Νέοι άνθρωποι σε μεταβαλλόμενες κοινωνίες

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ INNOCENTI ΤΗΣ UNICEF ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
   
 
Ημερομηνία έκδοσης: 8 Νοεμβρίου 2000
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 65 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες τώρα, αλλά και αύξηση στις ασθένειες, εγκατάλειψη του σχολείου και ανεργία

Η έκθεση αυτή, δημιουργήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF (γνωστό ως Διεθνές Κέντρο Παιδικής Ανάπτυξης - International Child Development Centre), που βρίσκεται στην Φλωρεντία της Ιταλίας και εξετάζει ζητήματα που συνεισφέρουν στην εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών, τόσο στον Βιομηχανικό όσο και στον Αναπτυσσόμενο Κόσμο.

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Η μετάβαση στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, δημιούργησε μεν ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για τους νέους της Ανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, όμως την ίδια στιγμή, η εγκατάλειψη της εκπαίδευσης από πολλούς νέους και η ανεργία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Για πρώτη φορά εξετάζεται η κατάσταση των 65 εκατομμυρίων νέων 15-24 ετών στις 27 αυτές χώρες που μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου δοκιμάζονται σκληρά προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η UNICEF που διατηρεί γραφεία και στις 27 αυτές χώρες παρακολουθεί στενά σε μόνιμη βάση από το 1992, τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής αναπροσαρμογής, στα παιδιά και τις γυναίκες της περιοχής.

Η έκθεση κάνει έκκληση για μέτρα
ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των νέων μερικά από τα οποία είναι
:

  • Ευρύτερες και πιο ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση
  • Προώθηση μέτρων για τους νέους στην ελεύθερη αγορά εργασίας
  • Περισσότερη φροντίδα στον τομέα της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας
  • Πρόληψη για την κατάχρηση ουσιών (ναρκωτικών, αλκοόλ, καπνού κλπ)
  • Εφαρμογή των διεθνών διατάξεων στην αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας
  • Προώθηση της συμμετοχής των νέων στην κοινωνία και την πολιτική

Η Διευθύντρια της UNICEF Caroll Bellamy, δηλώνει χαρακτηριστικά: "Αυτή η γενιά παρομοιάζεται συχνά με τον νικητή αυτής της μετάβασης, αλλά μας προβληματίζουν οι χιλιάδες των νέων που πληρώνουν το τίμημα γι’ αυτήν: οι χρήστες ναρκωτικών, τα παιδιά που ζουν στο δρόμο, η πορνεία στα νεαρά κορίτσια, η μακρόχρονη ανεργία και οι φορείς του AIDS. Ό αριθμός όλων αυτών μεγαλώνει συνεχώς."

Κύριες διαπιστώσεις της έκθεσης:

Υγεία
Η έκθεση της UNICEF προειδοποιεί για μια γενιά της οποίας η υγεία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο από την επικείμενη εξάπλωση του AIDS σε μια περιοχή που παρουσίαζε πάντα χαμηλά ποσοστά της ασθένειας. Τώρα στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης υπάρχει σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων και σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρωσία μια θεαματική αύξηση που φέρνει τον αριθμό των φορέων του AIDS σε 360.000, οι μισοί από τους οποίους είναι κάτω των 24 ετών. Εκφράζονται φόβοι ότι το χειρότερο δεν έχει έλθει ακόμη.

Η κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών, το κάπνισμα, αλλά και το ποσοστό αυτοκτονιών επίσης παρουσιάζουν αύξηση. Σε 11 χώρες, ιδιαίτερα όμως στη Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των νέων παρουσιάζεται υψηλότερο από ότι ήταν πριν μια δεκαετία.

Ανεργία
Η ανεργία ήταν φαινόμενο άγνωστο στην προηγούμενη γενιά. Ο μέσος όρος ανεργίας μεταξύ των νέων 15-24 ετών βρίσκεται στο 30% για 18 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το διπλάσιο δηλαδή από το συνολικό δείκτη ανεργίας. Τα ποσοστά κυμαίνονται από το 7% στην Τσεχία μέχρι και 70% στη FYROM.

Εκπαίδευση
Οι περισσότερες ευκαιρίες που υπάρχουν τώρα, συνοδεύονται από μεγαλύτερες ανισότητες και περιθωριοποίηση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει υψηλή εκτίμηση μεταξύ των νέων για την αξία της εκπαίδευσης, αύξηση της πανεπιστημιακής μόρφωσης όπως και της συμμετοχής των γυναικών σε υψηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης. Δυστυχώς ο αριθμός των νέων 15-18 ετών που εγκαταλείπουν το σχολείο αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια από το 1989, ανεβάζοντας τον αριθμό αυτό σήμερα στα 9 εκατομμύρια, περισσότερο από το 1/3 αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η έκθεση επίσης διαπιστώνει ότι οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά φοίτησης είναι εκείνες που μένουν πίσω στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εγκληματικότητα
Παρουσιάζονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις εφήβων που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο, μεταξύ των 27 εκατομμυρίων νέων 14-17 ετών της περιοχής. Ένας αριθμός που καταδεικνύει την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας και είναι διπλάσιος από το 1989. Διαφαίνονται επίσης και άλλες ανησυχητικές τάσεις στην αύξηση των νέων που υποτροπιάζουν σε εγκλήματα, το υψηλό ποσοστό παραβατών κάτω των 14 ετών, την αύξηση στην εγκληματικότητα των κοριτσιών και την εμφάνιση νέου τύπου αδικημάτων, όπως αυτά που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Αναφέρεται επίσης συχνά το φαινόμενο της παρατεταμένης κράτησης (φυλάκισης) κυρίως των νεαρών παραβατών πριν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Πολιτική
Οι νέοι υποστηρίζουν περισσότερο τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις από ότι οι γονείς τους, αλλά έχουν την τάση να ψηφίζουν λιγότερο και να κρατούν μια περισσότερο κριτική και επιφυλακτική στάση απέναντι στο νέο σύστημα. Παρουσιάζεται επίσης αυξημένη συμμετοχή ενηλίκων, μικρής σχετικά ηλικίας, σε κυβερνητικές θέσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Η UNICEF προτρέπει τα κράτη να αντιμετωπίσουν τους νέους ανθρώπους ως παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχής, ως μέρος της λύσης στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και όχι ως μέρος του προβλήματος, ώστε να μην περιθωριοποιούνται, ενοχοποιούνται ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

Δύο χαρακτηριστικοί πίνακες από τους δεκάδες που περιέχει η έκθεση:

Ο πρώτος αφορά το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των νέων, ο δεύτερος την εγκληματικότητα μεταξύ των νέων. Στην πρώτη στήλη απεικονίζεται το ποσοστό αυτό για το 1989 (η το πρώτο επόμενο έτος με διαθέσιμα στοιχεία) και στην δεύτερη το αντίστοιχο ποσοστό για το 1998 (ή το πρώτο προηγούμενο έτος με διαθέσιμα στοιχεία).
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 - ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΡΕΝΩΝ 15-24 ΕΤΩΝ (ΑΝΑ 100.000 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ)
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 - ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΩΝ 13-17 ΕΤΩΝ (ΑΝΑ 100.000 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ)


Χώρες που αφορά η έκθεση
: Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, FYROM, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ρωσία, Ουκρανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργισία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στα γραφεία της UNICEF - Τηλέφωνο: 210 74 84 184
 

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

 

Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
Share |

κατασκευη ιστοσελιδων
κατασκευη ιστοσελιδων