Δελτίο Τύπου

Δ.Τ. 14/2008
Αθήνα, 28 Μαΐου 2008
 
Η ΑΦΡΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
 
Νέα έκθεση της UNICEF ρίχνει φως στις επιτυχίες και στα εμπόδια
για την επιβίωση των παιδιών στην Αφρική
 
     
 

Σημαντικά νέα για τα παιδιά στην Αφρική περιλαμβάνονται στην έκθεση της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Αφρική 2008» που παρουσιάζεται στην Τέταρτη Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Ανάπτυξη της Αφρικής που γίνεται στο Τόκιο.

Σύμφωνα με την έκθεση οι παρεμβάσεις της UNICEF φέρνουν αποτελέσματα, έτσι:

  • Οι πέντε Αφρικανικές χώρες που βρίσκονται βόρεια της Σαχάρας: Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία, μείωσαν τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 45% μεταξύ 1990 και 2006 και βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας για την Παιδική Επιβίωση, δηλαδή τη μείωση της κάτω των 5 ετών θνησιμότητας κατά τα δύο τρίτα μέχρι το 2015.
  • Στην υποσαχάρια Αφρική, η κάτω των 5 ετών θνησιμότητα μειώθηκε κατά 14% μεταξύ 1990 και 2006.
  • Οι θάνατοι από ιλαρά στην υποσαχάρια Αφρική μειώθηκαν κατά 91% μεταξύ 2000 και 2006.
  • Σε τέσσερις από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου: Ερυθραία, Αιθιοπία, Μαλάουι και Μοζαμβίκη, τα ποσοστά της κάτω των 5 ετών παιδικής θνησιμότητας μειώθηκαν κατά 40% ή και περισσότερο από το 1990.
  • Δεκάξι Αφρικανικές χώρες τριπλασίασαν την κάλυψη με εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες για την προστασία από την ελονοσία από το 2000.
  • Τα επίπεδα του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού αυξήθηκαν από 22% το 1996 σε 30% το 2006 σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική.
  • Αυξήθηκε η πρόσβαση σε περίθαλψη για μητέρες και παιδιά φορείς του AIDS.
  • Αυξήθηκε η χρήση συμπληρωμάτων με θρεπτικά ιχνοστοιχεία.

Παρά τα επιτεύγματα ακόμα και σήμερα οι μισοί από τους 10 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών συμβαίνουν στην Αφρική. Στην υποσαχάρια μάλιστα Αφρική ένα παιδί στα έξι πεθαίνει πριν τα πέμπτα του γενέθλια.

Η έκθεση τονίζει ότι για να επιταχυνθεί η βελτίωση και να μειωθεί ακόμα περισσότερο η παιδική θνησιμότητα χρειάζεται συνεχής και αδιάλειπτη φροντίδα: από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την μεταγεννητική και νηπιακή περίοδο μέχρι την παιδική ηλικία και την εφηβεία που επεκτείνεται από το σπίτι και την κοινότητα, στην τοπική κλινική, τα νοσοκομεία και ακόμα παραπέρα.

Η UNICEF προτρέπει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των Διεθνών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να ενωθούν πίσω από τους στόχους της επιβίωσης των μητέρων των νεογέννητων και των παιδιών.

 
     
 
Oλόκληρη η έκθεση σε αρχείο pdf 60σελ. 2,5Mb (στην Αγγλική γλώσσα)
 
 
 


Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
Share |

κατασκευη ιστοσελιδων
κατασκευη ιστοσελιδων