Δομή & Χρηματοδότηση Προγραμμάτων

Παραλαβή επείγουσας αερομεταφερόμενης βοήθειας της UNICEF
Παραλαβή επείγουσας αερομεταφερόμενης βοήθειας Φωτογραφία ©UNICEF HQ05/0042/Jeremy Horner 
  • Προσφέρουμε στα παιδιά την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή.
  • Βοηθάμε να παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
  • Στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο.
  • Δημιουργούμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά, ιδιαίτερα σε επείγουσες ανάγκες.

Τα έσοδα της UNICEF βασίζονται αποκλειστικά σε εθελοντικές συνεισφορές. Η UNICEF συλλέγει τους πόρους της μέσω των εθελοντικών εισφορών κρατών και τις δωρεές ιδιωτών ή τις πωλήσεις προϊόντων μέσω των Εθνικών Επιτροπών της που είναι 36 αυτόνομες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στις βιομηχανικές χώρες.

Τα προγράμματα της UNICEF στις αναπτυσσόμενες χώρες παρακολουθούνται από Τοπικά Γραφεία (Field Offices) που λειτουργούν σε πάνω από 150 χώρες και περιοχές. Τα Τοπικά Γραφεία συντονίζονται από τα 8 Περιφερειακά Γραφεία (Regional Offices) ενώ ο κεντρικός έλεγχος πραγματοποιείται από τα Κεντρικά Γραφεία (Headquarters) στη Νέα Υόρκη.

Το τμήμα προμηθειών της UNICEF που εδρεύει στην Κοπεγχάγη παρέχει είδη και υλικό ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των προγραμμάτων της σε όλο τον κόσμο, όπως είναι οι δόσεις εμβολίων για τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η UNICEF επίσης λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών Innocenti στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η καθοδήγηση και ο έλεγχος όλου του έργου της UNICEF γίνεται από ένα 36μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους κυβερνήσεων. Αυτό καθορίζει τις πολιτικές, εγκρίνει τα προγράμματα και αποφασίζει για τα διοικητικά και οικονομικά σχέδια και τους προϋπολογισμούς. Τα μέλη του εκλέγονται από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, συνήθως με τριετή θητεία.

Μέσα από ετήσιες αναφορές που δημοσιεύει η UNICEF ενημερώνει για τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους βασικούς τομείς προτεραιότητας. Παρέχει επίσης πληροφόρηση για το σημαντικό έργο των υπηρεσιών διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οικονομικά της, τους συνεργάτες και τις εθνικές επιτροπές της. Δείτε ενδεικτικά στους παρακάτω πίνακες πως κατανέμεται η βοήθεια της UNICEF κατά τομέα δράσης και γεωγραφική περιοχή, τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην εκάστοτε Ετήσια Αναφορά της οργάνωσης.

Ετήσια Αναφορά UNICEF 2016

Οι Τακτικοί Πόροι είναι πόροι που προσφέρονται χωρίς περιορισμούς για τη χρήση τους και είναι κρίσιμης σημασίας για το έργο της UNICEF γιατί της επιτρέπουν να παρέχει σε εκατομμύρια παιδιά εμβόλια, διατροφή, κουνουπιέρες, ασφαλές νερό και υγιεινή, εκπαίδευση, καθώς και προστασία από τη βία την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση. Αυτοί οι βασικοί πόροι ενισχύουν επίσης την δυνατότητα άμεσης επέμβασης της οργάνωσης σε επείγουσες ανάγκες, κυρίως τις πρώτες ώρες και μέρες μετά το ξέσπασμα μιας κρίσης.Συνοπτικά μερικές από τις βασικές δράσεις της UNICEF:

Παιδική φροντίδα Παιδική φροντίδα Επένδυση σε προγράμματα ολοκληρωμένης φροντίδας για τα μικρά παιδιά ώστε να εξασφαλισθεί ένα ακλόνητο θεμέλιο επάνω στο οποίο θα χτισθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
 Μητρική φροντίδα Μητρική φροντίδα Η υποστήριξη των μητέρων μέσα από προγράμματα επείγουσας μαιευτικής φροντίδας για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, η αύξηση της ληξιαρχικής καταγραφής των παιδιών κατά τη γέννηση και η προώθηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.
 Νερό και υγιεινή Νερό & Υγιεινή Η UNICEF παραμένει μια κορυφαία οργάνωση στον κόσμο στην παροχή πόσιμου νερού, τις εγκαταστάσεις υγιεινής και την εκπαίδευση για την υγιεινή σε οικογένειες και κοινότητες, βοηθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες αυτές σε δεκάδες φτωχές χώρες.
 Εμβολιασμοί Εμβολιασμοί Η UNICEF προμηθεύει εμβόλια για περίπου το 40% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκατομμύρια ανθρώπων προστατεύονται από την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, τον κοκίτη, τον τέτανο, τη φυματίωση, τον κίτρινο πυρετό και την ηπατίτιδα Β με εμβόλια και εξοπλισμό που παρέχει η UNICEF.
 Εκπαίδευση Εκπαίδευση Η UNICEF έχει μέσα στις βασικές της προτεραιότητες την εκπαίδευση των παιδιών με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Υποστηρίζει τις χώρες για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων για την εκπαίδευση, την ισότητα μεταξύ των φύλων και της εκπαίδευσης για όλους. Επίσης, η UNICEF έχει μια ισχυρή παρουσία σε προγράμματα παροχής νερού και υγιεινής στα σχολεία υποστηρίζοντας τέτοιες πρωτοβουλίες σε δεκάδες χώρες.
 Παιδική προστασία Παιδική Προστασία Η φροντίδα για τα ορφανά παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τη UNICEF. Υποστηρίζει προγράμματα για παιδιά που έχουν μείνει ορφανά ή είναι σε δυσχερή θέση κυρίως εξαιτίας της επιδημίας του AIDS στις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής. Φροντίζει για την ψυχολογική υποστήριξη και την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 Παιδική Εκμετάλλευση Παιδική Εκμετάλλευση Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εργασιών με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία, με επικίνδυνα μηχανήματα ή σε ορυχεία. Άλλα, εργάζονται κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή πέφτουν θύματα του trafficking. Η UNICEF βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, φέρνοντας στο φως τέτοιες καταστάσεις και βοηθώντας να μπει ένα τέλος στα εγκλήματα και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Υποστήριξε την επικύρωση της Σύμβασης 182 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις χειρότερες μορφές εργασίας από την υιοθέτησή της το 1999 που τώρα έχει επικυρωθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Παιδιά πολέμου Παιδιά Πολέμου Οι απώλειες του πολέμου είναι συχνά παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο στρατολογούνται και πεθαίνουν ως στρατιώτες, γίνονται πρόσφυγες, ακρωτηριάζονται και πεθαίνουν από νάρκες. Εκτός από την προώθηση διεθνών συμβάσεων η UNICEF διαμορφώνει ειδικά προγράμματα επανένταξης για τέτοια παιδιά αλλά και για τα παιδιά θύματα των συρράξεων γενικότερα.

 

Διαφάνεια στους Πόρους για τα Παιδιά

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF εφαρμόζει πολιτική πλήρους διαφάνειας σε όλο το πλαίσιο των δράσεών της και των απολογισμών της.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, ενημέρωση ή απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε:

  • Για δράσεις και προγράμματα με τον Τομέα Ενημέρωσης info@unicef.gr
  • Για οικονομικά και διοικητικά θέματα με τον τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών damou@unicef.gr 

Απολογισμοί

 


Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

παιδιά πρόσφυγεςκάρτες και δώρα UNICEFΦιλιππίνεςμητέραμέλος της UNICEFAIDSΣουδάνΓάζαΥεμένηεθελοντές UNICEFπαιδική προστασίαπνευμονίανερό και υγιεινήαθλητισμός και σπορβίαδίκτυα προστασίας των παιδιώνπρεσβευτές UNICEFπεριβάλλονΝιγηρίαέμπολαπαιδική εκμετάλλευσηεκδηλώσειςεμβολιασμοίΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαπολιομυελίτιδαισότητα των φύλωνεπείγουσες ανάγκεςέκθεση UNICEFυποσιτισμόςχολέραπαιδιά στην ΕλλάδαΟλυμπιακή Εκεχειρίαπαιδιά πολέμουιλαράΝίγηραςδιάρροιαπαιδική επιβίωσηαντιμετώπιση του AIDSυποστηρικτές UNICEFΝονός της UNICEFτηλεμαραθώνιος UNICEFΑϊτήιός Ζίκαστρατολόγηση παιδιώνφτώχειαΣερβίαΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΒραζιλίαληξιαρχική καταγραφήΟυκρανίαδιατροφήεκπαίδευσητα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνρατσισμόςΣομαλίαμητρικός θηλασμόςεταιρική κοινωνική ευθύνηΣυρίαδικαιώματα του παιδιούUNICEF και ΟλυμπιακόςΕυρωπαϊκή Ένωσηκλιματική αλλαγήΙράκΕλλάδαδιεθνείς πρωτοβουλίεςπαιδιά με αναπηρίεςεκπαίδευση κοριτσιώνελονοσίααληθινές ιστορίεςσχολεία υπερασπιστέςΝεπάλπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣραδιομαραθώνιος UNICEFΤσαντγυναίκες-κορίτσιαανάπτυξη για τα παιδιά