Βραβεία UNICEF 2017

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Βραβεία UNICEF 2017

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, η UNICEF προσκαλεί τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να εκφραστούν ελεύθερα και να μιλήσουν ανοικτά ενάντια στη βία, τον εκφοβισμό, τις διακρίσεις, την ανισότητα.

Μαζί με τη UNICEF, στη φετινή επέτειο της 20ης Νοεμβρίου, διάσημοι αστέρες και ηγέτες σε όλο τον κόσμο, από το χώρο της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και των επιχειρήσεων φέρνουν στο προσκήνιο τα πιο μειονεκτούντα παιδιά. Επίσης σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, παιδιά παίρνουν τον πρώτο λόγο, υψώνουν τη φωνή τους και συμπαραστέκονται σε συνομήλικους τους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα,  όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Παρά τις πολύ σημαντικές προόδους τις προηγούμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

  • 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ακραία φτώχεια.
  • 264 εκατομμύρια παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου.
  • Πάνω από 15.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

«Η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας για την προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων παιδιών που είναι δίπλα μας, είναι πρωταρχική υποχρέωση και καθήκον μας για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο κόσμο στον οποίο δικαιούνται να ζουν τα παιδιά μας. Εκφράζουμε επίσης αυτές τις δύσκολες στιγμές τη συμπαράστασή μας στα παιδιά στη Μάνδρα, που θα αποτυπωθεί  άμεσα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανακούφισής τους. Η φτώχεια και οι ανισότητες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ενός κόσμου για όλα τα παιδιά», δήλωσε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου.

Στην κορυφαία εκδήλωση της UNICEF Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, παιδιά και νέοι παίρνουν τον πρώτο λόγο και απευθύνουν μήνυμα αλληλεγγύης ειρήνης και συμπαράστασης προς τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το «παρών» δίνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός μαζί με τον ποδοσφαιριστή Παπέ Αμπού Σισέ που απευθύνει μήνυμα για τα παιδιά.

Στην τελετή απονομής στη Στοά του Βιβλίου τον συντονισμό της εκδήλωσης αναλαμβάνουν οι νέοι:

  • η 16χρονη Μυρτώ Ζαραγκα από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ευγένιος Ντελακρουά,
  • η 17χρονη Μαρία Ζούρα από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης, και
  • η 16χρονη Σαφά Αμπντελρασούλ από το 2ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ελληνικού.

Βραβεία UNICEF 2017

Ταυτόχρονα η UNICEF Ελλάδος απονέμει τα «Βραβεία UNICEF 2017» σε προσωπικότητες και φορείς που συνέβαλαν σημαντικά με τη δράση τους στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Ελλάδα και τον κόσμο. Βραβεύονται επίσης σχολεία και μαθητές που αρίστευσαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» που πραγματοποιείται με τη στήριξη και τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να προωθήσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να προάγει τη φιλία την αλληλεγγύη και την κοινωνική ένταξη και να καταπολεμήσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Προωθεί την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Απευθύνεται στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας που εργάστηκαν και αποτύπωσαν τις πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματα των παιδιών δημιουργώντας αφίσες, παραμύθια, βιβλία, και εφημερίδες.

Βραβεύονται με το Βραβείο Λάμπρος Κανελλόπουλος:

-      Ο Πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» κ. Νικήτας Κανάκης για την πολύχρονη συμβολή της οργάνωσης και του ίδιου στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

-      Η κ. Έλενα Κατρίτση για τη σημαντική συμβολή της στην ανάδειξη, με ιδιαίτερη ευαισθησία, των προβλημάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο μέσα από την εκπομπή της «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ» στην ΕΡΤ.

-       Ο κ. Αργύρης Κωστάκης Δημοσιογράφος, αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου της UNICEF, για την πολύχρονη συμβολή του στην προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού μέσα από τον αθλητισμό.

Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» απονέμεται στα σχολεία:

Βραβεύονται τα σχολεία:

Νηπιαγωγεία

Αφίσες:

Δημοτικά

Αφίσες:

Παραμύθια:

Βιβλία-Εφημερίδες:

 Έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι για τα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες: Μειώθηκαν στο μισό οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών σε σχέση με το 1990. Μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% τα ποσοστά καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών σε σχέση με το 1990. Δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν μια καλύτερη ευκαιρία στη ζωή φοιτώντας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η UNICEF την προηγούμενη χρονιά ανταποκρίθηκε σε 344 ανθρωπιστικές κρίσεις σε 108 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι εμβολιάσαμε πάνω από 85 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς και περιθάλψαμε 4,5 εκατομμύρια παιδιά για σοβαρό οξύ υποσιτισμό. Παρείχαμε πρόσβαση σε καθαρό ασφαλές νερό σε σχεδόν 29 εκατομμύρια παιδιά και μέλη της οικογένειάς τους που είχαν πληγεί από τις συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Βοηθήσαμε εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες με εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Βραβεία UNICEF 2017

Τα βραβευμένα έργα, μαζί με όλα τα έργα των παιδιών εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).

Η έκθεση θα λειτουργήσει από 21 έως 29 Νοεμβρίου.

Ώρες επισκέψεων: Τρίτη 21 Νοεμβρίου: 17:00-21:00, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου: 10:00-13:00,
καθημερινά: 10:00-13:00 & 17:00-21:00, Σάββατο: 10:00-13:00 & 17:00-21:00, Κυριακή κλειστά.


Επιτροπή Αξιολόγησης Βραβείων
: Σοφία Τζιτζίκου Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος, Παύλος Τσίμας Δημοσιογράφος, Λόλα Νταϊφά Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF Ελλάδος και Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων STAR, Μάνος Κοντολέων Συγγραφέας, Γιάννης Μπεχράκης Φωτοειδησεογράφος Reuters, Μερόπη Πρέκα  Ζωγράφος, Πόλυ Μηλιώρη Συγγραφέας, Πόπη Μάλφα Μέλος Ε.Σ. της UNICEF Ελλάδος, Διονυσία Ντούλια Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μαρία Ρεντζέπη Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (Π.Α.Σ.Ι.Π.Σ.).


- Ενημερωθείτε σχετικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο
www.unicef.gr/convention

 

UNICEF WCD LOGO
 
 
logo ECHO
 
 
Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

επείγουσες ανάγκεςπνευμονίαUNICEF και ΟλυμπιακόςΙράκΕλλάδαστρατολόγηση παιδιώνΣερβίατηλεμαραθώνιος UNICEFαντιμετώπιση του AIDSραδιομαραθώνιος UNICEFΝίγηραςπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣΝονός της UNICEFεκδηλώσειςAIDSέμπολαΣυρίασχολεία υπερασπιστέςΑϊτήΒοσνία-Ερζεγοβίνηληξιαρχική καταγραφήτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνπαιδιά στην Ελλάδαρατσισμόςμέλος της UNICEFπεριβάλλοναληθινές ιστορίεςΟλυμπιακή Εκεχειρίαισότητα των φύλωνΕυρωπαϊκή Ένωσηεκπαίδευση κοριτσιώνπαιδική προστασίαδίκτυα προστασίας των παιδιώνπαιδική εκμετάλλευσηΚεντροαφρικανική Δημοκρατίααθλητισμός και σπορπρεσβευτές UNICEFιλαράπολιομυελίτιδαΥεμένηνερό και υγιεινήΣομαλίαεμβολιασμοίπαιδική επιβίωσηεκπαίδευσηΤσαντκλιματική αλλαγήυποσιτισμόςφτώχειαμητέρακάρτες και δώρα UNICEFπαιδιά με αναπηρίεςμητρικός θηλασμόςΟυκρανίαελονοσίαβίαΦιλιππίνεςδιάρροιαπαιδιά πολέμουιός ΖίκαΣουδάνγυναίκες-κορίτσιαχολέραεταιρική κοινωνική ευθύνηδικαιώματα του παιδιούδιατροφήυποστηρικτές UNICEFΒραζιλίαΝιγηρίαδιεθνείς πρωτοβουλίεςΝεπάλεθελοντές UNICEFπαιδιά πρόσφυγεςέκθεση UNICEFΓάζαανάπτυξη για τα παιδιά

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

NEW600

Αρχείο Νέων