Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το ανθρώπινο κόστος για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνεται

Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το ανθρώπινο κόστος για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνεταιΈνα χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που είχαν ως στόχο τη διακοπή των μαζικών μεταναστευτικών ροών, τα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους απέλασης, κράτησης, εκμετάλλευσης και στερήσεων, λέει η UNICEF.

«Αν και υπήρξε μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των παιδιών που κινούνται προς την Ευρώπη από τον περασμένο Μάρτιο, υπήρξε μια αύξηση των απειλών και του στρες που υπομένουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Κρίση στην Ευρώπη. «Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος - τα παιδιά δραπετεύουν από τον πόνο, και καταλήγουν είτε να προσπαθούν να ξεφύγουν και πάλι, ή αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων την κράτηση, ή απλά την απόλυτη παραμέληση.»

Η UNICEF, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και εταίρους ΜΚΟ, δίνουν προτεραιότητα στην κατάλληλη φροντίδα για τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες για την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών τους αναγκών και για την ψυχική τους υγεία. Επικείμενες μεταφορές πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επονομαζόμενους κανονισμούς του Δουβλίνου, είναι πιθανό να προσθέσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και περαιτέρω πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες.

Αντί για την αναχαίτιση της ροής, το κλείσιμο των συνόρων και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έχουν οδηγήσει στο να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους τα παιδιά και οι οικογένειες και να ξεκινήσουν ακόμα πιο επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές με λαθρεμπόρους, όπως προειδοποίησε η UNICEF και οι συνεργάτες της πριν από ένα χρόνο. Ακόμη και το 2017 περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες - με περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών παιδιά - έχουν φτάσει στην Ελλάδα, παρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τον αυστηρό έλεγχο στα σύνορα. Πολλοί συνεχίζουν να ξεγλιστρούν μέσα από τα σύνορα προς τη Βουλγαρία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουγγαρία.

Τα παιδιά που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ήδη χάσει σχεδόν τρία χρόνια εκπαίδευσης και τώρα αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως διαφορετικές γλώσσες και εκπαιδευτικά συστήματα και ακόμη μια χρονιά χωρίς εκπαίδευση. Η UNICEF υποστηρίζει τη στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας για ενσωμάτωση των αποκλεισμένων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία. Ωστόσο μόνο 2.500 παιδιά από τα 15.000 παιδιά σχολικής ηλικίας επωφελούνται μέχρι στιγμής από το εθνικό πρόγραμμα στην ελληνική γλώσσα.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες - από την κυβέρνηση και τους εταίρους - περίπου τα μισά από τα 2.100 ασυνόδευτα παιδιά εξακολουθούν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 ασυνόδευτων παιδιών σε εγκαταστάσεις με περιορισμό στην κίνηση στις αρχές Μαρτίου (178 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 16 υπό προστατευτική επιμέλεια σε αστυνομικές εγκαταστάσεις).

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα

Tag Cloud

ΤσαντΣερβίαπολιομυελίτιδαδιάρροιαμέλος της UNICEFΓάζαπαιδιά πρόσφυγεςΒραζιλίαεπείγουσες ανάγκεςΥεμένηπνευμονίαστρατολόγηση παιδιώνΦιλιππίνεςεμβολιασμοίκάρτες και δώρα UNICEFελονοσίαπαιδική προστασίαδίκτυα προστασίας των παιδιώνΝονός της UNICEFέκθεση UNICEFαντιμετώπιση του AIDSαληθινές ιστορίεςπαιδιά στην ΕλλάδαΣουδάνισότητα των φύλωνΝιγηρίαΑϊτήΝεπάλΕυρωπαϊκή Ένωσημητρικός θηλασμόςUNICEF και ΟλυμπιακόςAIDSαθλητισμός και σπορΚεντροαφρικανική Δημοκρατίαπεριοδικό ΚΟΣΜΟΣβίατηλεμαραθώνιος UNICEFρατσισμόςιλαράΒοσνία-Ερζεγοβίνηεκπαίδευση κοριτσιώννερό και υγιεινήΙράκγυναίκες-κορίτσιαπαιδική εκμετάλλευσηΕλλάδαχολέραμητέρασχολεία υπερασπιστέςληξιαρχική καταγραφήδικαιώματα του παιδιούυποσιτισμόςανάπτυξη για τα παιδιάδιατροφήΟλυμπιακή ΕκεχειρίαφτώχειαΣομαλίαπαιδιά με αναπηρίεςτα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουνπρεσβευτές UNICEFΣυρίαεταιρική κοινωνική ευθύνηέμπολαπεριβάλλονπαιδιά πολέμουδιεθνείς πρωτοβουλίεςιός Ζίκαυποστηρικτές UNICEFραδιομαραθώνιος UNICEFπαιδική επιβίωσηκλιματική αλλαγήεκδηλώσειςΝίγηραςεθελοντές UNICEFεκπαίδευσηΟυκρανία

Δείτε επίσης

Ξεχωριστά Δώρα UNICEF

Μπρελόκ με Αρκουδάκι

Αρχείο Νέων