Για 168 εκατ. παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει χρόνος να είναι παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2015
Φωτογραφία ©UNICEF/PHIA2004-0011/Alquinto

Διεθνής Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας - Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Παιδιά σε όλο τον κόσμο συνήθως εμπλέκονται σε αμειβόμενες και μη αμειβόμενες μορφές εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) το 2012, 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, αναγκάσθηκαν να εργασθούν με τρόπους που παρεμπόδισαν την εκπαίδευσή τους, στέρησαν τη χαρά της παιδικής ηλικίας και παραβίασαν βάναυσα το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Πολλά από τα παιδιά που εμπλέκονται στην παιδική εργασία εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες, βία και κακομεταχείριση. Επικίνδυνη εργασία είναι μία μορφή παιδικής εργασίας η οποία, εξαιτίας της φύσης της ή των συνθηκών υπό τις οποίες πραγματοποιείται, είναι πιθανόν να βλάψει την υγεία, την ασφάλεια ή τις ηθικές αξίες των παιδιών.

  • Ο αριθμός των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες υπολογίζεται σε περισσότερο από το μισό όλων των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών το 2012 (85 εκατομμύρια).
  • Η συχνότητα των επικίνδυνων εργασιών αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία: τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 55% (47,5 εκατ.) του συνόλου των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες, ενώ τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών αντιπροσωπεύουν το 23% (19,3 εκατ.) και τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών αντιπροσωπεύουν το 22% του, (18,5 εκατ.).

Η μέχρι σήμερα πρόοδος

  • Ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκε σημαντικά, από 215 εκατομμύρια το 2008 (13,6%) σε 168 εκατομμύρια το 2012 (10,6%). Αυτό σημαίνει 47 εκατομμύρια παιδιά λιγότερα συγκριτικά με το 2008.
  • Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες ανά τον κόσμο, μειώθηκε κατά 30 εκατομμύρια, από 115 εκατ. το 2008 σε 85 εκατ. το 2012.

Η αποτροπή της παιδικής εργασίας προέρχεται από την αναγνώριση, την αναζήτηση των αιτιών της και την ανάδειξη μέτρων κοινωνικής προστασίας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά εργάζονται για διάφορους λόγους: η φτώχεια και η ανάγκη ενός παιδιού να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα είναι οι κυριότερες αιτίες. Συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα παιδιά στην παιδική εργασία, όταν χρειάζεται να εργασθούν για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ίσως η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την λύση του προβλήματος είναι να αποτρέπεται η παιδική εργασία στη ρίζα της και το πιο ισχυρό μέσον για να επιτευχθεί αυτό είναι η αύξηση της πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση. Η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών και η χαμηλή ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων καθώς επίσης η διάκριση σε βάρος των παιδιών από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγούν τα παιδιά σε επιβλαβείς μορφές εργασίας.

Στην Ελλάδα η παιδική εργασία διαχρονικά παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009. Για το έτος 2013 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά), ενώ ποσοστό των οικονομικά μη ενεργών παιδιών είναι η πλειοψηφία (95,6%) του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

«Κάθε είδος εργασίας που βάζει τη σωματική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού σε κίνδυνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημειώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης.

Η UNICEF Ελλάδος, στην πρόσφατη έκθεσή της «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2014» έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός μηχανισμού εντοπισμού της παιδικής εργασίας και μιας βάσης για την καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της, ώστε βάσει των στοιχείων αυτών να σχεδιαστεί η αντιμετώπισή της.

Περισσότερα:

Η παιδική εργασία με στοιχεία και αριθμούς (αρχείο pdf, 186Kb, στα Ελληνικά)

 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

διατροφήπολιομυελίτιδαεμβολιασμοίΒραζιλίαΙράκγυναίκες-κορίτσιαμητέραπνευμονίαπαιδική επιβίωσηΤσαντχολέραπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣπαιδιά με αναπηρίεςΟλυμπιακή ΕκεχειρίαΦιλιππίνεςραδιομαραθώνιος UNICEFΓάζανερό και υγιεινήυποσιτισμόςΣυρίαδιεθνείς πρωτοβουλίεςΝίγηραςσχολεία υπερασπιστέςεθελοντές UNICEFεκπαίδευσηΕυρωπαϊκή Ένωσηελονοσίαανάπτυξη για τα παιδιάαντιμετώπιση του AIDSΒοσνία-Ερζεγοβίνηιός Ζίκαπαιδική προστασίαληξιαρχική καταγραφήΣερβίαιλαράδίκτυα προστασίας των παιδιώνβίαέκθεση UNICEFΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαπρεσβευτές UNICEFεκπαίδευση κοριτσιώνΣομαλίαεκδηλώσειςμέλος της UNICEFεταιρική κοινωνική ευθύνηΑϊτήπεριβάλλοναθλητισμός και σπορισότητα των φύλωνυποστηρικτές UNICEFστρατολόγηση παιδιώνπαιδιά στην ΕλλάδαUNICEF και Ολυμπιακόςδικαιώματα του παιδιούΟυκρανίακλιματική αλλαγήAIDSκάρτες και δώρα UNICEFδιάρροιαΝονός της UNICEFαληθινές ιστορίεςπαιδική εκμετάλλευσηΝεπάλπαιδιά πολέμουτηλεμαραθώνιος UNICEFΕλλάδαμητρικός θηλασμόςρατσισμόςτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνΥεμένηφτώχειαπαιδιά πρόσφυγεςέμπολαεπείγουσες ανάγκεςΣουδάνΝιγηρία

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Δ122

Αρχείο Νέων