Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της UNICEF, Άντονι Λέικ, μετά την επίσκεψή του στο Ιράκ

Βαγδάτη, 22 Μαρτίου 2017 - «Φεύγω από το Ιράκ, σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει αξιοσημείωτες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Όμως, οποιοδήποτε μέρος επισκέφθηκα - Ανατολική Μοσούλη, Βαγδάτη, Φαλούτζα, Ερμπίλ - τα παιδιά και οι οικογένειές τους μου μίλησαν για τα όνειρά τους και την αφοσίωσή τους στο να τα κάνουν πραγματικότητα.

Μίλησα σε μια οικογένεια στην Ανατολική Μοσούλη, που ζει δίπλα σε ένα σημείο διανομής νερού. Η οικογένεια διδάσκει τα παιδιά της στο σπίτι, για παραπάνω από δύο χρόνια. Η δίψα τους για νερό ταίριαξε με τη δίψα τους για εκπαίδευση, το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη Φαλούτζα, τα αγόρια και τα κορίτσια στα σχολεία που ξανάνοιξαν μέσα στα συντρίμμια του πολέμου, που ακόμα σημαδεύει αυτή την πόλη, είπαν πως θέλουν να γίνουν γιατροί και μηχανικοί.

Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Ιράκ ώστε να παρέχουμε σε όλα τα παιδιά της χώρας τα απαραίτητα που χρειάζονται για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους αυτά - είτε αυτό σημαίνει νέες τάξεις, τετράδια είτε ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Γιατί αυτοί είναι οι μαθητές, που εάν έχουν τις δεξιότητες και γιατρευτούν οι πληγές στις καρδιές τους, θα οδηγήσουν τη χώρα από τις συρράξεις του παρελθόντος προς ένα ειρηνικό μέλλον.

Όμως ακόμα και τη στιγμή που αυτοί που επιστρέφουν στα σπίτια και στις τάξεις τους κοιτάζουν μπροστά, 1,4 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν ξεριζωμένα από τη βία στο Ιράκ και περίπου 200.000 παιδιά είναι παγιδευμένα στη Μοσούλη.

Η UNICEF εργάζεται σκληρά για να παρέχει στα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από την κρίση στη Μοσούλη σωτήριες προμήθειες νερού, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ευκαιρία να επιστρέψουν στη μάθηση το συντομότερο δυνατό.

Επειδή όταν οι μάχες σταματήσουν, αυτό δε θα σημαίνει το τέλος: θα είναι η αρχή για το χτίσιμο μιας ειρήνης για γενιές και γενιές, σε ένα σπουδαίο έθνος, που έχει γνωρίσει ελάχιστη ειρήνη».

###

*Φωτογραφία © UNICEF/21032017/Anmar, 21 Μαρτίου 2017 - Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ με τον 8 μηνών Omran Ahmed, που ζει με την οικογένειά του στη γειτονιά Alsamah.

 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

ραδιομαραθώνιος UNICEFγυναίκες-κορίτσιαΟυκρανίαχολέραΕυρωπαϊκή ΈνωσηΙράκΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαέμπολαεμβολιασμοίυποστηρικτές UNICEFΟλυμπιακή ΕκεχειρίαΑϊτήεπείγουσες ανάγκεςιός Ζίκατα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΣουδάνελονοσίαισότητα των φύλωνUNICEF και Ολυμπιακόςεκπαίδευσηαληθινές ιστορίεςιλαράδίκτυα προστασίας των παιδιώνΣομαλίαανάπτυξη για τα παιδιάΕλλάδαληξιαρχική καταγραφήΤσαντμητρικός θηλασμόςΒοσνία-Ερζεγοβίνηπαιδιά στην ΕλλάδαΝιγηρίαπεριβάλλονδιεθνείς πρωτοβουλίεςμέλος της UNICEFπνευμονίαστρατολόγηση παιδιώνΦιλιππίνεςΝεπάλσχολεία υπερασπιστέςπαιδιά με αναπηρίεςαθλητισμός και σπορδιάρροιατηλεμαραθώνιος UNICEFπαιδιά πρόσφυγεςδιατροφήπαιδική επιβίωσηΝίγηραςφτώχειακλιματική αλλαγήΣερβίαπολιομυελίτιδαΒραζιλίαυποσιτισμόςμητέρακάρτες και δώρα UNICEFέκθεση UNICEFβίαΝονός της UNICEFπαιδική εκμετάλλευσηπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣεταιρική κοινωνική ευθύνηνερό και υγιεινήπαιδική προστασίαΓάζαΣυρίαδικαιώματα του παιδιούρατσισμόςπαιδιά πολέμουεθελοντές UNICEFαντιμετώπιση του AIDSπρεσβευτές UNICEFεκδηλώσειςAIDSεκπαίδευση κοριτσιώνΥεμένη

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Y7210

Αρχείο Νέων