Αναγνώριση του Αρεταίειου ως Φιλικό προς τα Βρέφη από τη UNICEF

Η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειο» αναγνωρίζεται ως «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο».

Αναγνώριση του Αρεταίειου ως Φιλικό προς τα Βρέφη από τη UNICEFΕίναι ένα έργο που προέκυψε από την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ» με την υποστήριξη και τις κατευθυντήριες οδηγίες της UNICEF.

Στο νοσοκομείο απονέμεται από τη UNICEF Ελλάδος ειδική πλακέτα στην οποία απεικονίζεται το έργο "Μητρότητα" του Pablo Picasso.

To Αρεταίειο είναι το τέταρτο Νοσοκομείο που αναγνωρίζεται ως Φιλικό προς τα Βρέφη στη χώρα μας μετά την πιστοποίηση του Μητέρα το 2014 και των νοσοκομείων «Αττικόν» και Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» το 2011.

Η UNICEF έχει αναλάβει σε όλο τον κόσμο την προώθηση του Μητρικού Θηλασμού ως το καλύτερο μέσο διατροφής του παιδιού με πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες.

Για να χαρακτηρισθεί ένα νοσοκομείο ως φιλικό προς τα βρέφη, σύμφωνα με τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πρέπει ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση και εξασφάλιση του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες που μπαίνουν στο μαιευτήριο, τα λεγόμενα 10 βήματα:

1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το θηλασμό και τακτική ενημέρωση του προσωπικού υγείας.
2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
3. Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και το χειρισμό του θηλασμού.
4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό μισή ώρα μετά τη γέννηση.
5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρηθεί η διατροφή των βρεφών με μητρικό γάλα ακόμη κι αν θα έπρεπε να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.
6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
7. Διευκόλυνση της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά.
9. Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα όταν το μωρό θηλάζει.
10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν από το νοσοκομείο ή την κλινική.


Δείτε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού
Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

στρατολόγηση παιδιώνδίκτυα προστασίας των παιδιώννερό και υγιεινήαθλητισμός και σπορμητέραΟλυμπιακή ΕκεχειρίαεκδηλώσειςΦιλιππίνεςελονοσίακάρτες και δώρα UNICEFεμβολιασμοίδιεθνείς πρωτοβουλίεςπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνεκπαίδευση κοριτσιώνανάπτυξη για τα παιδιάΥεμένηΝίγηραςγυναίκες-κορίτσιαρατσισμόςπαιδική εκμετάλλευσηΣομαλίαέμπολαΟυκρανίαδιατροφήέκθεση UNICEFπαιδιά στην Ελλάδαραδιομαραθώνιος UNICEFUNICEF και ΟλυμπιακόςΤσαντδιάρροιαπρεσβευτές UNICEFεταιρική κοινωνική ευθύνηπεριβάλλονπολιομυελίτιδαΙράκσχολεία υπερασπιστέςισότητα των φύλωνΣουδάνπαιδική επιβίωσητηλεμαραθώνιος UNICEFπαιδική προστασίααντιμετώπιση του AIDSιός Ζίκαληξιαρχική καταγραφήεθελοντές UNICEFΚεντροαφρικανική ΔημοκρατίαΣυρίαυποστηρικτές UNICEFβίαιλαράΝεπάλπαιδιά πολέμουαληθινές ιστορίεςχολέραAIDSμητρικός θηλασμόςΑϊτήΒοσνία-Ερζεγοβίνηπαιδιά με αναπηρίεςκλιματική αλλαγήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΓάζαφτώχειαΝονός της UNICEFδικαιώματα του παιδιούΒραζιλίαπαιδιά πρόσφυγεςΕλλάδαΝιγηρίαεπείγουσες ανάγκεςΣερβίαεκπαίδευσηπνευμονίαυποσιτισμόςμέλος της UNICEF

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Δ121

Αρχείο Νέων