Μητρικός Θηλασμός
Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή
1 - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
 

Δείτε τον ενημερωτικό φάκελο για το 2010Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Αποκλειστικά μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδους τροφή σε υγρή ή στερεά μορφή, αλλά το παιδί να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Η UNICEF συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και την συνέχισή του μέχρι το 2ο έτος μαζί με την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή, ή ακόμα και παραπέρα.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα;
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό.

  • Ο Μητρικός Θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διατροφή και στην υγεία.
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.
 
Η UNICEF υποστηρίζει την Π.Ο.Υ. και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο,
συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής
και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα,
επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές
για δύο χρόνια ή και περισσότερο.
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2013
21η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που στη χώρα μας γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1-7 Νοεμβρίου, η UNICEF Ελλάδος ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό και να τονίσει τη σημασία, να ενισχύσει την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, ώστε οι νέοι να κατανοήσουν τη σημασία της σωτήριας και φυσικής αυτής πρακτικής πριν γίνουν γονείς.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την WHO, την WABA και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι' αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

 
 

Τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, η UNICEF Ελλάδος σε συνεργασία με το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών και την Ελληνική Ψυχοπροφυλακτική Εταιρεία, αναπτύσσουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό για κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας συνηγορώντας για την παροχή της μέγιστης δυνατής στήριξης στη θηλάζουσα μητέρα κάτω από το σύνθημα «Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού - Κοντά στις μητέρες».

Σχετικό ενημερωτικό υλικό:

  • UNICEF: Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη σωτήρια παρέμβαση στην ιστορία

  • Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού - Κοντά στις Μητέρες. Ενημερωτικός φάκελος για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2013 (αρχείο pdf 440Kb)

  • Η UNICEF Ελλάδος με την ευγενική στήριξη καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας*, δημοσιεύει ένα πολύ σημαντικό οδηγό στον οποίο μπορούν να βασίζονται τα νοσοκομεία και οι φορείς για να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες πώς να εφαρμόσουν τα 10 βήματα και τον Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος για να γίνουν Φιλικά προς τα Βρέφη: το έγγραφο της UNICEF/WHO «Πρωτοβουλία για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία» αναθεωρημένο, ενημερωμένο και διευρυμένο για ολοκληρωμένη περίθαλψη, Κεφάλαιο 4 Αυτό-αξιολόγηση και Παρακολούθηση του Νοσοκομείου: http://www.unicef.gr/reports/BFHI-section4-GR.doc (έγγραφο MSWord 1,1Mb).

    *Τη μετάφραση έκαναν οι παρακάτω γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», μέλη και φίλοι του συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας ο «Γαλαξίας»: Δόξα Κοτζιά, Έφη ¶λπου, Βαρβάρα Μπουτοπούλου και Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά. Επιμέλεια της μετάφρασης έγινε από την Παναγιούλα Μέξη-Μπουρνά και τον Νίκο Μπουρνά. Η κα Παναγιούλα Μέξη Μπουρνά είναι Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ’ Παιδιατρική Κλινική Π.Γ. Νοσοκομείο Αττικόν και Πρόεδρος του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας «Γαλαξίας».

Δείτε επίσης:

 
 

Η πρωτοβουλία για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη

Τα «Δέκα Βήματα» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1989, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τη UNICEF, που στη συνέχεια καθιέρωσαν την πρωτοβουλία Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI) που βασίζεται στην εφαρμογή των «Δέκα Βημάτων» (βλ. σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο).

Μέσα σε 20 χρόνια, πάνω από 20.000 μαιευτικές μονάδες σε περισσότερες από 152 χώρες διαθέτουν νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη (ποσοστό 28% παγκοσμίως) και εφαρμόζουν πλήρως τα «Δέκα Βήματα».

Δελτίο Τύπου: Αναγνώριση των δύο πρώτων ελληνικών νοσοκομείων ως "Φιλικά προς τα Βρέφη" (4 Νοε. 2011)

 
Βίντεο: Ο Μητρικός Θηλασμός και τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη
 
 

Προηγούμενοι Ενημερωτικοί φάκελοι:

 
 
 

Πηγές πληροφόρησης για το Μητρικό Θηλασμό
Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα.
Για μητέρες, αλλά και φορείς υγείας, τηλ.: 210 - 64 62 782

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο «Οι φίλοι του Μητρικού Θηλασμού»
ώρες 17:00-19:00, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη στο τηλέφωνο: 210 600 6196
Email: autd1@ath.forthnet.gr - για πληροφορίες εκπαίδευσης.

Μάθετε περισσότερα για το Μητρικό Θηλασμό στο Διαδίκτυο:

UNICEF www.unicef.org/nutrition/index_breastfeeding.html
και επίσης www.unicef.org/ffl/04/

Οδηγίες UNICEF/WHO για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη:
http://www.unicef.gr/reports/BFHI-section4-GR.doc

World Alliance for Breastfeeding Action www.waba.org.my
Η επίσημη ιστοσελίδα της WABA με πληροφόρηση για τις
εκστρατείες προώθησης του μητρικού θηλασμού.

International Baby Food Action Network www.ibfan.org
Σταθερός σύμμαχος στις προσπάθειες για τη σωστή διατροφή των βρεφών διεθνώς.

La Leche League International www.lalecheleague.org
Χρήσιμες πληροφορίες σε πολλές πρακτικές απόψεις του μητρικού θηλασμού.

International Lactation Consultant Association www.ilca.org
Παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών του μητρικού θηλασμού.

Academy of Breastfeeding Medicine www.bfmed.org
Παγκόσμιος συνασπισμός ιατρών αφιερωμένος στην προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Linkages Project www.linkagesproject.org
Παγκόσμιο πρόγραμμα για τη βελτίωση της διατροφής των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Αν είστε γιατρός, μαία, νοσηλευτής, φοιτητής υπεύθυνος αγωγής υγείας, σπουδαστής ή μητέρα που θέλει να ενημερωθεί για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού απευθυνθείτε στο Τμήμα Πληροφόρησης της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF όπου υπάρχει η δυνατότητα να δανειστείτε έντυπο και οπτικό υλικό για το Μητρικό Θηλασμό.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτών και οργανισμών που ενδιαφέρονται για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται στη Διακήρυξη Innocenti, στους Δέκα Κρίκους για την Ανατροφή του Μέλλοντος (Ten Links for Nurturing the Future) και στη Στρατηγική για τη Βρεφική και την Παιδική Διατροφή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και της UNICEF. Κυριότεροι συνεργάτες της είναι το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Παιδική Σίτιση (International Baby Food Action Network - IBFAN), ο Διεθνής Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche Leaque International - LLLI), ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμβούλων Θηλασμού (International Lactation Consultant Association - ILCA), η Διεθνής Οργάνωση «Καλή Αρχή» (Wellstart International), η Ιατρική Ακαδημία για το Θηλασμό (Academy Of Breastfeeding Medicine - ΑΒΜ) και η οργάνωση Διασυνδέσεις (LINKAGES). Η WABA παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη UNICEF και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (Economic and Social Council of the United Nations - ECOSOC).


 
 
 
 
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
 
Για οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τις ιστοσελίδες μας, παρακαλούμε απευθύνεστε στον webmaster
Share |

κατασκευη ιστοσελιδων
κατασκευη ιστοσελιδων