Ατζέντα για Δράση για τα παιδιά πρόσφυγες - μετανάστες

Έκκληση της UNICEF για δράση που θα βοηθήσει στην προστασία κάθε παιδιού που ξεριζώθηκε από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχεια.

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Αιτούντες άσυλο από την Γκάμπια συζητούν το κοινό τους ταξίδι, κοιτάζοντας ένα χάρτη στον τοίχο σε ένα "hot spot" ένα κέντρο υποδοχής στη Σικελία, το Μάιο του 2016.

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί – τα 28 εκατομμύρια εξ αυτών εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια μεταναστεύουν με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή. Πάρα πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο, κράτηση, στερήσεις και διακρίσεις. Ο κόσμος πρέπει να συμπαρασταθεί σε αυτά τα παιδιά.

Είναι καιρός να αναλάβει δράση για:

 

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Ένα αγόρι μεταφέρεται από ένα μέλος της οικογένειάς του με τα πόδια, ανάμεσα σε αυτοσχέδιες σκηνές κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών στην Ελλάδα, Μάρτιος 2016.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ

Τα ξεριζωμένα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη βία και την κακοποίηση και εύκολα θύματα λαθρεμπόρων και διακινητών.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για αύξηση ασφαλών και νόμιμων διαδρομών για τα παιδιά για να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν καταφύγιο. Η πάταξη της εμπορίας ανθρώπων, η ενίσχυση των συστημάτων προστασίας των παιδιών και η επέκταση της πρόσβασης σε πληροφορίες και βοήθεια, μπορούν να βοηθήσουν να είναι τα παιδιά ασφαλή. Τα παιδιά και οι οικογένειες δεν θα πρέπει ποτέ να στέλνονται πίσω για να αντιμετωπίσουν διώξεις ή θανάσιμο κίνδυνο στις χώρες καταγωγής τους.

 

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Ένας μετανάστης χειρονομεί πίσω από τα κάγκελα ενός κελιού σε κέντρο κράτησης στη Λιβύη, τον Ιανουάριο του 2017.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Η κράτηση είναι επιβλαβής για την υγεία και την ευημερία των παιδιών - και μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξή τους.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των ανάδοχων οικογενειών, της εποπτευόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης και άλλων διακανονισμών για τη διαβίωση των ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται σε εγκαταστάσεις για ενήλικες.

 

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Η Amira, 24 ετών, ο Khalid, 33, και η κόρη τους Jannat, 7 ετών (στο κέντρο), πρόσφυγες από την κατεστραμμένη πόλη Homsτης Συρίας, ετοιμάζονται να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο στο Sid, που θα τους πάει στο σταθμό του τρένου για να ταξιδέψουν στην Κροατία. Ταξιδεύουν με τα άλλα παιδιά τους Amr, 7 ετών και το μικρότερο 4χρονο γιο τους Karam.

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΖΙ

Τα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους ή που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους είναι πιο εύκολος στόχος και περισσότερο ευάλωτα στη βία και την κακοποίηση.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για ισχυρότερες πολιτικές που να αποτρέπουν το να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς τους και άλλα μέλη της οικογένειάς τους στα συνοριακά σημεία διέλευσης - και ταχύτερες διαδικασίες για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους στις χώρες προορισμού.

 

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Ο Μοχάμεντ, 14 ετών, ένας Σύριος πρόσφυγας από το Kobani εργάζεται κάτω από ένα αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο επισκευής στην πόλη Erbil του Ιράκ το Μάρτιο του 2016.

ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΥΓΙΗ

Αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πολλά παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την πρόσβαση σε εκπαίδευση - και πολλά δεν έχουν επίσης πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για αύξηση της συλλογικής προσπάθειας από τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή στα ξεριζωμένα παιδιά πρόσβασης σε εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας, καθώς και καταφύγιο, διατροφή, νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Το καθεστώς μετανάστευσης ενός παιδιού δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

 

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Στην ακτή του ποταμού Suchiate μεταξύ Γουατεμάλας και Μεξικού, τον Ιούλιο του 2016, το τελωνείο και σημείο ελέγχου της μετανάστευσης είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά από εδώ. Αυτό το σημείο του ποταμού χρησιμοποιείται για τη μεταφορά καταναλωτικών προϊόντων, και μερικές φορές ανθρώπων, επάνω σε αυτοσχέδιες βάρκες.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η συνεχιζόμενη βία και η ακραία φτώχεια και μειονεξία, σπρώχνουν εκατομμύρια παιδιά στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία των παιδιών από τις συγκρούσεις και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της βίας και της φτώχειας, μεταξύ άλλων με την αύξηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των δικτύων κοινωνικής προστασίας, την επέκταση των ευκαιριών για οικογενειακό εισόδημα και την απασχόληση των νέων, και με τη διευκόλυνση της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων και την ανεκτικότητα.

 

Έκκληση UNICEF για δράση για την προστασία των ξεριζωμένων παιδιών
Ο Ahmad, 15 ετών, φαίνεται πίσω από τις αντανακλάσεις σε ένα παράθυρο, καθώς ταξιδεύει προς το σπίτι του από το «Volkshochschule» ή αλλιώς ένα κοινοτικό κολέγιο, για την εκμάθηση των γερμανικών στο Braunschweig το Δεκέμβριο του 2015. Ο Ahmad και ο αδελφός του Ali, 17 ετών, είναι πρόσφυγες του και ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Λίβανο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Τα  ξεριζωμένα παιδιά συχνά πέφτουν θύματα διακρίσεων, ξενοφοβίας και στιγματισμού - τόσο στα ταξίδια τους όσο και στον τελικό προορισμό τους.

Ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει στην υποδοχή των ξεριζωμένων παιδιών στις πόλεις και τις κοινότητες μας. Η UNICEF καλεί τους τοπικούς ηγέτες, θρησκευτικές ομάδες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα, να συμβάλουν στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και προώθηση της καλύτερης κατανόησης μεταξύ των ξεριζωμένων παιδιών και οικογενειών και των κοινοτήτων υποδοχής. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Δείτε περισσότερα για την έκκληση της UNICEF και την έκθεση "Ένα θανάσιμο ταξίδι για τα παιδιά"

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

ιλαράμητέραΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΣερβίαΟυκρανίαμητρικός θηλασμόςπεριβάλλοναληθινές ιστορίεςληξιαρχική καταγραφήUNICEF και Ολυμπιακόςπαιδιά πρόσφυγεςΑϊτήυποσιτισμόςεθελοντές UNICEFΝιγηρίαδικαιώματα του παιδιούΤσαντΕλλάδαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣεκδηλώσειςγυναίκες-κορίτσιαέμπολαΣομαλίατηλεμαραθώνιος UNICEFχολέραΥεμένηελονοσίαεκπαίδευση κοριτσιώναντιμετώπιση του AIDSΙράκΦιλιππίνεςρατσισμόςπολιομυελίτιδαπαιδιά πολέμουραδιομαραθώνιος UNICEFαθλητισμός και σπορπρεσβευτές UNICEFεπείγουσες ανάγκεςπαιδιά με αναπηρίεςδιεθνείς πρωτοβουλίεςΝίγηραςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΝονός της UNICEFAIDSπαιδική προστασίαδίκτυα προστασίας των παιδιώνπαιδική επιβίωσηΣυρίασχολεία υπερασπιστέςνερό και υγιεινήέκθεση UNICEFτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνισότητα των φύλωνπνευμονίαφτώχειαανάπτυξη για τα παιδιάΒοσνία-Ερζεγοβίνηστρατολόγηση παιδιώνπαιδιά στην ΕλλάδαΒραζιλίαυποστηρικτές UNICEFΝεπάλπαιδική εκμετάλλευσηεταιρική κοινωνική ευθύνηΟλυμπιακή Εκεχειρίαμέλος της UNICEFβίαδιάρροιακάρτες και δώρα UNICEFεκπαίδευσηΓάζαδιατροφήκλιματική αλλαγήΣουδάνεμβολιασμοίιός Ζίκα

Δείτε επίσης

Αρχείο Νέων