Βαρύς ο φόρος για τα παιδιά από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε έναν ζοφερό Γενάρη

Βαρύς ο φόρος για τα παιδιά από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια ΑφρικήΒαρύς ο φόρος για τα παιδιά από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Τα παραπάνω σχέδια είναι της "Bebo", ενός 14χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε τον Ιανουάριο στην Ανατολική Γκούτα. Η πενθούσα οικογένειά της μοιράστηκε τα σχέδιά της με τη UNICEF. Δείχνουν την έκταση της καλλιτεχνικής ικανότητάς της και τις δυσκολίες της ανάπτυξης μέσα στον πόλεμο και την καταστροφή.

 

Δήλωση του Geert Cappelaere, Περιφερειακού Διευθυντή της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Σε αυτό το ζοφερό Γενάρη, οι συγκρούσεις και η βία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επέφεραν για άλλη μια φορά καταστροφικές συνέπειες στα παιδιά. Σκοτώθηκαν σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις, επιθέσεις αυτοκτονίας ή έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να διαφύγουν από εμπόλεμες ζώνες.

Είναι απλά απαράδεκτο τα παιδιά να συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται καθημερινά.

Μόνο τον Ιανουάριο, η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Υεμένη έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 83 παιδιών.

Αυτά τα παιδιά έχουν πληρώσει το ύψιστο τίμημα, για πολέμους για τους οποίους δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη. Είναι παιδιά! Είναι παιδιά! Η ζωή τους κόπηκε απότομα, οι οικογένειές τους έχουν σημαδευτεί για πάντα.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία έχει σκοτώσει 59 παιδιά κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καθώς η σύρραξη εισέρχεται στην όγδοη χρονιά της.

Στην Υεμένη, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβεβαιώσει τη δολοφονία 16 παιδιών σε επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η UNICEF λαμβάνει καθημερινά αναφορές για παιδιά που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν καθώς οι μάχες κλιμακώνονται.

Στη Βεγγάζη, ανατολικά της Λιβύης, μια επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή τριών παιδιών. Τρία άλλα πέθαναν ενώ έπαιζαν κοντά σε εκρηκτικά - ένα τέταρτο παιδί παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκρηξη.

Στην παλιά πόλη της Μοσούλης, ένα παιδί σκοτώθηκε σε ένα παγιδευμένο σπίτι. Ένα αγόρι σκοτώθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα στην Παλαιστίνη.

Εν μέσω μιας άγριας χειμερινής καταιγίδας στο Λίβανο, 16 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, πέθαναν από το κρύο καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από εμπόλεμες ζώνες στη γειτονική Συρία. Πολλά ακόμη παιδιά νοσηλεύτηκαν με κρυοπαγήματα.

Όχι εκατοντάδες, όχι χιλιάδες, αλλά εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στερούνται την παιδική τους ηλικία, έχουν ακρωτηριαστεί, τραυματιστεί, συλληφθεί και κρατηθεί, έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, εμποδίστηκαν από το να πάνε σχολείο και από τις βασικές υπηρεσίες υγείας, στερούνται ακόμα και το βασικό δικαίωμα στο παιχνίδι.

Όλοι μας συλλογικά συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο ενάντια στα παιδιά!

Δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση ως φυσιολογική.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν σιγήσει. Αλλά οι φωνές τους θα συνεχίσουν να ακούγονται! Το μήνυμά τους είναι το μήνυμά μας:

Η προστασία των παιδιών είναι υψίστης σημασίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου.

Η παραβίαση αυτού του νόμου είναι ένα πολύ ειδεχθές έγκλημα και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον - και όχι μόνο για τα παιδιά».


##

Στις 30 Ιανουαρίου, η UNICEF απηύθυνε έκκληση για $3,6 δις για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά το 2018. Αυτή είναι η μεγαλύτερη έκκληση που έγινε ποτέ. Οι επιχειρήσεις επείγουσας βοήθειας για την ανταπόκριση στις ανάγκες πάνω από 27 εκατομμυρίων παιδιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό της συνολικής έκκλησης, με περίπου $1,9 δις για την υποστήριξη παιδιών σε Τζιμπουτί, Ιράκ, Λιβύη, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία και τους πρόσφυγες από τη Συρία που είναι σε κοινότητες υποδοχής σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία.

 

Ενισχύστε τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε έκτακτες ανάγκες

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

Σερβίααθλητισμός και σπορΟυκρανίαΤσανττηλεμαραθώνιος UNICEFUNICEF και Ολυμπιακόςληξιαρχική καταγραφήρατσισμόςπαιδιά με αναπηρίεςιός Ζίκααληθινές ιστορίεςπαιδιά πολέμουπεριβάλλονΓάζακλιματική αλλαγήφτώχειαελονοσίαAIDSΝιγηρίαπαιδιά πρόσφυγεςμητέραανάπτυξη για τα παιδιάπρεσβευτές UNICEFεκπαίδευση κοριτσιώνΕλλάδαΥεμένηβίαΟλυμπιακή Εκεχειρίαμέλος της UNICEFΦιλιππίνεςΑϊτήδίκτυα προστασίας των παιδιώνΣουδάνΝίγηραςυποστηρικτές UNICEFδιατροφήπαιδιά στην Ελλάδανερό και υγιεινήπαιδική επιβίωσηΣομαλίαγυναίκες-κορίτσιαεταιρική κοινωνική ευθύνηισότητα των φύλωνσχολεία υπερασπιστέςεκπαίδευσηστρατολόγηση παιδιώνμητρικός θηλασμόςπαιδική προστασίαΒοσνία-Ερζεγοβίνηέκθεση UNICEFτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνυποσιτισμόςεκδηλώσειςδικαιώματα του παιδιούκάρτες και δώρα UNICEFεπείγουσες ανάγκεςιλαράΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαεθελοντές UNICEFέμπολαπνευμονίαχολέρααντιμετώπιση του AIDSεμβολιασμοίΝεπάλΝονός της UNICEFραδιομαραθώνιος UNICEFδιάρροιαΙράκπολιομυελίτιδαΕυρωπαϊκή Ένωσηπαιδική εκμετάλλευσηδιεθνείς πρωτοβουλίεςΣυρίαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣΒραζιλία

Δείτε επίσης

Αρχείο Νέων