Δελτίο Τύπου

Δ.Τ. 13/2004
Αθήνα 23 Απριλίου 2004
Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ,
ΠΛΗΤΤΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Νέα μελέτη της UNICEF διαπιστώνει πως η διακίνηση παιδιών πλήττει περισσότερες χώρες στην Αφρική από οποιαδήποτε άλλη μορφή εμπορίας ανθρώπων

Το εμπόριο ανθρώπων (trafficking) επηρεάζει κάθε χώρα στην Αφρική για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, είτε ως χώρα προέλευσης είτε ως χώρα προορισμού, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο Κοτονού της Μπενίν κατά τη διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Αφρικανικής Ένωσης. Την έρευνα συνέταξε το κέντρο ερευνών Innocenti της UNICEF στη Φλωρεντία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία συγκεντρώνει και αναλύει στοιχεία από όλη την Αφρικανική ήπειρο, οι μισές Αφρικανικές χώρες βλέπουν τη διακίνηση ανθρώπων ως ένα σοβαρό πρόβλημα, ειδικότερα όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που διακινούνται, όμως σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν διακίνηση παιδιών είναι διπλάσιος από εκείνο των χωρών που αναφέρουν διακίνηση γυναικών.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι δηλώνει από τη Νέα Υόρκη πως "η διακίνηση παιδιών είναι μεταξύ των χειρότερων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών στον κόσμο, αν θέλουμε να θέσουμε ένα τέλος στο ξεδιάντροπο αυτό εμπόριο, χρειαζόμαστε θαρραλέους ηγέτες που θα ποινικοποιήσουν τη διακίνηση παιδιών σε όλες του τις μορφές."

Η έκθεση αντλεί στοιχεία από 53 Αφρικανικές χώρες και αναλύει τη δομή, τις γενεσιουργούς αιτίες και την υπάρχουσα πολιτική αντιμετώπιση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τις αποτελεσματικές πρακτικές. Για άλλες πέντε χώρες δεν υπήρχαν στοιχεία.

Η διακίνηση όμως δεν περιορίζεται στην Αφρικανική ήπειρο:

 • Στο 34% των Αφρικανικών χωρών η διακίνηση διοχετεύεται προς της Ευρώπη.
 • Στο 26% των χωρών διοχετεύεται προς τη Μέση Ανατολή και τα Αραβικά κράτη.
 • Η διακίνηση εντός των εθνικών συνόρων είναι πολύ συνηθισμένη και συμβαίνει σε 8 στις 10 Αφρικανικές χώρες.

Οι γενεσιουργές αιτίες της διακίνησης είναι διάφορες και συχνά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Μεταξύ των κυρίων συμπερασμάτων της έκθεσης:

 • Η διακίνηση συμβαίνει όταν το προστατευτικό περιβάλλον ενός παιδιού καταρρέει από αιτίες όπως συρράξεις, οικονομική δυσπραγία και διακρίσεις.
 • Παραδοσιακές συμπεριφορές όπως οι πρώιμοι γάμοι και η έλλειψη ληξιαρχικής καταγραφής επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ευπρόσβλητο των παιδιών και την εκμετάλλευση των γυναικών.
 • Η απουσία ληξιαρχικής καταγραφής - και ως εκ τούτου μη αποδείξιμη εθνική ταυτότητα - κάνει την επισήμανση των θυμάτων ιδιαίτερα δύσκολη.
 • Η φτώχεια μπορεί να δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση για πολλές γυναίκες και παιδιά, καθιστώντας τα στόχους για χειραγώγηση.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανόμενης της ζήτησης για φθηνή οικιακή και αγροτική εργασία. Η ζήτηση για παιδιά στρατιώτες που σχετίζεται με τις συρράξεις, ζήτηση που σχετίζεται με τις υιοθεσίες και το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων επίσης παίζει κάποιο ρόλο και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με την έρευνα.

Η προσέγγιση της UNICEF στη διακίνηση παιδιών βασίζεται σε βαθιά ανάλυση του ευρύτερου πλαισίου μέσα στο οποίο συμβαίνει. Η δράσεις μπορεί να διαφοροποιούνται από τη μία χώρα ή περιοχή στην άλλη. Τα παιδιά μπορούν να λυτρωθούν από τη διακίνηση μόνον όταν ζουν σε ένα προστατευτικό περιβάλλον που τα προστατεύει από αυτή την ασυνείδητη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Ένα προστατευτικό περιβάλλον συμπεριλαμβάνει:

 • Τη φοίτηση στο σχολείο.
 • Μια ισχυρή νομοθεσία που τιμωρεί εκείνους που εκμεταλλεύονται παιδιά.
 • Κυβερνήσεις πραγματικά ταγμένες στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.
 • Τοπικές κοινωνίες που έχουν επίγνωση των κινδύνων που διατρέχουν τα παιδιά.

Επίσης:

 • Σημαίνει μέσα ενημέρωσης που αυξάνουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου.
 • Αστυνομικές αρχές απαλλαγμένες από διαφθορά.
 • Ισχυρά συστήματα επιτήρησης για την επισήμανση κοινοτήτων που διατρέχουν κίνδυνο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός από περιφερειακές πρωτοβουλίες, διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας και εθνικές πολιτικές ενάντια στη διακίνηση αντιπροσωπεύουν τις τρέχουσες προσπάθειες να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της διακίνησης σε όλη την Αφρική. Η έκθεση παροτρύνει τις Αφρικανικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τα παρακάτω σημαντικά βήματα ενάντια στη διακίνηση:

 • Το Αφρικανικό Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διακίνησης σε Ανθρώπους.
 • Τη διατύπωση αναλυτικών ολοκληρωμένων μέτρων κατά της διακίνησης που στοχεύουν σε πολλαπλά κοινωνικά επίπεδα.
 • Ισχυρότερες δεσμεύσεις των Αφρικανικών κυβερνήσεων για την προώθηση και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των υπαρκτών και των πιθανών θυμάτων διακίνησης

Επιστροφή
στην αρχή της σελίδας

Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
Share |

κατασκευη ιστοσελιδων
κατασκευη ιστοσελιδων