ΕΚΘΕΣΗ UNICEF: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2001

   

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΪΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι παρά τον προβληματισμό για την έλλειψη της βιώσιμης ανάπτυξης, σε πάρα πολλές χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, τα κράτη, τα κέντρα αποφάσεων και οι αναπτυξιακοί φορείς μοιάζουν να είναι τυφλοί ως προς την μία, μοναδική ευκαιρία επένδυσης, με σχεδόν εγγυημένα αποτελέσματα: την εξασφάλιση στα παιδιά μιας καλής αρχής στη ζωή.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 36 μηνών της ζωής ενός παιδιού πολλαπλασιάζονται οι νευρικές συνάψεις του εγκεφάλου του και διαμορφώνεται ο μηχανισμός της σκέψης και της συμπεριφοράς του παιδιού καθώς αυτό μαθαίνει να μιλά, να νιώθει, να περπατά και να σκέπτεται, καθώς σχηματίζεται το σύστημα αξιών με το οποίο θα κρίνει το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος. Αυτή είναι η πιο ευάλωτη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, αυτή η οποία απαιτεί και την περισσότερη φροντίδα από την κοινωνία.

Στην έκθεση αυτή η UNICEF υπεραμύνεται της θέσης, ότι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων ενός παιδιού είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς, ακόμα και πριν τη γέννησή του, επειδή επενδύοντας νωρίς στην υγεία, την εκπαίδευση και τη διατροφή ενός παιδιού είναι ένας σχετικά αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος για την εξοικονόμηση πόρων μελλοντικά, στον τομέα της υγείας αλλά και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών.

Η UNICEF επέλεξε αυτή την φορά να επικεντρωθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία (0-3 ετών), εξ αιτίας της κρισιμότητάς των χρόνων αυτών για την υπόλοιπη παιδική ηλικία. Υποστηρίζει ότι η πρώιμη παιδική ηλικία πρέπει να τύχει της μέγιστης προσοχής από κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση, όσον αφορά τους νόμους, την πολιτική, τα προγράμματα και την κατανομή πόρων.

Όμως η έκθεση αυτή επίσης καταγράφει το γεγονός ότι τραγικά, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τα έθνη, αυτά είναι τα χρόνια στα οποία δίδεται η λιγότερη προσοχή.

Η ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ!

 • Σχεδόν 129 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο
 • Τον ίδιο αυτό χρόνο, σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν, κατά κύριο λόγο από εύκολα προλαμβανόμενες αιτίες.
 • Το 1998, οι πέντε κύριες αιτίες-δολοφόνοι παιδιών ήταν: συνθήκες πριν και μετά τη γέννα 20%, αναπνευστικές λοιμώξεις 18%, διαρροϊκές ασθένειες 17%, ασθένειες προλαμβανόμενες με εμβολιασμό 15% και ελονοσία 7%.
 • Περισσότερο από το 20% των παιδιών πρώτης σχολικής ηλικίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
 • Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτοπισμένα από συρράξεις.
 • Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν χάσει την μητέρα τους ή και τους δύο γονείς τους από το AIDS.
 • Περίπου 177 εκατομμύρια παιδιά είναι λιποβαρή κυρίως εξ αιτίας του υποσιτισμού στις έγκυες γυναίκες.
 • Κάθε χρόνο, σχεδόν 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών γίνονται μητέρες.

  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΩΡΙΣ

  Οι αυτοτροφοδοτούμενοι κύκλοι της φτώχειας, της αρρώστιας, της βίας και των διακρίσεων είναι τόσο ενσωματωμένοι στον κοινωνικό ιστό πολλών κρατών, που παρουσιάζουν την εικόνα μιας αμετάβλητης πραγματικότητας, με την ελπίδα για αλλαγή να μοιάζει σαν μια μακρινή και αβέβαια πιθανότητα.

  Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι η ιδανική περίοδος για να μπουν οι σωστές βάσεις, τα θεμέλια για την υπόλοιπη ζωή του. Είναι το διάστημα όπου οι εμπειρίες και η αλληλεπίδραση με το άμεσο περιβάλλον του θα καθορίσουν στο πως θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του, η περίοδος όπου οι επιδράσεις παραγόντων όπως η επαρκής διατροφή, η υγεία, το καθαρό νερό, η στοργή και η φροντίδα, έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΙΔΗ:

  • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε μια καλή αρχή στη ζωή τους, εγγύηση για την σωστή ανάπτυξή τους.
  • Εξασφαλίζονται μεγάλα οικονομικά οφέλη από την αποφυγή της ανάγκης επανορθωτικής εκπαίδευσης, ιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης.
  • Μειώνεται η κοινωνική και οικονομική ανισότητα και οι διακρίσεις φύλου.
  • Καθίστανται οι χώρες περισσότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία με την βελτίωση των ικανοτήτων των αυριανών πολιτών τους.

  ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ

  Εδώ είναι το σημείο που αναβλύζει αυθόρμητα το ερώτημα:

  ΓΙΑΤΙ μια αναπτυξιακή στρατηγική που να επικεντρώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία δεν έχει υιοθετηθεί σε παγκόσμια κλίμακα παρά τα προφανή πλεονεκτήματά της; ΕΠΕΙΔΗ:

 • 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι - ανάμεσα στους οποίους 500 εκατομμύρια παιδιά - ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα
 • Οι φτωχές χώρες δαπανούν κολοσσιαία ποσά για να ξεπληρώσουν τα περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια του εξωτερικού τους χρέους αντί να τα επενδύσουν στην εκπαίδευση, την υγεία και την δημιουργία υποδομής
 • Οι πλουσιότερες χώρες που απολαμβάνουν μια χωρίς προηγούμενο οικονομική ευμάρεια δεν έχουν βοηθήσει επαρκώς.
 • Υπάρχει η πάντοτε παρούσα απειλή της βίας στο σπίτι, στα σχολεία, στις κοινότητες.
 • Ασκούνται πιέσεις από διεθνή όργανα, όπως είναι οι οικονομικές κυρώσεις.
 • Παιδιά εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε πολέμους, απογυμνώνονται από τα δικαιώματά τους και διακινδυνεύεται η ζωή τους.
 • Επειδή το AIDS σκοτώνει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο αποστερώντας τα παιδιά από τους αναντικατάστατους προστάτες τους.

"Αγαπητά μου παιδιά και νέοι: Βλέπω το φως στα μάτια σας, την ενεργητικότητα στα κορμιά σας και την ελπίδα που βρίσκεται στο πνεύμα σας. Γνωρίζω πως είστε εσείς, όχι εγώ, που θα φτιάξετε το μέλλον. Είστε εσείς, όχι εγώ, που θα διορθώσετε τα λάθη μας και θα προχωρήσετε μπροστά με όλα όσα είναι σωστά για τον κόσμο."

  Nelson Mandela
  Τέως Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής
  Τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

  Οποιοδήποτε πρόγραμμα φιλοδοξεί να πραγματώσει τα δικαιώματα των παιδιών, με το να ελαττώσει τη φτώχεια, τις ασθένειες, τη βία και τις διακρίσεις που ενδημούν πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι όλα τα στάδια της παιδικής ανάπτυξης είναι αλληλένδετα.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

  1. Να συνεχίσει να θέτει ως προτεραιότητα την παιδική επιβίωση.
  2. Να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά είναι υγιή και έχουν τις δεξιότητες ώστε να προοδεύσουν και να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και παραγωγική ζωή.
  3. Να προετοιμάσουν τους γονείς για τον επικουρικό τους ρόλο στην παιδική φροντίδα και να δημιουργήσουν την υποδομή στις τοπικές κοινωνίες για να τους στηρίξει.
  4. Να διαμορφώσουν μια κοινωνία ελεύθερη από τη βία και τις διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα που εκτιμά τη ζωή και τη συνεισφορά των παιδιών και των γυναικών.

  Η φροντίδα για τα μικρά παιδιά είναι πιο πολύ αναγκαία εκεί ακριβώς που είναι πιο δύσκολο να εξασφαλισθεί - σε χώρες βυθισμένες σε ατέρμονη φτώχεια, στη βία και καταστροφικές επιδημίες. Εκεί όπου οι ελπίδες και τα όνειρα των γονιών για τα παιδιά τους κατακρημνίζονται από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Τα κράτη, επενδύοντας στην πρώιμη παιδική ηλικία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους από τον κύκλο της φτώχειας, των ασθενειών και της βίας που παρεμποδίζουν την κοινωνική ανάπτυξη.

  Με την ίδια έννοια κατά την οποία η δημοκρατία αποτελεί το προοίμιο για την ανθρώπινη ανάπτυξη, υγιή παιδιά - υγιή με την απόλυτη σημασία της λέξης - είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας. Η επένδυση στα παιδιά είναι για το λόγο αυτό μεταξύ των πιο διορατικών αποφάσεων που μπορεί να πάρει ένας ηγέτης. Εκτός εάν και έως ότου, παρθούν συγκεκριμένα μακροπρόθεσμα μέτρα, παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο, οι γονείς τους, οι οικογένειές τους, θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τις δυσμενείς επιπτώσεις, κοντόφθαλμων πολιτικών αποφάσεων.

Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΜΙΑ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  Το Σεπτέμβριο του 2001 θα λάβει χώρα η Ειδική Σύνοδος για τα Παιδιά, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αμέσως μετά από την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Παιδιά. Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έγινε από το 1990, και θα αξιολογήσουν τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας ώστε να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες προς όφελος των παιδιών.

  Όταν θα συνέλθει η Ειδική Σύνοδος για τα Παιδιά το Σεπτέμβριο του 2001, η ηγεσία όλου του κόσμου θα έχει την ευκαιρία να γίνει επίγονος σε μια κληρονομιά ισότητας και ανθρώπινης ανάπτυξης. Γι’ αυτό θα πρέπει να επαναδεσμευθεί, χωρίς επιφυλάξεις, δικαιολογίες ή υπεκφυγές, στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στη Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης Εναντίον των Γυναικών.

  "Οι ζωές των παιδιών και των γυναικών είναι οι πιο αληθινοί δείκτες της δύναμης των τοπικών κοινωνιών και των εθνών. Εάν οι νεότεροι και οι πιο ευάλωτοι αφεθούν στην τύχη τους, μια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της και υπονομεύει το μέλλον της ως ισότιμου εταίρου στην παγκόσμια οικονομία."

  Carol Bellamy
  Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF

  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

  Τελικά, η εξασφάλιση σε κάθε παιδί της καλύτερης δυνατής αρχής στη ζωή,
  πράγμα που είναι το σωστό από νομική και ηθική πλευρά,
  είναι η μόνη λογική επιλογή που μπορεί να έχει
  οποιαδήποτε υπεύθυνη ηγεσία.

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ UNICEF ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η UNICEF πραγματοποιεί προγράμματα για τα παιδιά σε 145 χώρες, σε 161 σημεία του πλανήτη. Ακολουθούν μερικά εύγλωττα παραδείγματα για την αποτελεσματικότητα προγραμμάτων που υποστηρίζει η UNICEF για την πρώιμη παιδική ηλικία.

 • Στην Κούβα, το 98% των παιδιών καλύπτονται από τέτοια προγράμματα με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά και τις γλώσσες από παιδιά άλλων χωρών στην περιοχή.
 • Στην Τζαμάικα, εκπαιδευμένοι εθελοντές, βοηθούν τους γονείς και τα παιδιά στα ίδια τους τα σπίτια, στις φτωχές αγροτικές και αστικές περιοχές, ως μέρος του προγράμματος "Περιοδεύοντες Αρωγοί".
 • Στην Ιορδανία, ένα πρόγραμμα επανένταξης κοινοτικής βάσης συνεργάζεται στενά με γονείς, δασκάλους και εθελοντές για να εντοπίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά και για να αλλάξει την αντιμετώπιση αυτών των παιδιών από τον κοινωνικό περίγυρο.
 • Στην FYROM, πρόσφυγες από το Κόσοβο εκπαιδεύτηκαν σε εργασίες κοινωνικής προσφοράς και στην παιδική ανάπτυξη και στη συνέχεια μετέφεραν τη γνώση αυτή, καθώς και υλικό σχετικά με την φροντίδα των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε άλλες προσφυγικές οικογένειες. Μετά τον επαναπατρισμό των προσφύγων το πρόγραμμα προσαρμόστηκε στις ανάγκες των αγροτικών περιοχών της FYROM.
 • Στο Μαλάουι, πρόγραμμα φροντίδας κοινοτικής βάσης, προσφέρει επισκέψεις κατ’ οίκον και εθελοντές για να προωθήσει τις πρακτικές της πρώιμης παιδικής φροντίδας και είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την βοήθεια οικογενειών και κοινοτήτων που πλήττονται ιδιαίτερα από την φτώχεια και το AIDS.
 • Στο Ιράκ εκπαιδεύτηκαν 5.000 εθελοντές για να λειτουργήσουν πάνω από 2.200 Κοινοτικά Κέντρα Παιδικής Φροντίδας για παροχή βασικών διατροφικών υπηρεσιών σε κρίσιμα σημεία, στα οποία εκτός των άλλων υπηρεσιών διατίθενται ειδικά μπισκότα υψηλής θρεπτικής αξίας και ειδικό θεραπευτικό γάλα σε υποσιτισμένα παιδιά και σε έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες. Ολοκληρώθηκε επίσης με την επίβλεψη της UNICEF και ο δεύτερος γύρος των εθνικών εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
 • Στις Μαλδίβες, ένα πρόγραμμα πολυμέσων παρέχει την ευκαιρία να πλατύνει η πληροφόρηση σχετικά με την πρώιμη παιδική ανάπτυξη, πέρα από την απλή παιδική επιβίωση και να συμπεριλάβει την κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.
 • Στη Σερβία, στα πλαίσια των προγραμμάτων υποστήριξης των εσωτερικών προσφύγων δημιουργήθηκε πρόγραμμα (σχολείο γονέων) από 20 ομάδες κοινωνικής πρόνοιας στην κεντρική Σερβία και Βοϊβοντίνα για την εκπαίδευση γονέων και την προώθηση της αναδοχής παιδιών.
 • Στο Περού, το πρόγραμμα "Wava Wasi", παρέχει ημερήσια φροντίδα και γεύματα για 150.000 παιδιά κάτω των 3 ετών σε εργαζόμενες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Επίσης παρέχει εκπαίδευση αλλά και απασχόληση σε 19.000 κοινωνικούς λειτουργούς.
 • Στις Φιλιππίνες, ημερήσια φροντίδα και βασική εκπαίδευση σε παιδιά αλλά και εκπαίδευση γονέων για την πιο αποτελεσματική φροντίδα τους, παρέχονται από εθελοντές, νοικοκυρές της επαρχίας και κοινωνικούς λειτουργούς, σε 14 περιφέρειες που έχουν τον υψηλότερο αριθμό μη προνομιούχων παιδιών κάτω των 5 ετών.

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ

  Σήμερα υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών σε όλο τον κόσμο. Από αυτά, κατά προσέγγιση τα 485 εκατομμύρια είναι κάτω των 3 ετών, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα τα περισσότερα ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

  Ο Δείκτης της θνησιμότητας κάτω των 5 ετών είναι ένας κρίσιμος δείκτης για την ευημερία των παιδιών, που μας δείχνει άμεσα το βαθμό της προόδου που έχει επιτευχθεί.

Γεωγραφική περιοχή Θνησιμότητα κάτω των 5 ετών
(ανά 1000 γεννήσεις)
Μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης (%)
1960 1990 1999 1960-90 1990-99
ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΑΦΡΙΚΗ 259 180 173 1,2 0,4
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ & ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 247 79 63 3,8 2,4
ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ 244 128 104 2,1 2,4
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ & ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ 212 57 45 4,4 2,8
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ & ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ 153 53 39 3,5 3,6
ΚΕΝΤ. & ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗ, ΚΟΙΝΟΠ. ΑΝΕΞ. ΚΡΑΤΩΝ & ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ 101 42 35 3,0 2,0
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 37 9 6 4,7 4,2
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ 222 102 90 2,6 1,4
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ 283 182 164 1,5 1,2
ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΣΜΟΥ 198 92 82 2,6 1,3
Πηγή: UNICEF "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2001"
ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 0-3 ΕΤΩΝ (ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ)
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1970 1985 2000
ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΑΦΡΙΚΗ 41 62 84
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ & ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 21 32 35
ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ 96 124 132
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ & ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ 153 133 127
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ & ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ 36 43 44
ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ & ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ 28 33 25
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ 47 42 39
ΣΥΝΟΛΟ 422 469 486
Πηγή: Τμήμα Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό - 1998

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΑ

Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν δεν ληφθεί μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των γυναικών. Γυναίκες πεινασμένες, ασθενικές, καταπιεσμένες, αναλφάβητες, δεν θα μπορούσαν να έχουν την ικανότητα, τη δύναμη και τη θέληση να φροντίσουν επαρκώς τα παιδιά τους.

Σχεδόν τα 2/3 από τα 876 εκατομμύρια των αναλφάβητων όλου του κόσμου είναι γυναίκες. Παιδιά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες που δεν έχουν πάει σχολείο είναι δύο φορές πιθανότερο να πεθάνουν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια από τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έχουν πάει στο νηπιαγωγείο. Οι μορφωμένες μητέρες μεγαλώνουν υγιέστερα παιδιά και οι οικογένειές τους είναι περισσότερο ικανές να τα προστατεύσουν και να τα υποστηρίξουν.

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΑΝΑΓΝΩΣΗ-ΓΡΑΦΗ)
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 1970 1990 2000
ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΣΑΧΑΡΑΣ ΑΦΡΙΚΗ 19% 39% 52%
ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ 15% 37% 49%
ΝΟΤΙΟΤΕΡΗ ΑΣΙΑ 17% 33% 41%
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ & ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 42% 72% 80%
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ & ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ 71% 84% 87%
ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΣΜΟΥ 55% 69% 74%
Πηγή: UNESCO - Βιβλίο Στατιστικών 1999

Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών γίνονται μητέρες στην εφηβεία τους. Σχεδόν 15 εκατομμύρια κορίτσια 15-19 ετών γίνονται μητέρες κάθε χρόνο, δηλαδή γεννούν το 10% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως η πιθανότητα θανάτου από αιτίες σχετικές με την εγκυμοσύνη είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα από ότι για γυναίκες μεγαλύτερες των 20 ετών.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΑΝΑ 1000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 15-19 ΕΤΩΝ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1995-2000
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
219 - ΑΓΚΟΛΑ 17 - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ 59 - Η.Π.Α. 7 - ΙΤΑΛΙΑ
217 - ΖΑΪΡ 17 - ΚΥΠΡΟΣ 34 - ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ 7 - ΣΟΥΗΔΙΑ
213 - ΛΙΒΕΡΙΑ 14 - ΚΑΜΠΟΤΖΗ 29 - Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 4 - ΙΑΠΩΝΙΑ
213 - ΣΟΜΑΛΙΑ 5 - ΚΙΝΑ 24 - ΙΡΛΑΝΔΙΑ 4 - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
202 - ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ 4 - Ν. ΚΟΡΕΑ 23 - ΚΑΝΑΔΑΣ 4 - ΕΛΒΕΤΙΑ
  2 - Β. ΚΟΡΕΑ    
Πηγή: Τμήμα Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό - 1998

Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι παιδιά κακοποιημένων (από συντρόφους τους) γυναικών κινδυνεύουν έξι φορές περισσότερο να πεθάνουν πριν φθάσουν την ηλικία των 5 ετών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΗ:
Πουέρτο Ρίκο (48%), Αίγυπτος (34%), Καναδάς (29%), Νικαράγουα (28%), Αυστραλία (23%), Η.Π.Α. (22%), Κολομβία (19%), Μολδαβία (14%), Ελβετία (13%), Φιλιππίνες (5%)Πηγή: Ηνωμένα Έθνη, "Γυναίκες του Κόσμου 2000"

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2002"
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ: "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2000"

Επιστροφή
στην αρχή της σελίδας

Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF
Τμήμα Πληροφόρησης Εκπ/σης για την Ανάπτυξη & Συλλογής Πόρων
Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
Share |

κατασκευη ιστοσελιδων
κατασκευη ιστοσελιδων