Δελτίο Τύπου

Δ.Τ. 16/2000
Αθήνα, 5 Μαΐου 2000
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΧΩΡΕΣ Η ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΤΡΑΕΙ
ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΟΥ 1985 ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η UNICEF ΟΜΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Η UNICEF απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τα κράτη και τους δωρητές να συνεχίσουν να προσφέρουν γενναιόδωρα την βοήθειά τους προς τα θύματα της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής, λέγοντας ότι απαιτούνται εκατομμύρια δολάρια επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να διασωθούν οι ζωές των παιδιών κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού και για να περιοριστούν οι συνέπειες μελλοντικών ξηρασιών.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Caroll Bellamy, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κάνω έκκληση τόσο στα άτομα όσο και στα κράτη δωρητές να προσφέρουν με γενναιοδωρία - και να το κάνουν τώρα, κάθε καινούργια προσπάθεια ανακούφισης πρέπει να χρηματοδοτηθεί ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει και αυτό είναι που κάνει την κάθε μέρα να μετράει. Όσο συντομότερα προσφερθεί κάποια βοήθεια τόσο πιο άμεσο και πιο ευεργετικό αποτέλεσμα θα έχει."

Η Bellamy επίσης υπενθύμισε στους δωρητές ότι εκτός από την Αιθιοπία, πέντε ακόμα χώρες της περιοχής - Τζιμπουτί - Ερυθραία - Κένυα - Σομαλία και Σουδάν - έχουν πληγεί επίσης από την ξηρασία και χρειάζονται επειγόντως τη διεθνή συμπαράσταση τόσο σε τροφή, όσο και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και νερό.

Η UNICEF δήλωσε ότι οι προσπάθειες της από τον καιρό της μεγάλης ξηρασίας του ΄84-85 σώζουν ζωές ακόμα και σήμερα. Και μόνο στην Αιθιοπία η UNICEF έχει δαπανήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για υποδομή παροχής νερού, με αποτέλεσμα την βελτίωση της ζωής πάνω από 1.000.000 ανθρώπων, ενώ στα ίδια αυτά 15 χρόνια δαπάνησε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα υγείας, προμηθεύοντας την χώρα σχεδόν 100% με τα απαραίτητα εμβόλια για την ανοσοποίηση των παιδιών ενάντια στις ασθένειες.

Ο τοπικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Αιθιοπία Ibrahim Jabr, συμφωνεί ότι αυτές οι επενδύσεις που έχουν γίνει είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η τωρινή κρίση δεν είναι μια επανάληψη του ΄85 και μετριάζονται οι συνέπειες της τωρινής ξηρασίας. Για παράδειγμα η ολοκληρωτική και ενδελεχής ανακατασκευή του συστήματος ύδρευσης της πόλης Gode στη νοτιοανατολική Αιθιοπία στα μέσα του ΄90, που είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της αποδοτικότητάς του, γίνεται τώρα σανίδα σωτηρίας για τους δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους που καταφθάνουν ως εκεί περπατώντας για να βρουν ανακούφιση. Αυτή είναι μια εικόνα που τη βλέπει κανείς σε ολόκληρη την Αιθιοπία.

Έως τις 1 Μαΐου, είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν τα μισά χρήματα από την αρχική έκκληση της UNICEF για 7,7 εκατομμύρια δολάρια, όμως ο αργός ρυθμός συγκέντρωσης των χρημάτων είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση των επιχειρήσεων ανακούφισης και βοήθειας. Τον Φεβρουάριο η UNICEF διέθεσε 1,5 εκατομμύριο δολάρια για να επιταχύνει το ρυθμό των πιο κρίσιμων επεμβάσεων. Όλα αυτά είναι επιπρόσθετα στα 16 εκατομμύρια δολάρια που σχεδιάζει να δαπανήσει η UNICEF Αιθιοπίας αυτό το χρόνο για προγράμματα υγείας και παροχής νερού.

Αν κάποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στο έργο της UNICEF, μπορεί να το κάνει στους ακόλουθους λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ: 169/480020-64 ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031/80 191 081

CITIBANK: 55 02 346484 ΑΓΡΟΤΙΚΗ, λογ. Νομικών Προσώπων: 4416-70


Επιστροφή
στην αρχή της σελίδας
Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
Share |