Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή της UNICEF, Άντονι Λέικ, μετά την επίσκεψή του στο Ιράκ

Βαγδάτη, 22 Μαρτίου 2017 - «Φεύγω από το Ιράκ, σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει αξιοσημείωτες προκλήσεις και ευκαιρίες.

Όμως, οποιοδήποτε μέρος επισκέφθηκα - Ανατολική Μοσούλη, Βαγδάτη, Φαλούτζα, Ερμπίλ - τα παιδιά και οι οικογένειές τους μου μίλησαν για τα όνειρά τους και την αφοσίωσή τους στο να τα κάνουν πραγματικότητα.

Μίλησα σε μια οικογένεια στην Ανατολική Μοσούλη, που ζει δίπλα σε ένα σημείο διανομής νερού. Η οικογένεια διδάσκει τα παιδιά της στο σπίτι, για παραπάνω από δύο χρόνια. Η δίψα τους για νερό ταίριαξε με τη δίψα τους για εκπαίδευση, το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη Φαλούτζα, τα αγόρια και τα κορίτσια στα σχολεία που ξανάνοιξαν μέσα στα συντρίμμια του πολέμου, που ακόμα σημαδεύει αυτή την πόλη, είπαν πως θέλουν να γίνουν γιατροί και μηχανικοί.

Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Ιράκ ώστε να παρέχουμε σε όλα τα παιδιά της χώρας τα απαραίτητα που χρειάζονται για να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους αυτά - είτε αυτό σημαίνει νέες τάξεις, τετράδια είτε ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Γιατί αυτοί είναι οι μαθητές, που εάν έχουν τις δεξιότητες και γιατρευτούν οι πληγές στις καρδιές τους, θα οδηγήσουν τη χώρα από τις συρράξεις του παρελθόντος προς ένα ειρηνικό μέλλον.

Όμως ακόμα και τη στιγμή που αυτοί που επιστρέφουν στα σπίτια και στις τάξεις τους κοιτάζουν μπροστά, 1,4 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν ξεριζωμένα από τη βία στο Ιράκ και περίπου 200.000 παιδιά είναι παγιδευμένα στη Μοσούλη.

Η UNICEF εργάζεται σκληρά για να παρέχει στα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από την κρίση στη Μοσούλη σωτήριες προμήθειες νερού, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ευκαιρία να επιστρέψουν στη μάθηση το συντομότερο δυνατό.

Επειδή όταν οι μάχες σταματήσουν, αυτό δε θα σημαίνει το τέλος: θα είναι η αρχή για το χτίσιμο μιας ειρήνης για γενιές και γενιές, σε ένα σπουδαίο έθνος, που έχει γνωρίσει ελάχιστη ειρήνη».

###

*Φωτογραφία © UNICEF/21032017/Anmar, 21 Μαρτίου 2017 - Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ με τον 8 μηνών Omran Ahmed, που ζει με την οικογένειά του στη γειτονιά Alsamah.

 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

έκθεση UNICEFτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνδικαιώματα του παιδιούΥεμένηεκπαίδευσηΣομαλίαΝεπάλκάρτες και δώρα UNICEFΕλλάδατηλεμαραθώνιος UNICEFπαιδική εκμετάλλευσηΚεντροαφρικανική Δημοκρατίααθλητισμός και σποραληθινές ιστορίεςπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣυποστηρικτές UNICEFστρατολόγηση παιδιώνUNICEF και Ολυμπιακόςκλιματική αλλαγήμητρικός θηλασμόςπαιδιά στην Ελλάδαέμπολαπαιδιά με αναπηρίεςπρεσβευτές UNICEFΣουδάνΓάζαελονοσίαπαιδιά πρόσφυγεςπαιδική επιβίωσηβίαΝονός της UNICEFεκπαίδευση κοριτσιώννερό και υγιεινήδιεθνείς πρωτοβουλίεςπαιδική προστασίαγυναίκες-κορίτσιαΝιγηρίαπαιδιά πολέμουρατσισμόςεταιρική κοινωνική ευθύνηAIDSεπείγουσες ανάγκεςεθελοντές UNICEFΝίγηραςΟυκρανίαδιάρροιαχολέραδιατροφήισότητα των φύλωνΤσαντραδιομαραθώνιος UNICEFμέλος της UNICEFΒοσνία-ΕρζεγοβίνηΦιλιππίνεςΟλυμπιακή Εκεχειρίαπνευμονίαανάπτυξη για τα παιδιάληξιαρχική καταγραφήδίκτυα προστασίας των παιδιώνσχολεία υπερασπιστέςΣυρίαΙράκφτώχειαιός ΖίκαΣερβίαΕυρωπαϊκή Ένωσημητέραπεριβάλλονπολιομυελίτιδααντιμετώπιση του AIDSεκδηλώσειςΑϊτήυποσιτισμόςΒραζιλίαεμβολιασμοίιλαρά

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Κ102

Αρχείο Νέων