Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά

Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα ΠαιδιάΤον Οκτώβριο του 2005, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, με δεδομένη την ευαισθησία για τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της και να συμμετάσχει στα ιδρυτικά μέλη ενός Δικτύου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά.

Λίγα Λόγια για το Δίκτυο:

Γιατί δημιουργήθηκε το Δίκτυο;
Η δημιουργία του Δικτύου οφείλεται στην κοινή διαπίστωση φορέων που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια, ότι χρειάζεται εκτεταμένη συνεργασία και συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το ξύλο δεν κάνει καλό στα παιδιά! Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματά τους, βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσον επίλυσης προβλημάτων και είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους. Τις συνέπειες αυτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη ανατροφής και φροντίδας των παιδιών.

Πότε δημιουργήθηκε και πώς λειτουργεί;
Το Δίκτυο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005, με συμφωνητικό συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των ιδρυτικών μελών του. Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου συναντάται τακτικά και προωθεί την ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων και την αλληλοενημέρωση των μελών για επί μέρους ενέργειές τους. Δημόσιοι ή ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς που αποδέχονται τις αρχές του Δικτύου, μπορούν να γίνονται με αίτησή τους συνεργαζόμενα/συνδεδεμένα μέλη σε αυτό, να λαμβάνουν ενημέρωση και να προσκαλούνται σε εκδηλώσεις του.

Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι;
Η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, η ανάπτυξη κοινών και συντονισμένων δράσεων, η υποστήριξη θεσμικών αλλαγών και η ανάπτυξη ευρείας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων, των παιδιών, των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα παιδιά και την οικογένεια και του ευρύτερου κοινού.

Τι εννοούμε με τον όρο «σωματική τιμωρία»;
Ως σωματική τιμωρία ορίζεται η πράξη επιβολής πόνου ή σωματικής δυσφορίας σε ανήλικο, με σκοπό τον σωφρονισμό ή τον έλεγχο της συμπεριφοράς του. Μορφές σωματικής τιμωρίας μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, το «ξύλο», το χαστούκι, το άγριο σπρώξιμο, το χτύπημα με αντικείμενο, το ταρακούνημα, το τράβηγμα (αυτιού, μαλλιών κ.λπ.), το δάγκωμα κ.α.

Απαγορεύεται από το νόμο;
Αν και ο νόμος απαγορεύει τη λήψη σωφρονιστικών μέτρων που θίγουν την αξιοπρέπεια των παιδιών, στο πλαίσιο της επιμέλειας που ασκούν οι γονείς, δεν απαγορεύεται ρητά η σωματική τιμωρία. Αντίθετα η σωματική τιμωρία απαγορεύεται σε σχολεία και ιδρύματα. Το Δίκτυο υποστηρίζει ότι χρειάζεται να υπάρξει ρητή νομοθετική απαγόρευση για κάθε μορφή σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, αλλά και έμπρακτη εγκατάλειψή της ως παιδαγωγικού μέτρου, δίνοντας τη θέση της σε μη βίαιες μορφές διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες;
Ήδη 15 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν απαγορεύσει με νόμο τη χρήση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, όπως έχει προτείνει και η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ. Σε πολύ περισσότερες χώρες διεξάγονται εκστρατείες ενημέρωσης, σεμινάρια και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ποιες δράσεις προγραμματίζει και υποστηρίζει το Δίκτυο;
Δημόσια επικοινωνία και διεύρυνση του Δικτύου, συγκέντρωση και διάθεση πληροφοριών, δημιουργία καταλόγου υποστηρικτών, λειτουργία ιστοσελίδας, δημοσιοποίηση καλών πρακτικών, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, σεμινάρια για επαγγελματίες, έκδοση οδηγών για επαγγελματίες και γονείς, υποστήριξη νομοθετικών προτάσεων κ.α.


Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ - Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF
Γραφείο Συντονισμού του Δικτύου:
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού
Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα 11528
Τηλ. 210 72 89 703, φαξ 210 72 89 639
email: cr@synigoros.gr

Ιστοσελίδα του Δικτύου: http://somatikitimoria.gr

 

Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

αθλητισμός και σπορδιάρροιαβίαπολιομυελίτιδαπνευμονίανερό και υγιεινήAIDSιός ΖίκαΝίγηραςαληθινές ιστορίεςΣουδάνπαιδιά πρόσφυγεςΣερβίαδιατροφήμητρικός θηλασμόςπρεσβευτές UNICEFΒραζιλίαΦιλιππίνεςιλαράεταιρική κοινωνική ευθύνηΕυρωπαϊκή ΈνωσηφτώχειαΣομαλίαχολέραπαιδιά στην Ελλάδαγυναίκες-κορίτσιαπαιδική επιβίωσηπαιδιά με αναπηρίεςΑϊτήέμπολαέκθεση UNICEFπαιδιά πολέμουΓάζαΤσαντστρατολόγηση παιδιώνεθελοντές UNICEFεκπαίδευση κοριτσιώνεπείγουσες ανάγκεςκλιματική αλλαγήδιεθνείς πρωτοβουλίεςτηλεμαραθώνιος UNICEFεμβολιασμοίμητέραΒοσνία-Ερζεγοβίνηδικαιώματα του παιδιούΝεπάλρατσισμόςεκπαίδευσηΟυκρανίαΣυρίαΟλυμπιακή Εκεχειρίασχολεία υπερασπιστέςτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνπεριβάλλονΝονός της UNICEFυποσιτισμόςεκδηλώσειςΝιγηρίαανάπτυξη για τα παιδιάΕλλάδακάρτες και δώρα UNICEFραδιομαραθώνιος UNICEFΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαπαιδική προστασίααντιμετώπιση του AIDSΙράκμέλος της UNICEFυποστηρικτές UNICEFπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣελονοσίαισότητα των φύλωνπαιδική εκμετάλλευσηδίκτυα προστασίας των παιδιώνUNICEF και Ολυμπιακόςληξιαρχική καταγραφήΥεμένη

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Π112

Αρχείο Νέων