βοηθούν τη UNICEF με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους.
Αίτηση συμμετοχής στις Ομάδες Εθελοντών της UNICEF!
Συμπληρώστε αν επιθυμείτε την παρακάτω αίτηση συμμετοχής στις ομάδες εθελοντών της UNICEF.
Αν υπάρξει ευκαιρία αξιοποίησης της προσφοράς θα έλθουμε σε επαφή μαζί σας.


Στην ομάδα αυτή ανήκουν εθελοντές που επιθυμούν και έχουν το χρόνο να έρχονται στα κεντρικά γραφεία της UNICEF στην Αθήνα κατά τις πρωινές ώρες (συνήθως από 09:00-15:00) και κατά περίπτωση βοηθούν στην διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, την έκδοση αποδείξεων, την προετοιμασία εκδηλώσεων, την επικοινωνία με άλλους εθελοντές, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και το κοινό.

Στην ομάδα αυτή ανήκουν εθελοντές που επιθυμούν και έχουν το χρόνο να παραβρίσκονται και να βοηθούν σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η UNICEF, σε συνεντεύξεις τύπου, φεστιβάλ, εκθέσεις αλλά και σε σημεία πώλησης ειδών της UNICEF.

Η ομάδα αυτή διεκπεραιώνει μεταφράσεις κειμένων (το συνηθέστερο από τα Αγγλικά ή τα Γαλλικά στα Ελληνικά) ενημερωτικού υλικού σχετικού με το έργο της UNICEF ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυλλαδίων και εκδόσεων αλλά και για την καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και των ΜΜΕ. Η εργασία - όταν υπάρχει - συνήθως διαμοιράζεται μεταξύ των εθελοντών και συντονίζεται από τους ίδιους τους εθελοντές στο χώρο του καθενός και απαιτεί τις αντίστοιχες γλωσσικές ικανότητες ενώ είναι χρήσιμη η γνώση της ηλεκτρονικής επεξεργασίας κειμένου. Απαραίτητη η ύπαρξη διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Σημείωση: Μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε περισσότερες από μία ομάδες.

* η δήλωση διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), συνεπάγεται την αποδοχή από μέρους σας της αποστολής ηλεκτρονικής ενημέρωσης από τη UNICEF. Η αποστολή αυτή μπορεί να διακοπεί στο μέλλον μετά από αίτησή σας σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται μαζί με αυτή την επικοινωνία.

(τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά)
Στο Εξωτερικό:

Γίνε Εθελοντής στον Αναπτυσσόμενο Κόσμο!
Η UNICEF δεν στρατολογεί εθελοντές απευθείας. Με παράκληση των Χωρών-Μελών του ΟΗΕ δημιουργήθηκε η οργάνωση Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Volunteers). Ως πρόγραμμα βασισμένο σε εθελοντές, το UNV τοποθετεί γυναίκες και άνδρες που είναι στο μέσο της καριέρας τους σε περιφερειακά και τοπικά έργα ανάπτυξης, ανθρωπιστικής βοήθειας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορείτε να δείτε στο: http://www.unv.org (στην αγγλική γλώσσα).

Αν είσθε κάτοικος άλλης χώρας του αναπτυγμένου κόσμου μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε κάποια από τις Εθνικές Επιτροπές της UNICEF.

Η τεράστια σημασία του Εθελοντισμού για τη UNICEF

Εθελοντές σε Δράση
Εθελοντές παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάδοση γεωργικών μεθόδων, βοηθούν στην δημιουργία και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά του αναλφαβητισμού, στην ενημέρωση για το AIDS. Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών βοηθούν στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην επανόρθωση και επαναλειτουργία σχολείων, σε διεξαγωγή έκτακτων εκστρατειών εμβολιασμού κατά επιδημιών και όπου αλλού είναι αναγκαίο.

Λαμπρά παραδείγματα της ανεκτίμητης προσφοράς του εθελοντισμού τα 100.000.000 εθελοντές από περίπου 100 χώρες που βοήθησαν στον εμβολιασμό 450 εκατομμυρίων παιδιών ενάντια στην πολιομυελίτιδα σε μια τιτάνια προσπάθεια για την οριστική εξάλειψή της. Η κινητοποίηση εκατομμυρίων εθελοντών κάθε ηλικίας που έφθασαν να συγκεντρώσουν 95.000.000 υπογραφές-ψήφους για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στα πλαίσια της εκστρατείας «ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ».

Ανώνυμοι αλλά και Επώνυμοι
Ανεκτίμητη είναι η προσφορά διασημοτήτων και επώνυμων καλλιτεχνών, αθλητών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που τάσσονται εθελοντικά υπέρ της UNICEF για την υπεράσπιση των παιδιών, χρησιμοποιώντας το ταλέντο τους και την αποδοχή τους από τον πολύ κόσμο, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου όπως επίσης και στη συγκέντρωση σημαντικών χρηματικών ποσών. Ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας όπως της Νάνας Μούσχουρη, συγκαταλέγονται μεταξύ των διεθνών πρεσβευτών που εκπροσώπησαν και εκπροσωπούν τη UNICEF όπως οι: Danny Kaye, Audrey Hepburn, Harry Belafonte, Mia Farrow, Julio Iglesias, Roger Moore, Vanessa Redgrave, Susan Sarandon, Sir Peter Ustinov, Mercedes Sosa, Anatoly Karpov, George Weah, David Beckham, Orlando Bloom, Yuna Kim, Shakira, Serena Williams.

Σε εθνικό επίπεδο εντάσσονται προσωπικότητες όπως ο αγαπητός σε όλους μας εκλιπών Αντώνης Σαμαράκης, πρώτος Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα όπως είναι για άλλες χώρες διασημότητες, όπως: Nicole Kidman, Greta Scacchi, Salvatore Adamo, Leslie Nielsen, Liam Neeson, Robbie Williams, Laurence Fishburne, Rosanna Arquette, Glenn Close, Phil Collins, Michael Douglas, Morgan Freeman, Bob Hope, Jeremy Irons, Harvey Keitel, Diana Ross, Isabella Rosssellini, Claudia Schiffer και πλήθος άλλοι. Επίσης, καταξιωμένοι σκηνοθέτες όπως ο Mehdi Charef, ο Emir Kusturica, ο Spike Lee, η Katia Lund, ο Ridley Scott, ο Stefano Veneruso και ο John Woo δούλεψαν αφιλοκερδώς για την δημιουργία της ταινίας "All the Invisible Children" με στόχο την εαυισθητοποίηση του κοινού.

Στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα
Χιλιάδες μέλη και φίλοι εθελοντές της UNICEF στη χώρα μας, τη στηρίζουν με τις δωρεές τους, τη συμμετοχή τους στα προγράμματά της και την προβολή του έργου της με διάφορους τρόπους όπως με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, εκστρατειών, εκθέσεων και άλλων πρωτοβουλιών που γίνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κάθε χρόνο. Σημαντική είναι η συμβολή τους για την πώληση των καρτών και των δώρων της UNICEF και συνεπώς την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης.

Στην Ελλάδα σχεδόν 2.000 σχολεία και ισάριθμοι εθελοντές εκπαιδευτικοί συμμετέχουν κάθε χρόνο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» με το οποίο χιλιάδες μαθητές ενημερώνονται για την κατάσταση των παιδιών σε όλον τον κόσμο, προτείνουν μέτρα για τη βελτίωσης της ζωής των παιδιών σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας και συνεισφέρουν οικονομικά στα προγράμματα που κάθε φορά υλοποιεί η UNICEF κάνοντας πράξη τις προτάσεις τους.

Και τα παιδιά για τα παιδιά
Τα ίδια τα παιδιά πολλές φορές συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας εθελοντικές δραστηριότητες: Όπως το κίνημα των παιδιών για την ειρήνη στην Κολομβία όπου εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά συμμετείχαν σε μια ψηφοφορία και ψήφισαν ως το πιο σημαντικό δικαίωμά τους την ειρήνη. Στη Μολδαβία 50.000 παιδιά - εθελοντές εκπαιδεύτηκαν για την προώθηση των δικαιωμάτων τους. Σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου παιδιά & νέοι, πρόσκοποι, αθλητικές ή κοινωνικές οργανώσεις συμμετέχουν σε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού σε θέματα όπως σωστή διατροφή, εμβολιασμός και πρόληψη ασθενειών. Μέσα από το σχολείο και τα κοινοτικά προγράμματα νέοι συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του AIDS.